![]() |
Ulusal Beslenme Ayı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ulusal Beslenme AyıBeslenme konusunda gereken önemi belirtmek ve daha çok insanı doğru beslenmeye teşvik etmek için her yıl Mart ayında ‘Ulusal Beslenme Ayı' olarak etkinlikler düzenlendiğini biliyor muydunuz? Hemen hemen herkes, her gün 1 elma yemenin ne kadar faydalı olduğunu artık biliyor ![]() ![]() ![]() ![]() Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez Mart 1973'de bir haftalık bir aktivite olarak başlayan ‘Ulusal Beslenme Haftası' 1980 yılında halkın ilgisi ve beslenme bilimine artan önem ardından 1 aylık bir aktivite şeklini almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çeşitli okullarda düzenlenen, çocukların doğru beslenmesini amaçlayan etkinliklerde ise her yaşa özel eğlenceli aktiviteler planlanmıştır ![]() İlkokul seviyesindeki çocuklarda başlıca aktiviteler; sebze ve meyveleri tanıtmaya yönelik renkli kartlarla hazırlanmış eşini bulmaca oyunları, gazete dergilerden kesilen yemek resimlerini kullanarak sağlıklı yemeklerden oluşan Amerikan servisi hazırlama oyunu, yeni lezzetler keşfetme yarışmaları ve farklı yemek tarifleri hazırlama oyunları, her besin grubu içerisinde yer alan besinlerden birer etiket örneği ile doğru etiket okuma alışkanlıklarının geliştirilmesidir ![]() Daha büyük sınıflardaki öğrenciler ise sebze ve meyvelerin içerdiği vitamin ve mineralleri çalışıp arkadaşlarına eğlenceli yollarla anlatıyorlar, en sevdikleri besinleri, bunları neden sevdiklerini paylaşıyorlar hatta varsa sevdikleri tarifleri de anlatıyorlar, beslenme bilgilerini ölçmek üzere öğretmenleri tarafından hazırlanmış çengel bulmacaları çözüyorlar ![]() Daha büyük sınıflara ise bir günlük yediklerini nasıl analiz edebilecekleri anlatılıyor, besin piramidi tanıtılıyor ve nasıl daha interaktif kullanım sağlanabilir tartışılıyor , besin tartım işlemlerini öğrenmeleri için sınıf içerisinde çeşitli yemekler ve besinler öğrenciler tarafından tartılıyor, neden yemek yeriz, besinlerin vücudumuzdaki yolculuğu anlatılıyor ![]() ‘Ulusal Beslenme Ayı' özel önerileri Unutmayın, bugün yaptığınız besin ve fiziksel aktivite seçimleri genel sağlığınızı direk etkileyecek, daha sağlıklı bir gelecek için doğru adımlar atın ![]() Her besin grubundan doğru seçimler yapın ![]() ![]() ![]() Aldığınız her kaloriden maksimum fayda sağlamak için yüksek vitamin, mineral, besin lifi içerikli sağlıklı seçimler yapmalısınız ![]() Ara öğünlerde, doğru çeşitte ve miktarda karbonhidrat ve proteini beraber içeren besinleri tüketmek vücudumuzu dinç tutarken bir sonraki öğünde de daha mantıklı seçimler yapmamıza yardımcı olur ![]() Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki yağın azaltılması kalsiyumun azalmasına neden olmaz ![]() ![]() Yağ alımında önemli olan genel portrede aldığınız yağ miktarının %20-35 aralığında kalmasıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Diyetisyen Berrin Yiğit Akkavak Sok ![]() No: 31 D: 29 - 30 Nişantaşı (0212) 291 75 15 – 16 |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|