|  | Düşsel Anlatım Nedir? |  | 
|  08-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Düşsel Anlatım Nedir?Düşsel Anlatım Nedir?-Düşsel Anlatım Özellikleri Düşsel Anlatımın Özellikleri: 1  D  A  da konu; olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip  hayal ürünüdür  2  Zaman belirli ya da belirsizdir; olağanüstü özelliklere sahip olabilir  3  Mekân  olağanüstü  düşsel öğelerden oluşmuş olabilir  Mekân günlük yaşamda karşılaşamayacağımız niteliktedir  4  Kişiler çoğu zaman gerçekten uzak kişilerdir  Olağanüstü nitelikte olabilirler  5  Düşsel anlatımda hayal  varsayım  abartma  kişileştirme gibi unsurlar çok kullanılır  6  Daha çok di’ li veya miş’li geçmiş zaman kipi kullanılır  Örnekler: Harry Potter  Yüzüklerin Efendisi  Gora  E  T  Yıldız Savaşları Düşsel anlatımla; Düşsel olmayan metinlerin benzer ve Farklı yönleri: Benzerlikleri:Her iki anlatımda da yapıyı meydana getiren ögeler (kişi  zaman  mekan  ve olay örgüsü)aynıdır  Farklılıkları: 1  Düşsel anlatımda: D  A  da konu; olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip  hayal ürünüdür  Düşsel Olmayan Anlatımda: Konu yaşanmış ya da yaşanabilir olmalıdır  Günlük yaşama ait unsurlar konu olabilir  2  Düşsel anlatımda: Tema hayali unsurlardan oluşur Düşsel Olmayan Anlatımda: Tema konuyla ilgili olarak günlük yaşama ait  yaşanabilir özelliktedir  3  Düşsel anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir  Bazen zaman ötesi nitelikler taşır  Düşsel Olmayan Anlatımda: Zaman belirli ya da belirsizdir  İçinde bulunduğumuz zamanın özelliklerine sahiptir  4  Düşsel anlatımda: Mekân olağanüstü  düşsel ögelerden oluşmuş olabilir  Mekân günlük yaşamda karşılaşamayacağımız niteliktedir  Düşsel Olmayan Anlatımda: Mekân  olağanüstü düşsel ögelerden uzak sıradan  günlük yaşamda karşılaşacağımız mekânlardır  5  Düşsel anlatımda: Kişiler çoğu zaman gerçekten uzak kişilerdir  Olağanüstü nitelikte olabilirler  Düşsel Olmayan Anlatımda: Kişiler gerçekte olabilecek  sıradan  günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz kişilerdir  Örnek metinler için bakınız Dil ve anlatım kitabında sayfa 176(“Bitmeyecek Öykü”  ”Ağrı Dağı”)  177 (Dünyalar Savaşı) adlı metinler | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |