|  | Tepegöz Ile Basat |  | 
|  05-04-2009 | #1 | 
| 
siLveRghoSt
 |   Tepegöz Ile BasatTepegöz ile Basat  Birgün Oğuz otururken, düşman baskısına uğradı, gece vakti oradan göçtü  Beraberindeki (Uruz Koca) nin küçük oğlu yolda düşmüştü  hiç farkında olmadılar  Yollarına devam ettiler  Yolda kalan bu çocuğu bir aralan alarak götürdü, besledi   Günlerden sonra, Oğuz gene gelip yurduna yerleşti  O sırada Oğuz Han'ın atlarına bakan çoban bir haber getirerek dedi ki: (Ormanda bir arslan kükrüyor  Uzaktan gördüm, salınarak yürüyüşü insan gibi  Atları yakalayıp yatırarak kanlarını emiyor) dedi  Çobanın bu sözü üzerine Uruz da Oğuz Han'a: (Hanim belki göçtüğümüz vakit yolda düşen benim oğlumdur) dedi   Beyler hemen atlarına bindiler  Aslanın yatak yerine geldiler  Uruk'un dediği gibi bu, kendi oğlu idi  Oğlanı tuttular  Uruz, oğlanı alıp evine götürdü  Hep sevindiler  Ziyafetler oldu  Ama oğlan yine durmadı  Aslanın yatağına gitti  Bir daha tutup getirdiler   Bunun üzerine (Dede Korkut) geldi ve: (Oğlum sen insansın, hayvanlarla düşüp kalkma, gel iyi ata binmeyi öğren  İyi yiğitlerle beraber yasa  büyük kardeşinin adi (Kayan Selçuk)tur  Senin adin da (Basat) olsun dedi  (Adını ben verdim  Yaşını tanrı versin) dedi   Oğuz bir gün yaylaya gitti  Uruk'un bir çobanı vardı  Adına (Konur Koca Sari çoban) derlerdi  (Uzun pınar) diye un alan bir pınar vardı  O pınara periler konmuştu  Ansızın koyunlar ürktü  çoban da bunu keçilerden bilerek onlara kızdı  İlerleyince gördü ki, peri kızları kanat kanata vermişler, uçuyorlar  çoban kepeneğini üzerlerine attı  Peri kızlarından birini tuttu   Zaman geçti  Oğuz yine yaylaya gitti  çoban da pınara geldi  Yine koyunlar ürktüler  çoban ilerledi, yerde bir yığın gördü  Bu yığın gittikçe büyüdü  çoban Korktu, bıraktı, kaçtı  Urken koyunların pesine düştü   Meğer o zaman Bayındır Han ile Beyleri gezmeye çıkmışlardı  Bu pınarın yanına geldikleri zaman garip bir şeyin yattığını gördüler  Etrafını aldılar  İçlerinden bir yiğit, ayağı ile bunu tekmeledi  Tekmeledikçe yığın büyüdü  Uruz Koca da merak etti, atından inerek tekmeledi  Fakat mahmuzu dokununca bu yigin yırtıldı, içinden bir oğlan çıktı  Bu oğlanın gövdesi adam gövdesi gibiydi  Ancak tepesinde bir gözü vardı  Uruz bu oğlanı alarak eteğine sardı ve:(Han'ım, bunu bana verin, Oğlum Basat ile beraber besleyelim) dedi  Bayındır Han da:(Senin olsun) dedi   Uruz, Tepegöz'ü aldı  Evine götürdü  Bir süt nine getirdiler  kadın memesini Tepegöz'ün ağzına verdi  oğlan bir emdi, süt ninenin olanca sütünü aldı  İkinci emişinde kanını aldı  Üçüncüde de canını aldı  Birkaç sıt nine getirdiler  Hepsini böylece öldürdü  Baktılar ki olmayacak, sütle besleyelim) dediler  Günde bir kazan süt yetmezdi  Beslendiler, büyüdü  Gezmeye, oğlan çocuklarıyla oynamaya, oynarken de bunlardan birisinin burnunu, oburunun kulağını yemeye başladı   Nihayet herkes onun yüzünden çaresiz kaldı  Uruz'a şikayet ettiler, ağlaştılar  Uruz her ne kadar Tepegöz'ü dövdü ise de bu hareketlerini önleyemedi  Nihayet evinden kovdu   Bunun üzerine Tepegöz'ün peri olan anası gelerek oğlunun parmağına bir yüzük taktı ve:(Oğlum sana ok batmasın, vücudunu kılıç kesmesin) dedi   Tepegöz, Oğuz ilinden kaçtı  Bir yüce dağa vardı  Orada yol kesti  Adam esir etti  büyük eşkıya oldu  üzerine bir kaç adam gönderdiler  Onlar Tepegöz'e ok attılar, batmadı  kılıç vurdular, kesmedi  Hepsini yedi bitirdi  Oğuz ilinden bile adam yemeye başladı  Oğuz'lar toplandılar, üzerine yürüdüler  Bunu gören Tepegöz kızdı  Bir ağacı yerinden koparıp atarak elli altmış kişiyi oldurdu   Nihayet Basat bu Tepegöz'ün üzerine gitti  Tepesindeki tek gözüne sis saplayarak kör etti  Bundan sonra da kafasını kesti  Bütün Beyler sevinç içinde kaldılar   Kaynak: "Türk Mitolojisi", Murat Uraz  Düşünen Adam Yayınları, İstanbul, Şubat 1992   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |