![]() |
Allah'dan Korkmak |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'dan KorkmakAllah'TAN KORKMAK Allah'tan korkmak, büyük makamlardandır ![]() * Allah'tan ancak âlim olanlar korkar ![]() * Hadis-i şeriflerde ise şöyle buyuruldu: * Hikmet ve ilmin başı Allah korkusudur * Sizin en akıllınız, Allah'tan en çok korkanınızdır ![]() * Allah korkusundan ürperip tüyleri kalkanın ağaçtan yaprak dökülür gibi günahları dökülür ![]() * Allah korkusundan ağlayan Cehenneme girmez ![]() * Günahını düşünüp ağlayanlar, hesapsız Cennete girecektir ![]() * Cenâb-ı Hak katında, Allah korkusundan akan gözyaşından ve Allah yolunda akan kandan sevgili damla yoktur ![]() * Arşın gölgesinde gölgelenecek yedi sınıf kimseden birisi de, yalnız iken Allahü teâlâyı hatırlayıp gözyaşı dökenlerdir ![]() * Allahü teâlâ'dan korkandan her şey korkar ![]() ![]() * Allahü teâlâ buyuruyor ki, "izzetim hakkı için, bir kulda iki korku, iki emniyet bulundurmam ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Allah'dan Korkmak |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'dan Korkmakİnsan sevdiği şeylerin elden çıkmasından korkar ![]() ![]() ![]() ![]() * En arifiniz benim, en çok korkanınız da benim ![]() Allah'tan korkup günahtan sakınan kimselere "müttaki' denir ![]() ![]() * Müttakîlerin hepsi hesapsız Cennete girerler ![]() Alimlerimiz buyuruyorlar ki: * İnsan Allah'tan korkarsa, kalbi hikmetle dolar * İnsanlar, fakirlikten korktukları gibi Cehennem'den korksalardı Cennet'e girerlerdi ![]() * Dünya'da korkan, âhırette emin olur ![]() * Kalbinde Allah korkusu bulunmayan kalbler harap olmuştur ![]() * Allah'tan korkan kul, kendini hasta görüp ölüm korkusuyle bütün isteklerinden kaçınan kimsedir ![]() Allah korkusunun sebebi, ilim ve marifettir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Allah'dan Korkmak |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'dan KorkmakKorkunun dereceleri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse Cehennemden korkar, tevbesiz öleceğinden kor"*"kar, gaflete düşüp kalbinin kararacağından korkar, nimetlerin çokluğu sebebiyle zevke dalıp âhıreti unutacağından korkar, bütün kusur ve kabahatlerinin ortaya dökülüp rezil ve rüsvâ olacağından korkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bakımdan Allahü teâlâ'dan Celâl sıfatı sebebiyle korkmak daha üstündür ![]() ![]() ![]() ![]() Korkanların çoğu, akıbetinin kötü olmasından korkmuşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu ilimlerden ve marifetten korku hâsıl olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti Ebu Bekir, o büyüklüğüyle, (Keşke bir kuş olsaydım) diye ağlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Eğer dense ki, Cennete yalnız bir kişi girecek, o kişinin kendim olduğunu ümit ederim ![]() ![]() Allahü teâlâ'nın rahmetini ümit etmek, kulu Cennet'e çeken yular gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() * Ölürken herkes, Allahü teâlâyı hüsn-i zan etmelidir ![]() ![]() * Allahü teâlânın rahmetinden ümit eden ve kendi günahlarından korkan kimseyi Cenâb-ı Hak, korktuğundan emin eder ve ümit ettiğine kavuşturur ![]() Günahlarının çokluğu sebebiyle ümitsiz olan birisine Hazreti Ali buyurdu ki: (Ümitsiz olma, Allahü teâlânın rahmeti senin günahlarından büyüktür ![]() ![]() Büyüklerden birisi vefat edince rü'yâda gördüler ![]() -Allahü teâlâ sana nasıl muamele etti?diye sordular ![]() Şöyle cevap verdi: - Yaptığım işlerden sorguya çekildim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra dedim ki, - Ya Rabbi, ben rahmet bekliyordum ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Allah'dan Korkmak |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'dan KorkmakBir kimse Cehennemden korkar, tevbesiz öleceğinden kor"*"kar, gaflete düşüp kalbinin kararacağından korkar, nimetlerin çokluğu sebebiyle zevke dalıp âhıreti unutacağından korkar, bütün kusur ve kabahatlerinin ortaya dökülüp rezil ve rüsvâ olacağından korkar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bakımdan Allahü teâlâ'dan Celâl sıfatı sebebiyle korkmak daha üstündür ![]() ![]() ![]() ![]() Korkanların çoğu, akıbetinin kötü olmasından korkmuşlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte bu ilimlerden ve marifetten korku hâsıl olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hazreti Ebu Bekir, o büyüklüğüyle, (Keşke bir kuş olsaydım) diye ağlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Eğer dense ki, Cennete yalnız bir kişi girecek, o kişinin kendim olduğunu ümit ederim ![]() ![]() Allahü teâlâ'nın rahmetini ümit etmek, kulu Cennet'e çeken yular gibidir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Allah'dan Korkmak |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Allah'dan Korkmak* Ölürken herkes, Allahü teâlâyı hüsn-i zan etmelidir ![]() ![]() * Allahü teâlânın rahmetinden ümit eden ve kendi günahlarından korkan kimseyi Cenâb-ı Hak, korktuğundan emin eder ve ümit ettiğine kavuşturur ![]() Günahlarının çokluğu sebebiyle ümitsiz olan birisine Hazreti Ali buyurdu ki: (Ümitsiz olma, Allahü teâlânın rahmeti senin günahlarından büyüktür ![]() ![]() Büyüklerden birisi vefat edince rü'yâda gördüler ![]() -Allahü teâlâ sana nasıl muamele etti?diye sordular ![]() Şöyle cevap verdi: - Yaptığım işlerden sorguya çekildim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra dedim ki, - Ya Rabbi, ben rahmet bekliyordum ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse, en iyi tohumu bulup, mümbit toprağa eker, yabani otlardan temizler, gübreler ve gerekli ilaçlamalarım da yapar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İman tohumu doğru olduğu halde, kötü ahlâktan temizlenmez ve ibâdet suyu ile sulanmazsa, rahmet beklemek ahmaklık olur ![]() ![]() * Ahmak o kimseye denir ki, her istediğini yapar ve rahmete kavuşmasını ümit eder ![]() Demek ki bütün sebeplere yapıştıktan sonra neticeyi bekle"*"mek ümit olur ![]() ![]() ![]() * Din işleri temenni ile doğru olmaz ![]() O hâlde ihlâsla tevbe eden, kabul edildiğini ümit etmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Ümitli olmak için Allahü teâlânın ni'met ve ihsanlarını düşünüp ibret almalıdır ![]() ![]() Hadis-i şerifte, bu ümmete merhamet olunduğu, onların azabı dünyada çektikleri, hastalık, belâ, fitne, zelzele v ![]() ![]() ![]() * Kul günah işleyip istiğfar ederse, Allahü teâlâ, ey melekle"*"rim, bakın bu kul, bir günah işledi ve bir sahibi olduğunu anlayarak günahı için istiğfar edip afv diledi ![]() ![]() * Altı saate kadar melek, kulun günahını yazmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Kul istiğfar ettiği müddetçe, yani istiğfar etmekten bıkmadıkça, Allahü teâlâ da afvetmekten bıkmaz, iyilik yapmağa niyyet edince, o işi daha yapmadan melek sevap yazar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimse Peygamberimize gelip, namaz ve oruçtan başka ibâdet edemediğini, parası olmadığı için zekât veremediğini ve hacca gidemediğini, hâlinin, ne olacağını arz etti ![]() -Eğer kalbini riya ve hasetten, dilini gıybetten ve yalandan, gözünü nâmahremden ve Allahü teâlânın kullarına hakaretle bakmaktan korursan Cennette benimle olursun ![]() Bir Arap, Peygamberimize sual etti: -Kıyamet günü hesabı kim yapacak? -Allahü teâlâ yapar ![]() -Kendi kendine mi yapacak? -Evet ![]() ![]() ![]() -Arap güldü ![]() -Niçin güldün? -Kerîm olan galip olunca afveder, hesap sorarsa kolaylık gösterir ![]() -Doğru söyledin ![]() ![]() ![]() ![]() -Allahü teâlânın sevgili kulları kimlerdir? -Bütün mü'minler, Allahü teâlânın sevgili kullarıdır ![]() Hadis-i şerifte buyruldu ki: * Allahü teâlâ, kıyamet günü, o kadar çok rahmet verir ki, hiç kimsenin kalbinden o kadarı geçmiş değildir ![]() ![]() Bildirildi ki, Cehennemden iki kişiyi çıkarırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|