![]() |
Miniklere Masallar |
![]() |
![]() |
#1 |
Ergenekon
|
![]() Miniklere MasallarSerçeyle Dört Yavrusu
Bir varmış bir yokmuş, bir anne serçe ve onun dört tane birbirinden şirin yavrusu varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Sonbahara doğru yavrular artık iyice büyümüş, yuvada hoplayıp zıplamaya, kanatlarını denemeye başlamışlar ![]() ![]() Anne serçe, akşam döndüğünde yavrularını göremeyince çok üzülmüş ![]() ![]() Kış ayları yaklaştığında, anne serçe tarlada yem toplarken birden yanına doğru uçan dört küçük serçe görmüş ![]() ![]() ![]() Önce en büyük yavrusu anlatmaya başlamış: “Önce bahçelerde yaşadım, solucan topladım ![]() ![]() ![]() ![]() “Ay, yavrum” demiş serçe anne,”bu hayat çok tehlikelidir ![]() ![]() Sonra bir sonraki yavrusu anlatmış: “Ben konağın yakınında yaşadım ![]() ![]() ![]() “Ay yavrum” demiş anne, “zenginliğin yanında yaşamak iyidir, ama zenginlikle birlikte alçaklık da hep orada olur ![]() ![]() Sonra üçüncü yavrusu anlatmış: “Ben yol boylarında yaşadım ![]() ![]() ![]() “Ay yavrum” demiş anne ![]() ![]() ![]() Sıra en küçüğe gelmiş: “Anne, ben ormanda kaldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yavrum” demiş anne ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ergenekon
|
![]() Korkak Fare
Yoksul fare koca ormanda hep korku içinde yaşarmış ![]() ![]() ![]() Fare artık bu korkuya dayanamayacağını anlayınca ormanın kralı asşana gitmiş: “Haşmetmeap” demiş, sizden haddim olmayarak küçük bir ricam olacak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sen bu koca ormanın kralısın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslan tüm bu anlatılanları sesini çıkarmadan dinliyormuş ![]() ![]() ![]() “Ben sizin bu iyiliğinize layık olamadığımı biliyorum, ama kim bilir, ne kadar işe yaramaz gibi görünsem de, belki bir gün bir işinize yararım ![]() ![]() Aslan çok sinirlenmiş ![]() “Bak sen terbiyesize!” diye kükremiş ![]() ![]() ![]() Farecik öyle korkmuş ki, o korkuyla bütün ormanı bir nefeste koşup başka bölgelere taşınmış ![]() ![]() Aslan ise bir süre daha farenin kendini bilmezliğine sinirlenmiş, sağa sola sataşmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ah benim aptal ve gururlu kafam” diye düşünmüş ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ergenekon
|
![]() Çimendeki Prenses
Uzak ülkelerden birinde kralın on iki oğlu varmış ![]() çok sever, onların kendi gibi mutlu olmasını istermiş ![]() Çocukları büyüyünce, kral her birine birer at vermiş ve onları kendilerine eş aramak için dünyanın dört bucağına göndermiş ![]() Ama kral prenslerin sıradan kızlarla evlenmelerine karşıymış ![]() O, oğullarının becerikli kızları kendilerine eş olarak seçmelerini dilermiş ![]() “Evleneceğiniz kız, bir gün içinde kendi dokuduğu kumaştan sizin için gömlek dikebilmeli ![]() ![]() kızı sarayımda gelin olarak kabul etmem” demiş ![]() Kardeşler yola çıkmışlar ![]() ![]() Onunla alay etmişler ve: “Sen zaten kendine bakamıyorsun, öyle dünya beceriklisi bir kızı nereden bulacaksın? Git başımızdan ve ne halin varsa gör” diyerek kovalamışlar ![]() Küçük kardeş onlara yalvarmış ![]() ![]() Ama onu kimse dinlememiş ![]() ![]() Saraya da gidememiş ![]() düşünmeye başlamış ![]() ![]() dinlenmek istemiş ![]() hissetmiş ![]() oturuyor ![]() kapısı varmış ![]() ![]() sesle ona seslenince daha da şaşırmış: “Niye böyle kederlisin güzel çocuk” demiş kız ![]() Kralın en küçük oğlu başına gelenleri birbir anlatmış ![]() dikkatle dinlemiş sonra da : “Üzülme” demiş, “herşeyin bir çaresi bulunur ![]() kabul edersen, sana şimdi hemen bir gömlek dokur ve dikerim ![]() öyle güzel dikerim ki, titiz baban tek bir hata bile bulamaz!” Delikanlı çok sevinmiş:”Elbette” demiş, “kabul etmez olur muyum!” Küçük kız ellerini çırpmış ![]() kendinden de küçük üç hizmetçi çıkmış ![]() tezgahını, dikiş makinesini çimenlerin üzerine koymuşlar ![]() çalışmaya başlamış, ama ne çalışma! Küçük prens kızın hızla çalışan ellerini gözleriyle takip etmekte güçlük çekiyormuş ![]() kapayınca kadar gömlek hazır olmuş ![]() koymuş ![]() gömleği babasına nasıl vereceğini düşünüyor, biraz utanıyormuş ![]() Ama sonuçta babasına gömleği vermiş ![]() çok beğenmiş ve oğlunun o kızla evlenmesine razı olmuş ![]() Kralın oğlu heyecanla çayıra koşmuş ![]() götürmek istemiş ![]() ![]() Arabası da, önüne dört beyaz fare koşulmuş küçük bir gümüş kaşıkmış ![]() Delikanlı, atının ayağı minik kızın arabasına değecek diye çok korkuyormuş ![]() ![]() köprüden geçerken ![]() minik kızla beraber suya itivermiş ![]() ![]() Fakat birden sular kabarmış, köpüklerin arasından sarı saçlı, dünya güzeli bir kız çıkmış ![]() ![]() “Sevgili prensim” demiş, “büyüyü bozdun, beni kurtardın ![]() boyu mutlu olacağız ![]() binerek saraya gitmişler ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Ergenekon
|
![]() Keloğlan Keloğlan ve Sihirli Taş![]() Tanınmış bir halk öyküleri kahramanı ![]() ![]() Ve bir Keloğlan masalı Bir varmış, bir yokmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() alıp balık tutmaya gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan balığın pullarını kazımış, karnını yarıp temizlemek istemiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan günler sonra büyük bir saray yaptırıp oraya taşınmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Oğlum bu işin sonu kötü olabilir" diye öğüt vermeye çalışan annesini bile dinlememiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan bir gün daha çok altın elde etmek içinsihirli tasını eline alıp ırmağın kenarına gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık tası bulmanın da imkanı kalmadığından ağlaya ağlaya annesinin yanına dönmüş ![]() ![]() - Üzülme yavrum, demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Ergenekon
|
![]() KELOĞLAN İLE SİNCAP DOSTU Bir zamanlar bir köyde bir kadın ile oğlu Keloğlan yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() O gün yine sıkıntılı bir günmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Başını kaldırınca bir sincap görmüş, öylece oturup duruyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisi de dertlenen Keloğlan fakirliğini anlatmış sincaba ![]() ![]() Saatlerce yürümüşler ve sonuçta orman bitmiş uzakta kayalıklar görünmüş ![]() ![]() Gerçekten de Keloğlanı keklikler karşılamış ![]() ![]() “Sorun” demiş Keloğlan ![]() ![]() “Onu bilmeyecek ne var, sesin altın tüylerinin sayısı kadar ![]() ![]() Doğru kabul etmişler bu yanıtı ![]() İkinci soru “Dünyanın tam ortası neresi” biçimindeymiş ![]() Bu da doğru kabul edilmiş ![]() Son soruda ise eline iki tane ceviz alan kraliçe “hangisi daha ağır bil bakalım” demiş ![]() “Suya daha fazla batan ceviz daha ağırdır” diye yanıtlamış Keloğlan ![]() Bu da doğru kabul edilince iki küp altın verilmiş kendisine ![]() Koşa koşa evine dönmüş Keloğlan altınları anasına teslim edip hemen sincabı aramaya başlamış ![]() ![]() ![]() Ona yardımcı olacağını söylemiş Keloğlan ![]() ![]() Kasabadan keskin bir kılıç alan keloğlan Kaf Dağı’na varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Koşarak sincaba dönen Keloğlan’ı sevinçle karşılamış sincapcık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ergenekon
|
![]() Kötü Kalpli Büyücü Eskiden ülkelerden birinde yoksul bir adam yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ne olursa olsun ben bu kadına sahip olmalıyım!” diye de karar vermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Defol buradan bu benim evim!” diye bağırmış büyücü ![]() ![]() ![]() İki koca adayı kavga etmeye başlamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sandığın içinde bilgenin adamı varmış ![]() ![]() “Allahım! Nereden çıktı bu bela başımıza! Ama olsun gerekirse bu sandığı yedi kere bu dağa çıkarırım ![]() Ardından büyücü sandığı yüklenmiş ![]() ![]() ![]() Bilgenin sandıkta saklı adamı dönüşte her şeyi anlatmış ![]() “Kim şeker kamışının içinden geçebilirse, bu kadının asıl kocası odur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ergenekon
|
![]() KURBAĞA PRENS Bir zamanlar yedii güzel kızı olan bir kral varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşamleyin kral ve ailesi sofraya oturmuşlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemekten sonra kız tek başına yatağına yönelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tam o anda kurbağa yakışıklı bir prense dönüşmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Ergenekon
|
![]() ![]() Evvel zaman içinde Kalbur saman içinde Cinler top oynarken eski hamam içinde Beni yola saldırlar ![]() ![]() ![]() Yolda bir tarak buldum
Aldım eve gittim Ev bahçe içinde… Zamanın birinde, bundan çok yıllar önce ![]() ![]() ![]() Güzeller güzeli Bukle her sabah, babaannesinden kalma bir kemik tarak ile saçlarını taramayı pek severmiş ![]() ![]() ![]() ![]() Oturdukları beyaz evin bahçesi öyle güzel çiçeklerle bezeliymiş ki, kokuları siz deyin on mahalle, ben diyeyim yirmi mahalle öteden duyulurmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Menzile haftada bir kere, karanlık çöker çökmez Bukle’nin altın sarısı tellerinden birisini alır, bahçedeki o güzel çiçeklerden seçtiğinin içine usulca koyarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak insanlar çeşit çeşitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Menzile çıkmış bu perişan görünen kadının karşısına ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Allah ne muradınız varsa versin ![]() Sağlık, mutluluk, huzur dolsun eviniz ![]() Tuttuğunuz altın, sofranız bereketli olsun ![]() Eviniz sıcak, yüreğiniz ferah olsun ![]() Yarınınız güzel, seveniniz bol olsun ![]() Kötülük dokunamadan geçip gitsin çatınızın üzerinden ![]() ……… ![]() Bir güzel dualar etmiş ki kadın oturduğu yerden, Bukle ve Menzile pek sevinmişler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O günden sonra birlikte yaşamaya başlamışlar beyaz evde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günler geçmiş, haftalar geçmiş, aylar geçmiş ![]() ![]() ![]() İşte o an olmuş ne olduysa, altın saçın her bir teli kocaman bir yılana dönüşüp atlamışlar kadının üstüne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Birgün bir sokağın köşesinde bağdaş kurmuş otururken ak sakallı bir dede gelip durmuş karşısında ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kadın gözleri yuvalarından fırlayacakmış gibi bakmış dedeye, karşısında duran bir canavarmış gibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konuşması bitince dede yürüye yürüye uzaklaşmış kadının yanından ![]() ![]() ![]() ![]() Bukle’nin saçları da kısa sürede uzamış, yine eskisi gibi taranacak hale gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Ergenekon
|
![]() ![]() Uyuyan Güzel Bir zamanlar bir Kral ile Kraliçe bir kız çocukları olunca bu mutlu günün şerefine bir ziyafet vermişler ![]() ![]() ![]() ![]() Herkes hediyelerini verdikten sonra sıra on iki periye gelmiş ![]() ![]() ![]() “Benim hediyem Güzellik,” demiş ikinci peki ![]() ![]() ![]() On ikinci peri tam hediyesini vermek üzereymiş ki, bir gökgürültüsüyle sarsılmış bütün saray ![]() ![]() ![]() “On üçüncü peri!” diye bağırmışlar hep bir ağızdan ![]() “Bana davetiye yok mu Kral?” demiş on üçüncü peri korkun sesiyle kapı ağzından ![]() “Sana davetiye yollamayı unutmuş olmalılar,” demiş Kral kem küm ederek ![]() ![]() ![]() On üçüncü peri minik Prenses’in kundağının yanına gitmiş ![]() ![]() ![]() Yine bir gökgürültüsüyle, kötü peri kaybolup gitmiş ![]() ![]() ![]() ![]() On ikinci peri öne atılmış ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar geçmiş aradan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat tam da on beşinci yaşına bastığı gün Prenses daha önce hiç fark etmediği bir kapı keşfetmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O anda olanlar olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yıllar yavaş yavaş akıp geçmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Önce çalılardan geçilecek hiç yol bulamamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Derken kapısı yarı açık bir kuleye varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prens onu öper öpmez Prenses gözlerini açmış ![]() ![]() ![]() ![]() Kulenin en üst katındaki odada Prenses karşısında Prensi görmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Ergenekon
|
![]() FARELİ KÖYÜN KAVALCISI Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde, kalbur zaman içinde develer tellalken, pireler berberken, ben annemin beşigini tıngır mıngır sallarken; ülkenin birinde bir köy varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir gün fareli köye bir çalgıcı gelmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalgıcı isteğinin kabul edildiğini öğrenince başlamış kavalını çalmaya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fareleri yok eden başarısından sevinç duyduğu için emin adımlarla yürüyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalgıcı kandırıldıgını anlayınca: "Ben size bir oyun oynayayım da görün" demiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köylüler muhtara gidip: "Ne yapacağız, ne edeceğiz ![]() ![]() ![]() Kavalcı kızgın kızgın, peşinde çocuklarla birlikte ormana varmışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tabii bu sırada da köylüler muhtarı azarlamışlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Ergenekon
|
![]() ![]() Yoksul bir oduncu, ıssız bir ormanın kıyısındaki küçük bir kulübede karısı ve üç kızıyla birlikte oturuyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Akşam üstü ortalık kararırken oduncu evine dönmüş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Üçüncü gün sabah oduncu karısına demiş ki bugün bana yemeği küçük kızla gönder! Bu çocuk her zaman usludur, söz dinler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabahleyin ortalık aydınlandıktan sonra uyandığı zaman bir de ne görsün? Kendisi büyük bir salonun ortasında yatıyormuş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yataktan kalkınca prens üç uşağını kızın ana-babasına yollamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|