Prof. Dr. Sinsi
|
Salep (Sahlep) Ve Evde Salep Yapımı Hakkında Bilgi
Salep (Sahlep) ve Salep Yapımı Hakkında
Salep, Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen içecek Ayrıca orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ad Sahlepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir Kökünde 2 tane yumru vardır Gövdesi, dik ve silindirimsidir Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir
Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır İçerdiği en önemli madde glikomannandır Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır
Özellikle Maraş Dondurması olarak bilinen dondurmaya tat ve koku kazandıran, dünyada sadece Kahramanmaraş'ın dağlarında yetişen bir orkide türünden elde edilen saleptir Kahramanmaraş'ın dağlarında toplanmadan dolayı orkide türleri son derece azalmıştır
Anadolu orkideleri aşırı toplamadan dolayı tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır Bilinçsizce yapılan toplama yakında bu içeceğin, Orkidelerin tükenmesinden mütevellit içilememesine ya da çok ama çok pahalı olmasına sebep olacaktır Doğal dengenin bozulmaması ve bir canlı grubumuzun daha silinip gitmemesi için gereken duyarlılığı göstermemiz gerekmektedir Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz
Faydası
Göğsü yumuşatır Öksürük ve bronşitte faydalıdır Kabızlığı giderir Basur memelerinde faydalıdır Zihni çalışma gücünü arttırır Kalbi kuvvetlendirir Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur Vücudun ısınmasını sağlar Cinsel gücü artırır Osmanlıdan bu yana yukarıda sayılan etkilerin varlığı söylenegelse de içerdiği müsilaj yapısında maddelerden kaynaklı öksürük dindirici etkisi dışında tıbben kanıtlanmış bir etkisi yoktur Özellikle afrodizyak(cinsel istek arttırıcı) etkisi kesinlikle bilimsel bir söylem olamaz Müsilaj (suyla şişen maddeler) içeren her gıda kabız engelleyici olarak düşük bir etkiye sahiptir
Salep borsası Burdur'un Bucak ilçesindedir Tüm Türkiye'deki salepler burada alınıp satılmaktadır
Sahlep Tarifleri
1 Tarif
Evde saf salep yapmak için;
1 tepeleme tatlı kaşığı salep ve 1 tepeleme tatlı kaşığı nişastayı (herhangi bir türü olur), biraz şekerle birlikte küçük bir kasede karıştırın Biraz ılık süt ile ezerek bulamaç haline getirin Bir yandan 2 litre süt kaynatın Kaynayan süte hazırladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek bir yandan çırpın Tadına bakarak dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra ocaktan almaya yakın 2 paket vanilya ekleyin Hepsi bu kadar!
Bize 1 litre süt yeter derseniz, tatlı kaşığı yerine çay kaşığı ölçüsünü kullanın
Salep de bir cins orkidenin yumrularından elde edilir ve bu bitki doğada gittikçe azalmaktadır
2 Tarif
Malzemeler
• 1 tatlı kaşığı nişasta
• 1 tatlı kaşığı patates nişastası
• 1 tatlı kaşığı pirinç unu
• 1 su bardağı süt
• 1 1/2 çorba kaşığı toz şeker
• Tarçın (istenildiği takdirde)
Tarif
Teflon tencerede nişasta, patates nişastası ve pirinç ununu hafif kavurun Daha sonra süt ve toz şekeri katın
Boza kıvamına gelene kadar pişirin Üzerine de istenildiği takdirde tarçın serpip servis yapın
Sahlepin Faydaları- Göğsü yumuşatır
- Öksürük ve bronşitte faydalıdır
- Kabızlığı giderir
- Basur memelerinde faydalıdır
- Zihni çalışma gücünü arttırır
- Kalbi kuvvetlendirir
- Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar
- Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur
- Vücudun ısınmasını sağlar
- Cinsel gücü artırır
- Ülkemizde sahlep yetiştiriciği alanında büyük aşamalar kayıt edilmiştir
Kimi yerde sahlep denir, kimi yerde salep denir, kimileri sahlep yemek derken, kimileri ise sahlep içmek olarak kullanırlar bu cümleyi
|