![]() |
Babil İn Asma Bahçeleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Babil İn Asma Bahçeleri![]() Bahçenin, kralın sarayına yakın olduğu tahmin edilerek, antik Babil öreni yakınlarında kazılar yapıldı, bulunan su kanalları ve duvar yıkıntıları Babil' in Asma Bahçeleri' ne ait olabilir ![]() ![]() "Babil' in Asma Bahçeleri' nin yamacına yaklaştığınızda, yapının kat kat yükseldiğini görüyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyveler ve çiçekler, şelaleler, yapının katlarından taşan bahçeler, egzotik hayvanlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nabukadnez> ar kendisi, çivi alfabesiyle bir taş tablet üzerine yazılı olarak günümüze gelen bir metinde sürdürdüğü inşaat faaliyetinden söz etmektedir ![]() ![]() "Pişirilmiş tuğlaları bir dal biçiminde şekillendirdim ve kraliyet mekanı olarak kendim için Babil' in surları arasınsa yüksekterek büyük, basamaklı bir "kumu" yapısı inşa ettim" Bu kumu yapısının tam olarak ne olduğunu Nabukadnezar' ın yazıtı elbette anlatmıyor ![]() ![]() ![]() ![]() Nabukadnezar' ın "kraliyet mekanı", gerçekten de sarayın yanında yer alan bu tür küçük bir cennet olmuş olabilir ![]() ![]() Belki bu soruların bir yanıtı, kente ait elimizde olan en eski iki tasviri de bulabiliriz ![]() ![]() Babil' in en eski tasviri, kentin içinde bulunmuştur ![]() ![]() Demek ki Babil' deki yapılar hakkındaki en eski kaynaklar, asma bahçeler konusundaki sorumuza yanıt vermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Asmabahçeleri Babil' in yıkıntıları arasında aramanın doğru olup olmadığını kendimize sormamız gerekir ![]() "Yüksek ağaçlar burada vardı, bereketli yeşillikler içinde, armut, nar ve elma ağaçları, dallarında muhteşem meyvelerle, şahane incirler, ayrıca göz alan bollukta zeytinler ![]() Hiçbir zaman bitmez ve bozulmaz burada meyveler, yaz kış, tüm yıl boyunca; hayır sürekli burada olgunlaştırır meyveleri ![]() Armut armut üstüne olgunlaşır, elma elma üstüne, incir incir üstüne, fakat asma da üzüm üstüne üzüm" Yeri; Fırat' ın doğu kıyısında, Bağdat' ın 50 kilometre güneyinde ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|