Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deniz, yemekler1, ürünlü

Deniz Ürünlü Yemekler-1

Eski 08-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünlü Yemekler-1



ahtapot izgara

(4 ki$ilik)


malzeme:

1 adet ahtapot


yapılı$ı:

taze ve yeni yakalanmı$ ahtapot ta$lara vurularak yumu$atılır bu i$lem sırasında ahtapot köpük salmaya ba$lar ve köpükler bitene kadar bu i$leme devam edilir yumu$atılmı$ ahtapot birkaç gün güne$te kurumaya bırakılır

mangalda mangal kömürü yakılarak kor haline getirilir mangala yerle$tirilen tel ızgaranın üzerine ahtapot konularak kızartılır kızartılmı$ ahtapot bilahare küçük parçalara doğranarak kırmızı soğan e$liğinde meze olarak sunulur

sıcak veya soğuk servis yapılır


not: bu yemek ege adaları’na ve bu adalardan gelmi$ göçmenlerimize mahsus çok lezzetli bir deniz yemeğidir bugünlerde ülkemizde unutulmaya yüz tutmu$ bu yemek halen ege adaları’nda ve yunanistan’da halâ son derece revaçtadır lokanta ve kafelerde sakız rakısı "uzo" ile birlikte sunulmaktadır

bbc-prime’ın 220599 tarihinde saat 1300’de yayınlanan "mediterranean cookings-greece" isimli programdan alınmı$tır


ahtapot salatası

(4 ki$ilik)


malzeme:

1 ½ kg ahtapot

1 adet limon

1 fincan zeytinyağı (tercihan sızma)

tuz


yapılı$ı:

ahtapotları dövülmü$ olarak alınız ve deep-freeze’de 2 ila 3 gün bekletiniz güzelce yıkayıp düdüklü tencerede yarım saat yumu$ayıncaya kadar ha$layınız ha$landıktan sonra derisini soyup atınız ve pembemsi beyaz derisini ku$ba$ı doğrayınız

doğranmı$ ahtapotları servis tabağına alıp tuzlayınız 1 fincan zeytinyağı ve 1 adet limonun suyunu çırpınız karı$ımı ahtapotun üzerine gezdiriniz

soğuk servis yapınız


not:

ahtapot salatasını isterseniz marul yaprakları, dilimlenmi$ domates, ye$il zeytin ve maydanozla süsleyebilirsiniz


ahtapot yahni

(4 ki$ilik)


malzeme:

1 ½ kg ahtapot

3 adet soğan (orta boy)

½ su bardağı zeytinyağı

1 çorba ka$ığı salça

1 adet domates

3 adet defne yaprağı

2 çorba ka$ığı sirke

tuz

karabiber


yapılı$ı:

ahtapotları dövülmü$ olarak alınız ve deep-freeze’de 2 ila 3 gün bekletiniz güzelce yıkayıp düdüklü tencerede yarım saat yumu$ayıncaya kadar ha$layınız ha$landıktan sonra derisini soyup atınız ve pembemsi beyaz derisini ku$ba$ı doğrayınız

tencerede sıvı yağı kızdırınız soğanı ince doğrayıp kızgın yağda yumu$ayıncaya kadar soteleyiniz bilahare küp tarzında kesilmi$ domatesleri ve salçayı ilave ediniz birkaç sefer çevirdikten sonra ahtapotları ilave ediniz defne yapraklarını, tuz ve karabiberi ve bir su bardağı su ilave edip kısık ate$te 10-15 dakika pi$iriniz ocağı söndüreceğinize yakın sirkesini ilave ediniz

arzuya göre soğuk veya sıcak servis yapınız


deniz ürünleri dolması

(4 ki$ilik)


malzeme:

16 adet iri çarliston biber

1 su bardağı yıldız $ehriye

500 gram karı$ık deniz mahsulu (midye, karides, kalamar gibi)

2 adet kuru soğan

4 di$ sarımsak

½ demet dereotu

½ demet maydanoz

sıvı yağ

tuz

karabiber

dolma baharı


yapılı$ı:

biberlerin ba$larını kesip çekirdek yataklarını çıkarınız ve bol su ile yıkayınız deniz mahsullerini küçük parçalar halinde kesin çok az yağı tavaya koyun deniz mahsullerini, küçük kesilmi$ soğan ve sarmısağı ilave edip soteleyin ince kıyılmı$ maydanoz, dereotu ve taze soğanları ilave edin tuzunu, dolma baharını ve karabiberini ekleyin

yıldız $ehriyeleri ha$layıp deniz mahsullerinin üstüne ilave edin iyice karı$tırıp çarliston biberlerinin içine doldurun biberleri az yağlanmı$ fırın tepsisine dizin orta sıcaklıktaki fırında (180oc) biberlerin rengi deği$inceye kadar pi$irin

sıcak servis yapınız


not: bu yemek için patlıcan da kullanabilirsiniz

bu yemeğe uygun deniz mahsulleri:

hamsi,sardalya, karides, midye(ayıklanmı$), kalamar(ayıklanmı$),


kalamar tava

(4 ki$ilik)


malzeme:

1 kg kalamar (11- 12 adet)

1/2 su bardağı sıvı yağ

un

tuz

terbiye için:

2 çorba ka$ığı karbonat

2 çorba ka$ığı toz $eker

1 adet limonun suyu


yapılı$ı:

kalamarları balıkçınıza ayıklatın iyice yıkadıktan sonra terbiye ile ovun sonra en az 30 dakika dinlendirin bacakları gövdelerden ayırın bacakları kısa parçalar halinde, gövdeyi ise halkalar halinde doğrayın doğranmı$ kalamarları yeterince tuz katılıp karı$tırılmı$ beyaz una bulayın

fritöze sıvı yağ koyup kızdırın kalamarları gruplar halinde fritöze atıp kapağını kapatın iki dakika sonra çıkarıp kağıt havlu serilmi$ servis tabağına alın bu i$leme kalamarlar bitene kadar devam edin

sıcak servis yapın


notlar:

7 kalamar çok su içeren ve bu nedenle pi$erken etrafa çok yağ sıçratan bir deniz ürünüdür bunun için fritöz tercih edilmelidir yoksa kapaklı bir tava kullanılmalıdır

8 kalamar çok çabuk yanan ve sertle$en bir üründür bu nedenle pi$irme süresine çok dikkat edilmelidir ayrıca tavada yapıyorsanız ate$i iyice kısmanız gerekir aksi taktirde kızgın tavanın dibine değen kalamarlar siyahla$ır ve lezzetlerinden çok $ey kaybederler


kanton usulü karides

(4 ki$ilik)


malzeme:

40- 50 adet karides (cimcime)

2 çorba ka$ığı sıvı yağ

2 adet yumurta

1 çorba ka$ığı mısır unu

1 çorba ka$ığı soya sosu

1 çorba ka$ığı üzüm sirkesi

tuz

1 çay ka$ığı kırmızı biber

1 çay ka$ığı zencefil

1 çay ka$ığı tane kara biber


yapılı$ı:

tane karabiberi havanda dövün zencefili ve kırmızı biberi ekleyip karı$tırın

yumurtaları, bir tanesinin beyazını ayırarak kırın, soya sosu ile karı$tırın aynı karı$ıma hazırladığınız baharatı da ekleyip tekrar karı$tırın

ayırdığınız yumurta beyazına mısır ununu ekleyip karı$tırın karidesleri ayıklayıp karı$ıma katın 20 dakika kadar dinlendirin

sıvı yağı bir tavada kızdırın karidesleri yağda kızartın kızarmı$ karidesleri kenara alıp aynı yağa yumurtalı karı$ımı dökün pi$meye ba$larken karidesleri ilave edin

sıcak servis yapın servis yaparken tabağa garnitür olarak ha$lanmı$ brokkoli ve doğranmı$ taze soğan koyabilirsiniz


karides - genel hazırlanı$

(4 ki$ilik)


malzeme:

karides

½ tencere su

1 çorba ka$ığı tuz

1 adet kuru soğan

1 çorba ka$ığı sirke


yapılı$ı:

suyu derince bir tencereye koyun içine tuzu ve sirkeyi ilave edip tuzlar eriyinceye kadar karı$tırın soğanı dörde bölüp ilave edin ve suyu kaynatın

karidesleri içine bo$altıp kaynatın bilahare kevgire alıp süzün ve soğuk suyla yıkayın sonra alıp porsiyonlara bölüp "deep freeze"de saklayın


not:

9 böyle hazırladığınız karidesleri hemen hemen (aksi tariflerde belirtilmedikçe) bütün karides yemek, meze ve salatalarında kullanabilirsiniz

10 karidesleri öğünlük miktarlarda kaplara bölüp dondurmak ve ileride kullanılmak üzere saklamak çok yararlı bir yöntemdir donmu$ karideslerin çözülünce diri kalması için önce buzdolabınızın alt gözünde 2-3 saat +5oc’a soğuyuncaya kadar bekletin bilahare dondurun

11 karideslerin kaynatılma süresi çok kısa olmakla beraber büyüklüklerine göre fark eder küçük (cimcime) karidesler için kaynatma süresi 5-6 dakikadır bu süre iri (jumbo) karidesler için ise 10-12 dakikadır daha fazla ha$lamamaya dikkat edin aksi takdirde çok yumu$ar ve diriliklerini kaybederler


karides güveç (dü$ük kalorili)

(4 ki$ilik)


malzeme:

28-30 adet karides(cimcime, ha$lanmı$ ve ayıklanmı$)

4 adet çarliston biber

3 adet domates (iri)

4 tatlı ka$iğı süt

1 çay ka$ığı karabiber

tuz

100 gram ka$ar peyniri (rendelenmi$)

tereyağı


yapılı$ı:

domatesler ku$ba$ı olarak, çarliston biberler ise çekirdekleri ve iç damarları çıkarıldıktan sonra halkalar halinde doğranır hazırlanmı$ domates ve biberler bir kapta karı$tırılarak tuzlanır porsiyonluk güveç kaseleri yarısına kadar hazırlanmı$ karı$ım ile doldurulur üzerlerine, kase ba$ına yakla$ık 7 adet küçük karides yerle$tirilir kalan karı$ımla karideslerin üstü, kaselerden bir parmak ta$acak tarzda örtülür kararınca karabiber serpildikten sonra her kaseye bir çorba ka$ığı süt ile yarım kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı ilave edilir

kaseler 200oc’a ayarlı fırında 30 ila 35 dakika pi$irilir pi$mi$ güveçler fırından çıkarılıp üzerlerine rendelenmi$ ka$ar peyniri serpilerek tekrar fırına verilir ka$ar peynirleri güveçlerin üstünü tamamen örtecek $ekilde eriyince fırından çıkarılır

sıcak servis yapılır

sair hususlar:

karides güveç yapılırken tereyağ ve süt yerine pe$amel sos ta kullanılabilir bu uygulama da çok güzel bir tad vermektedir ancak besin değeri açısından biraz daha ağırdır yukarıdaki tarifin en büyük özelliği kalori değerinin dü$ük olmasıdır

aynı yemek büyük güveç kasesinde de yapılabilir ancak aynı tadı vermiyeceğinden porsiyon güveç kaselerinin kullanımı tercih edilmelidir

karides güveçin bir de önceden kavrularak yapılanı vardır (bakınız "karides güveç-2") tadı çok güzel olmakla birlikte kalori değeri oldukça yüksektir


Mail For***dlanması Sonucu ALINTIDIR

Alıntı Yaparak Cevapla

Deniz Ürünlü Yemekler-1

Eski 08-03-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünlü Yemekler-1



Malzemeler (6 kişilik)

500 gr ahtapot

3 diş sarmısak

1 kahve fincanı beyaz şarap

1/2 kahve fincanı zeytinyağı

1 limonun suyu

1 demet maydanoz

5 adet taze soğan

10 adet siyah zeytin

Tuz, karabiber

Kiraz domates



Yemeğin Tarifi



Ahtapotu 1 diş sarımsak ve 4 sap maydanozla birlikte bir tencereye koyun Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin Ahtapot iyice yumuşayıncaya kadar haşlayınHaşlanmış ahtapotu küçük doğrayın Salata kasesine koyup, üzerine beyaz şarap gezdirin

Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın

Ahtapot salatasının üzerine ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz serpip, ince kesilmiş limon kabuğu, zeytin ve ikiye bölünmüş kiraz domateslerle süsleyin Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servis yapın


Alıntı Yaparak Cevapla

Deniz Ürünlü Yemekler-1

Eski 08-03-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünlü Yemekler-1











paylaşım



Malzemeler (6 kişilik)

500 gr ahtapot

3 diş sarmısak

1 kahve fincanı beyaz şarap

1/2 kahve fincanı zeytinyağı

1 limonun suyu

1 demet maydanoz

5 adet taze soğan

10 adet siyah zeytin

Tuz, karabiber

Kiraz domates



Yemeğin Tarifi



Ahtapotu 1 diş sarımsak ve 4 sap maydanozla birlikte bir tencereye koyun Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin Ahtapot iyice yumuşayıncaya kadar haşlayınHaşlanmış ahtapotu küçük doğrayın Salata kasesine koyup, üzerine beyaz şarap gezdirin

Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın

Ahtapot salatasının üzerine ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz serpip, ince kesilmiş limon kabuğu, zeytin ve ikiye bölünmüş kiraz domateslerle süsleyin Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servis yapın






paylaşımın için çok teşekkürler faydalı olcağına eminim :

Alıntı Yaparak Cevapla

Deniz Ürünlü Yemekler-1

Eski 08-03-2012   #4
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünlü Yemekler-1











paylaşım



Malzemeler (6 kişilik)
500 gr ahtapot
3 diş sarmısak
1 kahve fincanı beyaz şarap
1/2 kahve fincanı zeytinyağı
1 limonun suyu
1 demet maydanoz
5 adet taze soğan
10 adet siyah zeytin
Tuz, karabiber
Kiraz domates


Yemeğin Tarifi


Ahtapotu 1 diş sarımsak ve 4 sap maydanozla birlikte bir tencereye koyun Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin Ahtapot iyice yumuşayıncaya kadar haşlayınHaşlanmış ahtapotu küçük doğrayın Salata kasesine koyup, üzerine beyaz şarap gezdirin
Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın
Ahtapot salatasının üzerine ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz serpip, ince kesilmiş limon kabuğu, zeytin ve ikiye bölünmüş kiraz domateslerle süsleyin Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servis yapın





Seni şiddetle kınıyorum Mehmet abi,tarifin yanına tekir ibaresini koymamışsın

Emeğine sağlık abim

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.