Tavuk Alırken Dikkat Edilecekler!

Eski 07-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Tavuk Alırken Dikkat Edilecekler!




Tavukta mor leke varsa dikkat!

Tavuk etinin marketlerde +4 derecede korunması şart Aksi takdirde bozulan, üzerinde mor lekeler oluşan tavuk eti, tifo ve dizanteriye yol açabiliyor




Tencerenin kapağı açıldı ve aylardır fısıltı gazetesinde, internet sitelerinde konuşulan hormonlu ve antibiyotikli tavuk tartışması gündeme geldi Tartışmanın alevlendiği ilk günden beri susan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nihayet gerekli açıklamaları yapmaya başladı Tavuk üreticisi firmalar da aylar önce yapmaları gereken açıklamaları şimdi yapıyorlar Fakat vatandaş ürktüğü için satışların düşmesini önleyemiyorlar

Şoklanarak soğutulmalı

Hormon ve ilaç kalıntısı tartışması sürüyor Ama bunlar kadar önemli bir başka nokta gözden kaçıyor: Kötü çevre koşulları nedeniyle bozulan tavuklar Tavuğun kesildikten sonra hemen şoklama yöntemi ile soğutulması ve tüketicinin tenceresine girene kadar belli soğuklukta korunması gerekiyor Çünkü hassas bir et türü olan tavuk etinde hemen mikrop üremeye başlıyor Ülkemizdeki gelişmiş tesislerde kesilen tavuklar -18 derecede şoklanarak soğutulduktan sonra ambalajlanarak satış noktalarına soğuk olarak sevk ediliyor Bunların satış noktalarında da +4 derece soğukluktaki buzdolaplarında muhafaza edilmesi gerekiyor

Gıda zehirlenmesi görülüyor

Türkiye gibi sıcak bir ülkede, üretimden tüketime kadar tavuğun korunması gereken soğuk zincir maalesef pek çok noktada kopuyor Kesildikten sonra şoklanarak soğutulmayan ya da soğutulsa bile yolda ve satış noktasında gerektiği gibi korunmayan tavuklar bozulmaya başlayarak sağlığa zarar veriyor Bunlar, hafif veya şiddetli seyreden gıda zehirlenmelerine hatta tifo ve dizanteri gibi hastalıklara yol açabiliyor

Kokusuna da dikkat edin

Marketlerin çoğu, tavuk etini yeteri kadar soğutmayan buzdolaplarında tutuyor Masrafı azaltmak için ambalajsız satılan tavuklar da, üretim yerlerinden satış noktalarına varıncaya kadar dış etkilere açık kaldığı için sürekli mikrop üretiyor Aslında Gıda Kodeksi ve öteki mevzuata göre ambalajsız tavuk satışı yasak Fakat bu kural uygulanmıyor


Bozulmuş tavuk eti morarır, kızarır ve hafiften kokar Bozulma başlayınca da küçük lekeler oluşur Tavuk eti satın alırken çoğumuzun dikkat etmediği hafif morumsu, kül rengi minik lekeler, soğuk zincir kuralına uyulmadığının göstergesidir

Buzdolabında satılmalı

Kamyonlarla büyük kentlere sevk edilen yumurtalar, belli bir sayıya ulaşana kadar çiftliklerde bekletilir Büyük kentlerde de büyük yumurta toptancıları vardır Bunlar üretim bölgelerinden gelen yumurtaları depolarında biriktirerek küçük toptancılara, bakkal ve marketlere dağıtırlar Yumurtanın, tavuktan çıktıktan sonra marketin rafına gelmesi 10-15 günü bulur Satış noktasına gelen yumurtaların bitmesi de yaklaşık 10 gün sürer Yani dağıtım ve pazarlama süreci içinde yediğimiz yumurta 20-25 günlüktür Üretim bölgelerinde ve kentlerde, havalandırılıp soğutulan fenni yumurta depoları yoktur Yumurtalar kötü koşullarda taşınır ve depolanır Yazın 35-40 derece sıcakta kavrulan yumurtayı soğutmalı kamyonlarla taşımak, buzdolabında satmak kimsenin aklına gelmez Türkiye' de sadece Migros yumurtayı buzdolabında satıyor

Ambalajsızsa almayın

Satın alırken;

Aldığınız ürünün ambalajının sağlamlığını kontrol edin,


Son kullanma tarihine bakın,

Taze et ürünlerinin en fazla +4 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini unutmayın (Donuk et ürünleri de mutlaka -18 derecede korunmalıdır)

Evde muhafaza ederken;

Çiğ et ürünlerini diğer gıdalarla temas etmeyecek şekilde muhafaza etmelisiniz

Taze et ürünlerini son kullanma tarihine kadar, en fazla +4 derecede, donmuş olarak aldığınız et ürünlerini de -18 derecede saklayın

Taze et ürünlerini, son kullanma tarihi gelmeden önce dondurursanız -18 derece soğuklukta 1 ay saklayabilirsiniz

Donmuş eti çözerken;

Donmuş gıda ürünlerini, en güvenli şekilde çözmenin yolu, buzdolabında +4 derecede bekletmektir 1 gün sürebilen bu yöntem, en sağlıklı olan yöntemdir



Kaynak : Baypostacom

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.