![]() |
Kur'an İle Konuşan Hanım Sahabe |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kur'an İle Konuşan Hanım SahabeAbdullah ibni mübarek anlatiyor; ''Bir gün hacca gidiyordum,Irak;Suriye topraklarindan geçerken yalniz bir kadina rastladim ![]() Selam verdim; Selamimi ''Söz olarak Rahim bir Rab'den selam sözüdür onlarin duyacagi'' (Ya-sin:5) ayetiyle aldi ![]() ![]() "ALLAH kimi yoldan çikarmissa,ona yol bulduracak yoktur"(A'raf :186) ayetini okudu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Bir gece kulunu Mescid-i Haram'dan alip Mesci-i Aksaya götüren ALLAH'i tesbih ederim" (Isra:1) ayetiyle karsilik verdi ![]() Anladim ki,geçtigimiz hac mevsiminde haccini tamamlamis,kudüs'e gidiyor ![]() "Ne zamandan beri böyle yolunu kaybettin?" dedim ![]() "Tam üç gece (yani üç gündür)" (Meryem:10) dedi ![]() Yiyecek verme teklifinde bulundum ![]() "Sonra orucunuzu gün batincaya kadar tamamlayin" (Bakara:187) ayetini okudu ![]() "iyide Ramazan da degiliz" dedim ![]() "Kim ALLAH için nafile bir hayir yaparsa,ALLAH her hayrin karsiligini verendir ,her seyi hakkiyla bilendir" (Bakara:158) ayetiyle cevap verdi ![]() "Yolculukta oruç açilabilir"dedim ![]() tutarsaniz,bu hakkinizda daha hayirlidir"(Bakara :184)ayetini okudu ![]() Niye benim gibi konusmadigini sordum ![]() "Agzindan tek bir söz bile çikmasin ki,yaninda onu gözleyen ve o sözü kaydetmeye hazir bir gözcü bulunmamis olsun" (Kaf:18)dedi ![]() "kimlerdensin?"diye sordum ![]() yok(ailemi söylesem de tanimazsin) ![]() de(görmeden,kesin bilgiye dayali olmadan verdigin her hükümden) sorumludur ![]() ![]() "Hata ettim,hakkini helal et" dedim ![]() ![]() :92) dedi ![]() Deveme bindirip kafilesine ulastirma teklifinde bulundum ![]() "Hayir adina ne islerseniz ALLAH onu bilir"(Bakara:215) ayetiyle mukabele etti ![]() Devemi yanina getirdim,binecekken ![]() söyle ,bakislarini sakinsinlar"(Nur:30)ayetini okudu ![]() Gözlerimi çevirdim;binecekken deve ürküp kaçti,bu arada elbisesi az yirtildi ![]() "Basiniza musibet olarak ne gelirse,bu bizzat isleyip,onu hak etmeniz sebebiyledir"(Sura:30)ayetini mirildandi ![]() "Sabret,deveyi baglayayim!"dedim ![]() Süleyman'i anlayisli ve daha isabetli davranir kildik"(Enbiya :79)ayetini okuyarak,devemi yönlendirme konusunda benim daha basarili oldugumu kasdetti ![]() Deveye bindi ve "Bunu bize bas egdiren ALLAH'i tesbih ederim;yoksa bunu biz basaramazdik ![]() Rabbimize dönecegiz!"(Zuhruf:13-14)ayetlerini okudu ![]() ![]() "Yürüyüsünde (ve davranislarinda)vakur ol ve sesini yükseltme ![]() :19) mukabelesinde bulundu ![]() Yürürken siir okumaya basladim ![]() geleni okuyun!"(Müzzemmil:20) dedi ![]() "Siir okumak haram degil ki !"dedim ![]() "Bu hususu ancak idrak ve basiret sahipleri düsünür anlar!" (Bakara :269) cevabini verdi ![]() Bir süre gittik;sonra evli olup olmadigini sordum ![]() "Ey iman edenler!Cevabi verildiginde sizi üzecek meselelerden sormayin!"(Maide :101)ayetini okudu ![]() Derken kafilesine ulastik ve "kafile içerisinde kimsen var mi?" dedim "Mal ve evlat dünya hayatinin süsüdür!"(Kehf:46) dedi ![]() Anladim ki ,evladi var ![]() ![]() Ibrahim'i dost edindi;ALLAH Musa ile konustu;Ey Yahya ,Kitab'a kuvvetle tutun!"(Nisa :125,164;Meryem:12) Ayetlerini okudu ![]() ![]() seslendim ![]() Nur yüzlü üç genç"Buyur!" diye çikageldi ![]() Onlara para verip,"Bununla içinizden birini sehre yollayin!Yemeklerin helal ve temiz olanina baksin ve size bir yiyecek getirsin ![]() ![]() Yiyecek gelince bana "Geçmis günlerinizde yaptiklarinizin karsiliginda simdi afiyetle yiyip için!"(Hakka:24)dedi ![]() Çocuklara,"Annenizin bu durumunu bana söylemezseniz bu yemekten yemem!"dedim ![]() ![]() ALLAH'in gazabini çekecek yanlis bir söz çikar korkusuyla 40 yildir böyle sadece Kur'an'la konusur ![]() Ibn Mübarek,bu hadiseyi Kur'an'da her seyin bulunduguna delil olarak anlatirdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|