![]() |
Mehmet Akif Ersoy'Meyhane' |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Mehmet Akif Ersoy'Meyhane'MEYHANE Canım sıkıldı dün akşam, sokak sokak gezdim; Sonunda bir yere saptım ki, önce bilmezdim ![]() Bitince bir sıra ev, sonra bir de vîrâne, Dikildi karşıma bir han kılıklı meyhâne ![]() Basık tavanlı, karanlık, sefîl bir dükkân; İçinde bir masa, yahut civar tabutluktan Atılma çok ölü görmüş acıklı bir teneşir! Yanında hurdası çıkmış bir eski püskü sedir ![]() Sakat, bacaksız on, on beş hasırlı iskemle, Kırık dökük şişeler, bir de çinko tepsiyle, Beş on kadeh, iki üç testi ![]() ![]() ![]() Eden yan üstüne devrilme kirli bir sandık ![]() Sönük sönük yanıyor rafta isli bir lamba ![]() ![]() ![]() Önünde bir küme: fes, takke, hırka, salta, aba Kımıldanıp duruyorken, sefîl bir sohbet, Bu isli zulmete vermekte büsbütün vahşet: - Kuzum Dimitri, bu aksam biraz ziyâdece ver ![]() ![]() ![]() - Ziyâde, anladık amma ya içtiğin şişeler? - Çizersin ![]() ![]() ![]() - Öyle mi? Lâkin, silinmiyor çetele! Bakın tavan tebeşirden görünmez oldu ![]() ![]() ![]() - Hele! - Bizim peşin paramız ![]() ![]() ![]() - Ayol tükendi mezem ![]() ![]() ![]() ![]() Arattı kendini ustan ![]() ![]() ![]() - Hasan be, sende nasıl nazlı nazlı söylersin! Nedir o türkü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ömer, ne nazlanıyorsun? Biraz da sen söyle ![]() - Nevâzil olmuşum, Ahmed, bırak sesim yok hiç ![]() ![]() ![]() - Sesin mi yok? Açılır şimdi: bir imam suyu iç! - Yarin ne istesin Osman? - Ne işteyim ![]() ![]() ![]() - Dimitri çorbacı, doldur! Ne durmuşun orada? - O kim gelen? - Baba Arif ![]() - Sakallı, gel bakalım ![]() ![]() ![]() Yanaş ![]() - Selamünaleyküm ![]() - Otur biraz çakalım ![]() ![]() ![]() - Dimitri, hey parasız geldi sanma, işte para! - Ey anladık a kuzum ![]() ![]() ![]() - Sar be yoldaşım cıgara ![]() ![]() ![]() - Aman bizim Baba Ârif susuz musuz içiyor! - Onun bi dalgası olmak gerek: tünel geçiyor ![]() - Moruk, kaçıncı kadeh? Şimdicik sızarsın ha! - Sızarsa mis gibi yer, yetmemiş adam değil a ![]() Yavaş yavaş kafalar, kelleler kızışmıştı, Ağız, burun hele sesler bütün karışmıştı; Dikildi ağzına baktım, açık duran kapının, Fener elinde bir erkek, yanında bir de kadın ![]() Beş on dakika süren bir düşünceden sonra, Kadın girdi o zulmet-serâ-yi menfûra ![]() Gözünde ebr-i teessür, yüzünde hûn-i hicâb,(üzüntü gözyaşlari) Vücûdu ra'şe-i nâ-çâr-ı ye's içinde harâb, (çaresizlik üzüntüsü) Teveccüh eyleyerek sonradan gelen babaya: -Demek taşınmalı artık çoluk çocuk buraya! Ayol, nedir bu senin yaptığın? Utan azıcık ![]() ![]() ![]() Anan da, ben de, yumurcakların da aç kaldık! Ne iş, ne güç, gece gündüz içip zıbar sâde; Sakın düşünme çocuklar acep ne yer evde? Evet, sen el kapısında sürün işin yoksa! Getir bu sarhoşa yutsun, getir paran çoksa! Zavallı ben ![]() ![]() ![]() Sonunda bir paralar yok, el elde baş başta! O tahtalar, çamaşırlar da geçti, yok hâlim ![]() ![]() ![]() Ayakta sallanışım zorlanır Hudâ âlim! Çalışmadın, beni hep bunca yıl çalıştırdın; O yavrucakları çıplak, sefil alıştırdın; Bilir mahalleli kim, aldığın zamanda beni, Çehiz çimenle donatmıştı beybabam evini ![]() Ne oldu şimdi o eşyâ? Satıp kumarda yedin! Evet, kumarda yedin, hem de Karşılar’da yedin! Kızın yetişti, alan yok, nasıl olur ki? Soran “Şu sarhoşun kızı İffet değil mi? Vazgeç aman!” Diyen kadınlara; “Pek doğru, pek” deyip gidiyor ![]() Bu söz zavallıyı bilsen ne türlü incitiyor! Benim güzel meleğim, hiç de tâli’in yokmuş: Anan benim gibi sersem; babansa bir sarhoş! Necip de minderi koltukta geldi mektepten ![]() ![]() ![]() Demiş ki kalfa: “Sekiz aydır almadım hele ben Ne haftalık, ne de aylık ![]() ![]() ![]() Kumarcı, oğlu için az yesin de tutsun uşak!” Koğuldum anne! deyip ağlıyor zavallı çocuk ![]() ![]() ![]() Ne yapsın annesi? Dünyâda bir güvendiği yok! O bâri bir adam olsun da kalmasın câhil, Demiştim olmadı ![]() ![]() ![]() O her sabah okuyordu gürül gürül cüz'ünü; Ayırmıyordu kitaptan ne olsa hiç gözünü ![]() Üç akşam oldu ki yoksun ![]() Ben isterim onu mutlak, demez mi? Bak derde! Sular karardı; bu sâatte hiç gezer mi kadın? O, sarhoşun biri; tut kim sokak sokak aradın ![]() ![]() ![]() Nasıl bulursun a yavrum? Yarın gelir belki, Dedim ![]() ![]() Avutmanın yolu yok; komşunun Hüseyn Ağ’yı Alıp dolaşmadayım yatsı vakti dünyâyı ![]() Anam benim gibi evlâd doğurmaz olsaydı, Bu hâli görmeden evvel gözüm yumulsaydı! Herif! Şu hâlime bak, merhametli ol azıcık ![]() ![]() ![]() Bırak o zıkkımı, içtiklerin yeter artık ![]() Efendiler, ağalar, siz de bir nasîhat edin, Sizin belki var evlâdınız ![]() ![]() ![]() - Hasan, ne dedin? - Bırak, köpoğlu kadın amma çalçeneymiş hâ! - Benimki çok daha fazlaydı ![]() - Etme! - Elbet ya! Onun için boşadım ![]() - Kadın lâkırdısı girmez kulağıma zâti benim ![]() Senin kadın dediğin âdetâ pabuç gibidir: Biraz vakti taşınır, sonradan değiştirilir ![]() Kadın bu sözleri duymaz, tazallüm eylerdi; Herif mezar taşı tavriyle sâde dinlerdi; Açıldı ağzı nihâyet, açılmaz olsa idi! Taşıp döküldü, içinden şu lâ'net-i ebedî: - Cehennem ol seni hınzır ******, git: Boşsun! - Ben anladım işi, sen komşu, iyce sarhoşsun; Ayıltınız şunu yahut!
- ilişmeyin! - Bırakın! Herif ayıldı mı, bilmem, düşüp bayıldı kadın!
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|