08-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karnabaharın Sağlığa Faydaları
100 gr karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir: 27 kalori; 2,7 gr protein; 5,2 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; l gr lif: 56 mgr fosfor; 21 mgr kalsiyum; 0 7 mgr demir: 295 mgr potasyum: 60 IU A vitamini; 0,09 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,6 mgr B3 vitamini ve 55 mgr C vitamini
 - Karnabaharın Sağlığa Faydaları:
Besleyici bir sebze olan karnabahar vücuda güç verir Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir Sinirleri kuvvetlendirir Beynin çalışmasını destekler Cinsel gücü ve isteği arttırır Şeker hastalığında ve romatizmada faydalıdır Kolesterolü düşürür Kalp hastalıklarında şikayetleri azaltır Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur Kabızlığı giderir ve idrar söktürür Dalak rahatsızlıklarına iyi gelir 

- Karnabahar nasıl kullanılır?
Lahananın bir çeşidi olan karnabahar, yemeği yapılarak tüketilebilir

Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;
o Karnabahar, tüm Turpgiller’deki sebzeler gibi bedenin kansere yakalanma rizikosunu aza indirger: Özellikle kalınbağırsak ve mide kanserlerine karşı etkilidir
o Antioksidan madde yönünden de zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma rizikosunu da azaltır
o Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önler
o Potasyum minerali yönünden zengin olduğu için de yüksek tansiyonu düşürür, tansiyonu belli düzeyde tutar - Dikkat: Bu etkilerinden yararlanmak için karnabahar haftada 2-3 kez yenilir
Ancak, tüm Turpgiller’deki sebzelerde olduğu gibi karnabahar da bedenin iyot emilimini azaltır, özellikle içme suyunda iyodun az olduğu yörelerde sıkça karnabahar yiyenler iyotlu besinler ya da iyotlu tuz almaya özen göstermelidir
|
|
|