|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| frigler, hititlerin, iyonlar, lidyalılar, nasıldır, urartular, yönetim, şekilleri |
İyonlar, Urartular, Frigler, Lidyalılar Ve Hititlerin Yönetim Şekilleri Nasıldır? |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İyonlar, Urartular, Frigler, Lidyalılar Ve Hititlerin Yönetim Şekilleri Nasıldır?İyonlar, Urartular, Frigler, Lidyalılar ve Hititlerin Yönetim Şekilleri Nasıldır? İyonlar, Urartular, Frigler, Lidyalılar ve Hititlerin Yönetim Şekilleri Nasıldır? Hititler:Hitit Devletinin,Yönetim şekli merkezi krallıktır Kral ve üyeleri kraliyet ailesinden gelen kişilerden oluşan politik bir kurumdur Yönetimin politik organı Pankuş’tur (İmparatorluk Meclisi) Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır Frigyalılar: Krallarına Midas ünvanı verirlerdi ![]() Tarım ve hayvancılıkla uğraşmışlardır Tarım ve hayvancılıkla ilgili sert kanunlar koymuşlar tarıma ve hayvancılığa zarar verenleri şiddetle cezalandırmışlardır (saban kırmanın, öküz kesmenin cezası ölümdür )Lidyalılar:Kral Giges zamanında bağımsız bir devlet kurmuşlardır ![]() Başkentleri Sard şehridir ( Bugünkü Manisa-Salihli yakınlarındadır )Ticaretle uğraşmışlardır Kral Giges Efes’ten başlayıp Mezopotamya’ya kadar uzanan Kral Yolu’nu yaptırmıştır![]() Ticaretteki bu gelişmeler nedeniyle Lidyalılar tarihte ilk kez parayı icad ettiler Ticarette paranın kullanılmasıyla takas yöntemi kalktı, düzenli bir ekonomik yapı oluştu![]() Urartular:M Ö 900 yılında Doğu Anadolu’da kuruldu![]() Başkenti Tuşpa(Van) şehridir ![]() Maden işlemeciliğinde ilerlemişlerdir ![]() Tarımla ve hayvancılıklada uğraşmışlardır Van ovasını sulamak için yaptıkları su kanalları günümüzde bile kullanılmaktadır![]() İyonlar:İzmir, Milet, Foça ve İzmir’de şehir devletleri halinde yaşadılar ![]() Denizcilikle uğraştılar, deniz ticareti yaptılar ![]() İlkçağ Uygarlıklarının Genel Özellikleri -Genellikle iklim ve yer şekillerinin uygun olduğu su kenarlarında kurulmuşlardır ![]() -Daha çok tarıma dayalı üretim vardır ![]() -Genellikle site (kent) devleti biçiminde oluşmuşlardır (Polis, Nom, Site)-Yönetim anlayışları tanrısaldır: -Bütünüyle tanrısal; Mısır(tanrı kral) -Yarı tanrısal; Mezopotamya (rahip kral) -İlk Federal Devlet Urartular’dır -İlk parayı Lidyalılar kullandı -Tapates adındaki kilimler Frigler’de görülür -Lidyalılar Kral Yolu'nu bulmuşlardır (Ticaret yolu) |
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|