![]() |
Sultan Vahdettin Gerçekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sultan Vahdettin GerçekleriSultan Vahdettin - Padişah Vahdettin - Vahdettin Ne Zaman Öldü - Vahdettin Nasıl Öldü Zaman Gazetesi yazarı Mustafa Armağan Sultan Vahdettin ’le ilgili gizli Meclis oturumlarında Atatürk’ün sözlerini kaynak göstererek, Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak’ın Vahdettin ’i savunduklarını öne sürdü ![]() Zaman Gazetesi yazarı Mustafa Armağan bugünkü yazısında, bazı belgeler öne sürerek, Mustafa Kemal ve Fevzi Paşa’ların, Vahdettin’in hainlik olarak görülen kararlarının nasıl normal karşıladıklarını kaleme aldı ![]() İşte Mustafa Armağan’ın bugünkü yazısında kaleme aldığı çarpıcı değerlendirmeler: Mustafa Kemal ve Fevzi Çakmak, Vahdettin’i işte böyle savunmuşlardı 27 Nisan 2007 muhtırasından birkaç saat sonra “tsk ![]() ![]() ![]() Düşündüm: Bu e-mail bana neden gönderilmişti? Seni fişledik, diyorlar ve rahatsızlık duydukları konularda yazmamamı istiyorlardı ![]() Herşeyden önce tarih muhtırayla yazılmaz veya engellenemez ![]() ![]() Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in 19 Mayıs 2011 günü alternatif tarih yazılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini ve yazdıklarımızı ‘ibret’ ve ‘esef’le izlediğini öğrendik ![]() ![]() ![]() Yine düşündüm: Nedendi bu korku? Sonuçta bir araştırmacı, belgeleri kullanarak bir yoruma varıyor ![]() ![]() ![]() Genelkurmay bu çıkışı yapınca sivil uzantıları devreye girdi ve “Vahdettin’in hain olmadığını söylemek zor görünüyor” türünden yazılar döktürdüler ![]() ![]() Bakın, 24 Nisan 1920 tarihli gizli oturumda Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa ne demiş (sadeleştirip kısaltıyorum, tam metni “Gizli Celse Zabıtları”, c ![]() ![]() “Kutsal Halifemiz efendimiz hazretleri namazı eda etmek için camiye gittikleri zaman dahi İngiliz askeri tarafından götürülüyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne deniliyor bu konuşmada? 1) Padişah İngilizler tarafından sıkı sıkıya kontrol ediliyor; 2) Onunla özel temas kurmak mümkün değil; 3) Millet bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve Halife ve Padişahın bağımsızlığını istiyor; 4) Padişahın da bunları istediğinden şüphemiz yok; 5) Padişah kendi ağzıyla bana bunun aksini söylese dahi bunun ona baskı ve zorla söylettirildiğine inanırım ![]() Devam edelim M ![]() “Daha dün okuduğumuz iftiradan ibaret olan fetva hepinizin malumudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu paragraf bize şunları söylüyor: 1) Şeyhülislam Dürrizade’nin 10 Nisan tarihli fetvası için Mustafa Kemal “iftira” diyor, bağımsızlığı olan bir padişah böyle fetva verdirir mi diye de ekliyor; 2) İstanbul hükümetinin gönderdiği emirler yoruma muhtaçtır ![]() ![]() Güzel ![]() ![]() Bunları düşünedurun, Fevzi Paşa’nın Ankara’ya gelişi üzerine Meclis’te Mustafa Kemal’in ısrarıyla yaptığı konuşmayı açıyorum ![]() ![]() ![]() Sultan Vahdettin ertesi günkü buluşmalarında Fevzi Paşa’ya birkaç defa ısrarla “Aman, Anadolu ile irtibatı temin ediniz” emrini vermiş, bunun üzerine Fevzi Paşa, Mustafa Kemal’in konuşmasında adı geçen yaverini Anadolu’ya gönderip “kolordularla irtibatı temin edince” Padişahın “fevkalade memnun oldu”ğunu sözlerine eklemiştir ![]() “İngilizler “Fetvayı veriniz” diye tazyik ettiler ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sözün ardından Meclisten yükselen “Şüphesiz” sesleri, 1920 Nisan’ında Ankara’da Dürrizade Fetvasının kimse tarafından ciddiye alınmadığını gösteren en büyük delildir ![]() ![]() ![]() Ne dersiniz, Fevzi Çakmak’ın “milletin gerçeği görme duygusu” bu fetvayı sonunda sıfıra indirebilecek mi? |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|