|  08-20-2012 | #1 | 
	| 
Prof. Dr. Sinsi
 | 
				  Kuantum  Boşluğu 

Tüm                    gözlenebilen ve bilinebilen olayların içinde yer aldığı kozmik                    deniz nasıl bir şeydir? Klasik filozoflar bu soruyu madde,                    şuur ya da ikisinin bir birleşimi olarak ele aldılar
  Büyük                    metafizikçiler ya materyalist ya idealist ya da düalisttir  Ancak yeni fizikçilere göre evrenin dokusu madde ya da                    düşünce, fizik ya da psişe gibi farklı ve bağımsız gerçeklere                    ayrılamaz  Yeni kozmolojideki gerçekçi bir yoruma göre evreni                    oluşturan bir tür deniz vardır ve de bu enerjidir  Ancak                    enerji, bir buhar makinesindeki pistonu harekete geçiren                    enerji gibi basit bir kavram değildir  Yeni anlayışlara göre                    enerji geniş ve temel bir kategori ve birçok şekle girebilen                    bir realite niteliğidir  O şekillerden biri, Einstein'in ünlü E=mc2 denkleminde                    belirttiği gibi, maddedir  Başka bir durumda, ısı ya da ışık                    olarak görünebilir ki bu termodinamiğin konusudur  Ve bu                    şekillerden birinde de enerji gerçek değil, sadece potansiyel                    olarak bulunur  Bu, içinde gözlemlenen madde enerjileri ile                    ısı yayan ısı enerjilerinin ortaya çıktığı Kuantum                    Boşluğudur            Değişik şekillere bürünebilen temel realite olarak enerji                    bugün yeni kozmolojilerde en kapsamlı yeri tutmaktadır  Bu teorilerden yola çıkarak ortaya konan evrenin görünümü,                    devresel olarak kendi kendini yenileyen, kendi kendini                    organize eden bir bütünü göstermektedir  Bu bütün içinde                    kuantum boşluğunun rolü en ön plandadır  Kozmik doğumda madde                    ve yerçekimine  bölünen bu    (boşluk aslında potansiyel enerjiyle dolu bir doluluktur)              Ve evrenin oluşumunun ilk anlarında evrendeki maddi yapıyı                    birleşik hale getiren aynı boşluktur             Eğer en yeni kozmolojilerin, evrenin yapısıyla ilgili                    değerlendirmelerinin geçerli olduğu varsayılırsa, gözlemlenmiş                    ve gözlemlenebilen dünya, periyodik olarak, potansiyel                    enerjilerden oluşan sonsuz bir denizden ortaya çıkmaktadır  Evrimleşen bir gerçeklik ile korunan derin yapının etkileşimi                    değişik yorumlara olanak sağlamaktadır  David Bohm 'un içrek ve dışrak  düzen diye yaptığı ayırıma da destek vermektedir  İçrek olan,                    her şeyin birbiriyle hem zamandan hem de mekandan bağımsız                    olarak belirlenip bütünleştiği derin yapıdır  Dışrak olan ise,                    şeylerin ve olayların zaman ve mekan içinde evrimleşmesinin                    gözlemlenebilir düzeyidir   

Eğer birisi tutup da kuantum                    boşluğunu Eflatun'un, ezelden beri, önceden belirlenmiş daha                    yüksek gerçeklikleri (ideaları) olarak görmesine itiraz                    ederse, birçok fizikçinin yapmakta olduğu gibi o kişi, evrenin                    fizik hale geçmiş madde enerjileriyle potansiyel boşluk                    enerjilerini aynı kozmik gerçekliğin bir parçası olarak görmek                    durumundadır
  Bu durumda kuantum altı alan teorisine göz atabiliriz  Bu                    teori                   hem kozmik hem de biyosferik evrimin gözlemlenebilen gidişini,                    kuantum boşluğunun oluşturduğu enerji alanı ile zaman ve mekan                    içinde fizik hale geçmiş madde-enerjiler arasındaki sabit bir                    etkileşimin sonucu olarak açıklamaktadır  
 | 
	|  |   |