| 
 | |||||||
|    | 
|  | Konu Araçları | 
| çağlara, cümle, göre, hakkında, nedircümle, türklerde, yapısı | 
|  | Türklerde Çağlara Göre Cümle Yapısı Nedir?-Cümle Yapısı Hakkında |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Türklerde Çağlara Göre Cümle Yapısı Nedir?-Cümle Yapısı HakkındaTürklerde Çağlara Göre Cümle Yapısı Nedir?-Cümle Yapısı Hakkında Göktürk Yazıtlarında bin kadar sözcük varken  Ahmet CaferoğluEski Uygur Türkçesi Sözlüğü'nün üçüncü baskısında 7500 sözcük olduğunu vurgulamaktadır  Bunların içinde Mani  Buda gibi dinlerin etkisiyle girmişyabancısözcükler elbette vardır  Divan-ı Lugat-it-Türk'teki sözcük sayısı da ondan az değildir  Yine içinde İslâmiyetin etkisi ile girmiş Adapça  Farsça sözcükler vardır  Ferit Devellioğlu'nun 1970 basımı Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat'inde Ek'iyle birlikte 65  000'den fazla yalnız Arapça  Farsça sözcük ve tamlama bulunur  Bu rakamda Türkçe ile Batıdillerinden geçme sözcükler yoktur  Bu rakam Türklerin Araplar  Farslar ile 600 yıllık dil etkileşimini belgeler   Türk Dil Kurumunun 1998 basımı Türkçe Sözlük'ünde bugünkü Türkçede kullanılan ortalama 75  000 sözcük yer almaktadır  Bu bir iki sözlük karşılaştırması Türkçenin- özellikle düzyazıdaki- sözvarlığı hakkında bir fikir vermektedir  Göktürkçede cümle yapısıgenellikle basit olmakla birlikte kısa birleşik cümleler de bulunur  Uygur Türkçesinde Budist din kitaplarının etkisi ile cümle başı edatlarında  zarf tümleçlerinde artışvardır  Bu  cümle yapısınıuzatır  Çevirinin doğal sonucu olarak devrik cümlelere sıkça rastlanır  Böylece cümleler  hareketlidir ve sık değişebilir  KarahanlıTürklerinin İslâmiyeti kabul etmesinden sonra anlatım diline Arapça sözcükler girdi ve Karahanlı Türkçesindeki söz varlığı arttı  Sözvarlığı içinde Arapça birçok bağlaç da vardır ve bu bağlaçlar yazılı anlatımın cümlelerini uzatır  Bu durum Osmanlıca ile yazılan düzyazı örneklerinde sayfalarca süren cümlelerin oluşmasına neden oldu  Sebk-i Hindî akımında yazılıanlatım dilinin bilmece gibi gizemli olması cümleleri de uzatmıştır  18  yüzyıldaki yerlileşme akımı ile başlayan anlatım dilinde sadeleşme hareketinin dikkati çeken ilk özelliklerinden biri de cümle yapısının basitleştirilmesi ve kısalmasıdır  Tanzimat döneminde Batıya yöneliş ve gazete çalışmaları ile cümle yapısı biraz kısaldı  Cumhuriyet sonrasıdilde öze dönülmüştür  1928'deki harf devrimi  1932'de Atatürk'ün çabaları ile kurulan Türk Dil Kurumunun çalışmaları sonucunda düzyazı anlatım dili ve cümle yapısı sadeleştirilerek bugünkü duruma getirilmiştir   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |