Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
agiz, çilek, diş, etlerini, güçlendirir, kokusunu, önler

Çilek Agiz Kokusunu Önler Diş Etlerini Güçlendirir

Eski 08-13-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çilek Agiz Kokusunu Önler Diş Etlerini Güçlendirir




ERİK AZ OLUNCA ÇİLEK ÜRETİCİSİNE GÜN DOĞDU



Ağız kokusunu önler, stresi azaltır
Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir Damar tıkanıklığını önler

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezleri arasında yer alan Aydın'da çilek üreticilerinin yüzü, erik rekoltesinin düşük olması nedeniyle gülüyor

Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Erdinç Çeliksoy, bölgede çilek üretiminin her yıl Temmuz aylarında fide dikimiyle başladığını, Sultanhisar, Atça ve Salavatlı beldesinde yaklaşık bin dönümü kapalı alan olmak üzere 5 bin dönüm alanda çilek ekildiğini söyledi

Aydın bölgesinde ilk olarak Sultanhisar'da 1978 yılında çilek üretiminin başladığını kaydeden Çeliksoy, fidan, damlama, işçilik maliyetinin bir dönümde yaklaşık 4-5 bin lira civarında olduğunu anlattı Dünyada son 3 yılda yaşanan küresel ısınma ve bölgedeki kuraklık nedeniyle fiyatlarda istikrarsızlık olduğunu ve çilek üreticilerinin son 3 yıldır zor günler yaşadığını belirten Erdinç Çeliksoy, şunları söyledi:

“Çilek hasadına Nisan ayı başında başladık Bu yıl havaların yağışlı geçmesi çileğin kalitesinin ve rekoltenin yüksek olmasına yol açtı İhracatçı firmalar bu yıl çileğe daha çok ilgi gösterdi İç piyasada İstanbul, Ankara, Bursa, Adapazarı gibi illerden büyük tüccarların malı talep etmesinden dolayı çilek fiyatı geçen yılın üzerinde seyretti İç piyasada 1,50 lira, ihracat olarak 1,80 - 2,00 lira aralığında fiyatlar oluşmasına neden oldu Geçen yıl ortalama fiyatlar bir lira civarındaydı Bu fiyatların daha yukarı gideceğine dair bilgiler alıyoruz Bölgede yaklaşık bin dönüm sera var ve buradan 20 bin ton çilek rekoltesi beklemekteyiz, bunun da bölgemize maddi getirisi yaklaşık 30-40 milyon liradır

İRAN VE IRAK'A AYDIN ÇİLEĞİ GİDİYOR

Çeliksoy, çileğin irili küçüklü ve bekleme ömrüne göre değişen 4-5 çeşidinin üretildiğini, bu ürünlerden uzun süreli bekleyebilenlerin başta Rusya olmak üzere yol ömrü uzun olduğu için Moldova, Ukrayna, Polonya ve İran ve Irak'a gönderildiğini kaydetti

Çilek hasadının Haziran ayı sonunda bitmesinin beklendiğini ve bu sezon çok başarılı bir ürün elde ettiklerini bildiren Çeliksoy, şöyle devam etti:

“Bu yıl erik pek olmadı, sofralarda yerini bulmadı Çilek de kaliteli ve bol olduğu için sofralarda tek başına kaldı Önceki yıllarda çilek, eriğin yanında alternatif ürün oluyordu, bu yıl tam tersi bir durum oldu Ama bu sene eriğin az olmasından dolayı çilek şu anda alternatif ürün pozisyonuna düştü Eriğin az olması bizim çileğin önünü açmış durumdadır

“TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇİLEK ÜRETİCİSİ”

Çeliksoy, çileğin tanıtımı için yoğun çaba sarfettiklerini, bölgede bir beldede 40, bir beldede 8 yıldır festivaller düzenlendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Son beş yıldır düzenlenen festivaller uluslararası konuma geldi Ziraat Odası olarak biz de fuarlara katılıyoruz Şu anda Türkiye'de yetiştirilen çileğin en kalitesi Atça ve Sultanhisar'dadır Bu konuda iddialıyız Bu bölgede en teknik çilek yetiştiriciliğini biz yapıyoruz Ege Bölgesi'nin değil, Türkiye'nin en büyük çilek üreticisi olduğumuzu iddialı şekilde söylüyoruz Çileğimizi Rusya, Moldova, Romanya, Irak ve İran'a satıyoruz Yurt dışı pazarı olarak 10 ülkede yerimiz var Biz festival yaparken çileği sattığımız ülkelerden para alıyoruz O insanları onore etmemiz gerekir Bu festivaller yapılırken bizim çileği sattığımız ülkelerden temsilciler, sanatçılar, gazeteciler gelsin istiyoruz

Çileğin faydaları

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydaları saymakla bitmiyor Rengi kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çileğin faydaları da epeyce çok Çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunuyor Bunun yanında B, C ve K vitamini açısından da bir hayli zengin

Şimdi maddeler halinde çileğin faydalarını sıralıyorum ;

· Vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür

· Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir

· Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar

· Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanız temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır

· Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.