|  | Anlatım Biçimleri Nedir? |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Anlatım Biçimleri Nedir?Anlatım Biçimleri Nedir? Anlatım Biçimleri : Bir düşünceyi  bir duyguyu  bir tasarıyı  bir olayı sözle ya da yazıyla ifade etmeye anlatım denir  Birbirinden farklı konuları  olayları  gözlem ve izlenimleri anlatırken kullanılan yöntemlere ise anlatım biçimi denir  Açıklayıcı Anlatım : Bu anlatım biçiminde temel amaç  okura  herhangi bir konu üzerinde bilgi verme  iyice anlaşılmayan ya da yanlış  anlaşılan bir sözü  bir düşünceyi açıklığa kavuşturmaktır  Bu anlatım  biçiminde temel amaç bilgi vermek olduğu için belirtilen yargı  tartışılmaz; konuyla ilgili karşıt görüşlere yer verilmez  Anlatım  oldukça ciddi  kuru ve öğreticidir  Açıklamanın yapılabilmesi  bir bilginin tam ve eksiksiz olarak  verilmesi için tanımlamalardan  örneklemelerden  karşılaştırmalardan ve  sayısal verilerden yararlanılır  Fıkra  makale  deneme  gezi  eleştiri  röportaj gibi yazı türlerinde açıklayıcı anlatım biçimi yoğun olarak görülür  Örnek : Çağdaş eğitim  bireyi bilgi ile donatmaktan çok  ona kendi kendine  bilgi edinme yollarını öğretmeyi amaçlar  Bireyde  sağlıklı düşünme  doğru anlama  toplum içinde türlü durumlara olumlu uyum sağlayabilme  yeteneklerinin geliştirilmesini ister  Sağlıklı düşünme  öncelikle dilin  işleyiş düzeninin kavranmasına bağlıdır  Bu sebeple kişinin eğitimi ile  ana dili arasında doğrudan bir bağlantı vardır  Tartışmacı Anlatım : Bu anlatım biçiminde birbirine karşıt düşünceleri  bir konuyla ilgili kanıları değiştirmek  çürütmek ya  da onların yerine yenisini koymak amaçlanır   Tartışmacı anlatımda yazar  inandırıcılığı sağlayabilmek için ciddi  ve ağırbaşlı bir anlatım yerine sohbete varan rahat bir anlatım  kullanır  Yazarın sık sık sorular sorup bunlara yanıtlar vermesi  bu  anlatımın ayırt edici bir başka özelliğidir  Tartışmacı anlatım  bilimsel inceleme ve araştırmaya dayalı yapıtlar  başta olmak üzere eleştiri  fıkra  deneme  makale  röportaj gibi yazı  türlerinde de sık sık rastlanan bir anlatım biçimidir  Örnek : Gene bir eski özlemdir  gidiyor  Yeniye kötü kötü bakıyorlar  mana  yokmuş  güzel değilmiş  düşünmekten  çalışmaktan kaçınan kimselerin ne  yaptıklarını bilmeden ortaya attıkları şeylermiş  Geçmişin büyük  eserlerini inceleyip de onlardan örnek almalıymışız  Oysa ki asıl  yeni  zordur; yeninin manasını anlamak  güzelliğini duymak zordur  Bunun için  alışkanlıklarımızı aşmak  dikkatimizi işletmek gerekir  Betimleyici Anlatım : Varlıkların kendilerine özgü ayırıcı niteliklerini  bu niteliklerin duyu organlarımız üzerindeki etki  ve izlenimlerini görünür kılmaya  onları sözcükler aracılığıyla  resimlendirmeye betimleme denir   Bir anlatımın betimlemelere dayandırılması ve betimlemenin amaç olarak kullanılması ile oluşturulan anlatım biçimine betimleyici anlatım denir  Betimlemede  görme  işitme  tatma  dokunma ve koklama duyularına  yönelik bir anlatım vardır  Herhangi bir varlığın  nesnenin  olayın veya  çevrenin  duyu organlarımız üzerinde bıraktığı izlenimler belirli bir  plana göre okura aktarılır  Betimleyici anlatım biçimi  amacına göre iki çeşittir: Açıklayıcı Betimleme : Bu tür betimlemelerde amaç bilgi vermektir  Betimlenen varlık yada nesne tanıtıcı ve ayırıcı  özellikleriyle nesnel bir tutumla okura aktarılır  Sanatsal Betimleme : Bu betimlemede temel amaç  izlenim  kazandırmaktır  Anlatımda  genel ayrıntılardan  ayırıcı ayrıntılara  doğru gidilir  Kısaca gözlemlenen varlık ya da nesnenin anlatıcı  üzerinde bıraktığı etki yansıtılır  Örnek : Burada müthiş karasinek vardı  Hele kebapçının bulunduğu yerde… Bir  dükkanda ve etrafında bu kadar sinek olmasının bir hikmeti vardır  elbette… Öyküleyici Anlatım : Tasarlanan  gözlemlenen ya da  yaşanan bir olayı yer  zaman ve kişi kavramlarına bağlayarak anlatan  anlatım biçimine öyküleme denir  O halde öykülemede dört temel kavram  bulunur: Öykülemede  konuyu geliştiren olgu ya da olgular vardır ki buna olay denir  Öykülemede  olayın geçtiği çevre ya da yer kavramı bulunur  Olayın akışı içinde aklımızda yarattığımız kavram  zaman öğesini oluşturur  Olayın içinde yer alan veya bu olayı yaratan öğelere kişi adı verilir  İki farklı öyküleme biçimi vardır: Açıklayıcı Öyküleme : Birtakım bilgileri zamansal oluşuma (kronolojiye) göre anlatan ve sanatsal bir kaygının güdülmediği bir öyküleme biçimidir  Temel amaç herhangi bir şeyi tarihsel gelişimi  içinde okura aktarmak  bu konuda onu bilgilendirmektir  Sanatsal Öyküleme : Bu öykülemede bilgilendirme amacı yoktur  Temel amaç bir olay anlatıp okuru o olayın içine çekmek  onun içinde yaşatıp okuru duygulandırmaktır  Öykü  roman gibi yazınsal  türlerin kullanıldığı öykülemeye sanatsal öyküleme denir  Örnek : Hamdi amcamı en son 1960-1961 yıllarında gördüm  Bir iş nedeniyle  Ankara’ya gelmişti  Beni görmeden gitmeyi içine sindirememiş  telefon  edip geleceğini söylemişti  Tıpkı çocukluğumda babamı beklediğim gibi  camdan cama koşup gelişini bekledim  Uzun yıllar sonra birbirimizi görüp  konuşacaktık  Amca yeğen birbirimize sarıldık  Hem sevinçten hem de  annemi babamı anımsayıp ağladık  Çocuklarımı kucağına aldı  Onları öpüp  öpüp sevdi  Kardeşim Leman Hanım  bunları görseydi  dedi  O gün onu son  görüşüm oldu  Öldüğünü duyduğum zaman ne yapacağımı şaşırdım… | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |