07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kış Aylarında Beslenme Tavsiyeleri
Kış aylarında sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek ve kış hastalıklarını vücudumuzdan uzak tutabilmek için beslenmemize dikkat etmemiz gerekir Kış aylarında beslenmenin nasıl olması gerektiğiyle ilgili açıklamaları okumak isterseniz bu yazımızı mutlaka okuyun  

Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte vücudumuz değişen iklim koşullarına uyum sağlamak adına kendi önlemlerini alır ve yağ yakımı odaklı değil yağ depoları vücudunuzu korumak adına harekete geçer
Aynı zamanda soğuk havayla birlikte vücudumuzun enerji ihtiyacı artar Bunun yanında bağışıklık sistemimiz (vücut savunma mekanizması) de vücudumuzu hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korumak adına daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar
Tatlı krizinizi bitterle bitirin
Tüm bu değişimlerle birlikte temel enerji kaynağımız olan karbonhidrat ihtiyacımız daha da artar, canımız sürekli tatlı yemek ister Bu gibi durumlarda aklımıza ilk gelen basit şeker (yani sofra şekeri) içeren şerbetli tatlılar, çikolata ve baklava gibi enerji içeriği yüksek tatlı çeşitleri olur Oysa İşlenmiş şeker yani sofra şekeri içeriği yüksek besin tüketimi; tat eşiğimizin yükselmesine, sık aralıklı acıkmamıza neden olur ve kan şekeri kontrolümüz zorlaşır Kakao oranı yüksek bitter çikolata ? kakao, aynı zamanda antioksidan aktiviteye sahiptir ve tatlı krizlerinde sağlıklı bir seçim olabilir
Kış aylarında mantı, pirinç pilavı ve pizza gibi yiyeceklere olan eğilimimiz de artar Vücudumuzun temel enerji kaynağı karbonhidrattır, ancak önemli olan doğru karbonhidrat kaynaklarını seçebilmektir
Tüm bu tahıl grubu besinler temel karbonhidrat kaynaklarımızı oluşturur Ancak püf noktası, pirinç pilavındaki nişastanın yüzde 80?i vücudumuzda emilirken, bulgur pilavı ve az pişmiş makarnadaki nişastanın yüzde 40?ı emilir Bu nedenle ana yemeklerde pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, mantı yerine aldante (dişe dokunur anlamına gelir) ? az pişmiş makarna doğru seçimler olacaktır
Doğa, mevsime uygun olarak ihtiyacımız olan tüm sebze ve meyveyi bize sunar Örneğin, balkabağı? Kış aylarının vazgeçilmez tatlısıdır Kabak tatlısı sevmiyorsanız eğer, mevsim meyvelerinden ayva, ayva tatlısı da tercihleriniz arasında yer alabilir
Çorbaya un kavurmak kansere davetiye
Çorbaları hazırlarken yağda unu kavurmak, bir diğer deyişle terbiye hazırlamak, mutfaklarda çok yaygın bir uygulamadır Oysa yüksek ısıda kavurma işlemi, kanserojen öğelerin açığa çıkmasına sebep olacak, kullandığımız beyaz un besin değeri düşük bir karbonhidrat kaynağı olacaktır Beyaz un yerine tam buğday unu, yağda unu kavurma yerine yumurta ile tam buğday ununu karıştırarak kıvam vermek mümkün
Mercimek çorbanıza zerdeçal katın
Kuru soğan ve pırasa, ?quarcetin-antioksidan öğe? içerikleriyle bağışıklık sistemimizin savunma kalkanlarıdır Yeşil mercimek-kırmızı mercimek ise yüksek besin değerleri ve posa içerikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklerini gösterir Baharatlar ise adeta orkestra şefi gibi yemeklerimizin lezzetine yön verir Kış aylarında hastalıklardan korunmak adına zerdeçallı ? tarçınlı mercimek çorbanıza her akşam
yemeğinde yer verebilirsiniz
Kestaneyi soğutup sütlü kahveyle yiyin
Kestaneyi de patates gibi düşünebiliriz Çok sıcakken tükettiğinizde kan şekeriniz hızla yükselip düşme eğilimi gösterecektir ve kısa sürede tekrar açlık hissi oluşacaktır Kestaneyi hafif soğuduktan sonra ister közlenmiş ister haşlanmış fark etmez, yanında bir bardak süt veya sütlü kahve ile tükettiğinizde ise sizi uzun süre tok tutan ve besin değeri yüksek bir öğün olacaktır
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran,
|
|
|