|  | Siz Hiç Mikrop Yediniz Mi? |  | 
|  08-20-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Siz Hiç Mikrop Yediniz Mi?Size, “Hiç mikrop yediniz mi?” diye bir soru sorulsa, herhalde “Mikrop da yenilir miymiş?!” diye cevap verirsiniz  Halbuki yediğimiz gıdaların birçoğu mikroplar  ile hazırlanmaktadır  Meselâ, her gün üç vakit soframızdan eksik etmediğimiz ekmek,  bunlardan sadece birisi  Bilindiği gibi, hamura maya denilen bir madde ilâve edilir  İşte, bu maya içerisinde faydalı mikroplar bulunmaktadır  Maya mikropları hamura katılmasaydı, yediğimiz ekmeğin, ne buram buram tüten    kokusu, ne o lezzetli tadı, ne de sünger gibi yumuşaklığı olurdu  Biz de kaskatı    bir ekmek yemek zorunda kalırdık  Evimize gelecek misafir için, çeşit çeşit çörekler ve pastalar hazırlanır  Bunların içerisine hamur mayası veya başka isimle satılan mayalardan katılır  İşte bu mayalar da, pastaların kabarmasını, yumuşamasını ve tadının güzel olmasını    sağlar   Yoğurt da mikropların bize bir hediyesidir  Bildiğiniz gibi, yoğurt yapmak    için süt içerisine yine yoğurt katılır  Katılan bu yoğurtta başlıca iki tür    bakteri vardır  Bu bakteriler çoğalarak sütü yoğurt haline getirirler  Böylece    biz de yoğurt yeme imkânına kavuşmuş oluruz  Bu bakteriler olmasaydı, seve seve    yediğimiz çok faydalı bir gıda olan yoğurttan mahrum kalacaktık  Sirkenin nasıl hazırlandığını görenleriniz olmuştur  Sirke çoğunlukla üzüm    suyundan yapılır  Önce üzüm sıkılarak suyu çıkarılır  Bu su, birkaç hafta kendi    haline bırakılır  Bu süre içerisinde tadı, kokusu değişir ve üzüm suyu sirkeye    dönüşür  Acaba, üzüm suyu bekletilmeyle neden sirke olmuştur? Bu işte de mikroplar rol oynamıştır  Mikroplar toprakta, havada, suda kısaca her tarafta bulunur  Üzüm    üzerinde de mikroplar vardır  Bu mikroplar üzüm sıkılırken üzüm suyuna geçerler  Ayrıca havadaki mikroplar da üzüm suyuna düşerler  İşte bu faydalı mikroplar    faaliyete geçerek, üzüm suyunu sirkeye çevirirler  Midesi sağlam olanların zevkle yediği turşular da mikropların mârifetiyle olur  Turşusu yapılacak ürünler ayıklanarak temizce yıkanır  Plâstik bidon, fıçı veya    küplere koyulur  Üzerine tuzlu su doldurulur  Arzu edilirse acı biber, sarımsak,    hardal gibi tat ve koku verici maddeler de katılır  Kapakları kapatılarak birkaç    hafta beklenir  Bu bekleme sırasında, ürünlerde bulunan faydalı mikroplar derhal çalışmaya koyulurlar  Sebze veya meyvelere güzel bir tat ve lezzet kazandırarak onları turşuya dönüştürürler  Peynir yapımında da mikroplardan yararlanılır  Penisilyum adı verilen küf mikropları    bazı peynirlere özel olarak katılır  Bunlar peynire hoş bir koku ve lezzet verir  Katılan küf türüne göre, çok değişik tat ve lezzette peynirler elde edilir  Bazı peynirlerde mavi-yeşil benekler görmüşsünüzdür  İşte bunlar çoğunlukla    penisilyum küfleridir  Bu küflerin, antibiyotik elde edilmesinde de kullanılırlar  Mikropların peynirlere katkısı sadece bu kadarla kalmaz  Bilirsiniz, peynir    yapıldıktan hemen sonra tüketilmez  İştahla yenilebilmesi için birkaç ay bekletilir  Bu süre içerisinde peynir “olgunlaşarak”, daha lezzetli bir tada ve hoş bir    korkuya kavuşur  İşte bu olgunlaşmayı da yine mikroplar yapar  Ayrıca, olgunlaşma sırasında faydalı mikroplar, çıkardıkları bazı maddelerle, peynirdeki zararlı mikropları da öldürürler  Sabah kahvaltısında parlak siyah rengi, kendine has bir tadı ve güzelliği ile soframızı süsleyen zeytini, pek çoğumuz severek yeriz  Ancak, ağacından yeni    koparılmış zeytinde o nefis tat ve lezzeti bulmak mümkün değildir  Üstelik bu    zeytinler yenilemeyecek kadar da acıdır  Bu işte de mikropların rol oynamaktadır  Şöyle ki: Önce, zeytinler ağaçtan toplanır  Yaralı-bereli olanlar ayrılır  Sağlam zeytinler,    içerisinde tuzlu su bulunan fıçılara veya havuzlara koyulur  Birkaç ay bekletilir  İşte bu esnada faydalı mikroplar faaliyete geçerler  Fermantasyon denilen bir    olay meydana getirirler  Fermantasyon ile acılar gider, yerini hoş bir tada    bırakır  Mikroplar sayesinde ekmek, yoğurt yiyebiliyor, ayran içebiliyoruz  çeşit çeşit    peynirler, sirke ve turşular hep mikropların hediyesi  Öyle ise, bu mikroplar    ordusunu bizim hizmetimize koşturan ve bize sayısız nimetleri yedirip içiren    Allah’a şükretmeliyiz  Alıntı    | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |