08-13-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çikolata Yapımı, Çikolata Nasıl Yapılır
Çikolata Yapımı - Çikolata Nasıl Yapılır
Önce Kısa Bir "Çikolata Tarihi" 
Çikolatanın bilinen en eski geçmişi Aztek-Meksika uygarlığına dayanmaktadır  Azteklerin "çokolat" adını verdikleri içinde kakao taneleri,bal ve vanilya olan bir içecekleri olduğu bilinir
 
Meksika'yı keşfi sırasında Cortez, Aztek Kızılderilileri'nin kakao tohumlarıyla, 'sıcak içecek' anlamına gelen "chocolatl" adlı bir içecek hazırlayıp içtiklerini gözlemledi 1519 yılında, günde 50 porsiyon chocolatl içtiği rivayet edilen İmparator Montezuma, İspanyol konuklarına altın kadehler içinde bu içecekten sundu Chocolatl'a, tanrılara sunulan bir yiyecek muamelesi yapıyordu İmparator
Bütün saygın rolüne karşın İmparator'un verdiği chocolatl hayli tatsızdı Cortez ve arkadaşları şekerlendirmek suretiyle damak tadlarına daha uygun bir hale getirdiler chocolatl'ı
İspanya'ya qötürülen içecek yaygın kabul gördü İnsanlar tarçın ve vanilya gibi bir çok yeni madde ekleyerek içeceği hayli değiştirdiler Sonunda biri çıktı ve sıcak içilmesi durumunda daha da lezzetli olacağını keşfetti
Bu haliyle içecek, İspanyol aristokrat sınıfı arasında sıkı hayranlar kazandı İspanya, denizaşırı kolonilerinde kakao tarımını yaygınlaştırmaya girişti Bu da ülke için oldukça kârlı bir işe dönüştü İspanya yaklaşık bir asır süresince Avrupa'dan bu işin nasıl yapıldığını büyük bir başarıyla saklamayı da başardı ayrıca
Kristof Kolomb,bu çikolata taneleri ilk gördüğünde bunları Azteklerin parası zannediyor ve niçin kullanıldığını anlamıyor,daha sonraki seferlerde İspanya'ya getiriliyor
Çikolataya gelince 
İspanyollar kakao'yu şekerlerler ve bu da zamanla Avrupa genelinde yayılır
Çikolata Avrupa'ya Yayılıyor 
Kakao üretimi işini yürüten İspanyol din adamları sonunda sırrı açıkladılar Bu aşamadan sonra, bu, sağlık açısından da yararlı besinin Avrupa'ya yayılması çok fazla sürmeyecekti 1657'de İngiltere'de sadece çikolata servisi yapan yerler açıldı
Ardından üretime makinalar girdi Seri üretimde hız, kakao tohumlarının öğütülmesinde buharlı makinaların kullanılmaya başlamasıyla büyük bir ivme kazandı 1730'lara gelindiğinde seri üretime geçildi ve çikolata pahalı bir besin olmaktan çıkıp herkesin mali gücünün yetebileceği bir lezzet haline geldi
1828'de, kakao presi hem fiyatların iyice gerilemesini hem de -kakao yağının içecekten ayrılmasını temin ettiğinden- lezzetin artmasını sağladı
1847'de bir İngiliz firması çikolatayı yiyecek olarak piyasaya sürdü 1876'da da İsviçre'de Daniel Peter çikolataya süt katmanın bir yolunu bularak bugünkü sütlü çikolataya babalık etti
Çikolata Amerika'ya Geliyor! 
ABD'de de çikolata üretiminin gelişmesi başka hiç bir yerde olmadığı kadar hızlı oldu ilk çikolata fabrikası 1765'te New England'da kuruldu
2 Dünya Savaşı'nda ABD hükümeti çikolatanın besleyici özelliklerinin farkına vararak bu leziz yiyeceği askerlerine temin etmeye başladı Çikolatanın bir rolü de müttefik askerleri arasında grup ruhunu oluşturmak oldu Hatta çikolata astronotların diyetine bile konulmaya başlandı
Kakao Ağacı Yetiştirilmesi 
Kakao ağacının kökeni tartışmalıdır Bazılarına göre Amazonlar bazılarına göre ise Venezüella veya Orta Amerika'dır
İyi bakılmış kakao ağacı ilk meyvesini beş yaşında verir Bu süre bakıma göre 3 seneye kadar da indirilebilir Meyve, bezelye benzeri bir kabuk içindedir
Yediğimiz Çikolata Nasıl Yapılır?  
Bizde pek bilinmeyen şekersiz, bitter ya da sütlü hiç fark etmez Yöntem aynıdır
"Conching" denen bir yöntemle çikolata bir yoğurma işleminden geçirilir Ağır silindirlerle yapılan bu yoğurma işlemi birkaç saat veya birkaç gün sürer
Kalıplara döküldükten sonra soğutma odasına ulaşan çikolata sabit bir hızla soğutulur Soğumuş çikolatalar paketlenir ve dağıtıma çıkar Diğer gıda üreticileri için gönderilen çikolata ise sıvı olarak teslim edilir
Gizlilik(!) 
Her üreticinin kendine has bir formülü vardır Büyük lezzetleri yaratan da bu ufak tefek farklardır En sıkı saklanan sırlardan biri çikolata üretiminde kullanılan yöntemlerdir
|
|
|