|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
çok, halsiz, hissediyorum, kandimi, sürekli, uyku, uyuyorum, yin |
![]() |
Sürekli Kandimi Halsiz Hissediyorum Ve Çok Uyku Uyuyorum Yin |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sürekli Kandimi Halsiz Hissediyorum Ve Çok Uyku Uyuyorum YinSoru: Sürekli kandimi halsiz hissediyorum ve çok uyku uyuyorum yine de yetmiyor sürekli bir eklem ağrısı hissediyorum parmaklarımda bile bunların nedeni ne olabilr ![]() ![]() ![]() 12 ![]() ![]() Cevap: Kronik yorgunluk sendromu çok yaygın bir sağlık sorunu olmasa da bir çok kişiyi etkiliyor ![]() ![]() ![]() Kronik yorgunluk sendromu nedeni ve başlangıç tarihi tam olarak bilinmeyen ancak çok da uzun süreli olmayan bir yorgunluğun en az 6 ay veya daha uzun bir süre devam etmesiyle ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanır ![]() ![]() HASTALIĞIN TANISI Kronik yorgunluk sendromu tanısı için aşağıdaki iki kriterin olması gerekmekir: Klinik olarak değerlendirilmiş, tanımlanamayan devamlı veya tekrarlayan yorgunluğun yeni veya bilinen bir zamanda başlaması (örneğin yaşam boyunca olmaması), devam eden bir hareketlilik sonucu olmaması, esas olarak dinlenmekle hafiflememesi ve mevcut iş, eğitim, sosyal ve özel yaşam aktivitelerinde belirgin azalmaya yol açması, kronik yorgunluk sendromunu akla getirir ![]() Aynı zamanda aşağıdaki semptomlardan 4 veya daha fazlasının bulunması ve bunların ardışık 6 ay veya daha uzun süre boyunca devam etmesi ve yorgunluktan daha önce başlamaması gerekir ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() Bu esas semptomların yanı sıra karın ağrısı, ***** intoleransı, şişkinlik, göğüs ağrısı, kronik öksürük, diare, sersemlik, ağız ve göz kuruluğu, kulak ağrısı, çarpıntı, çene ağrısı, sabah katılığı, bulantı, gece terlemesi, psikolojik problemler (depresyon, sinirlilik, anksiyete, panik atak), nefes darlığı, deri duyarlılığı, karıncalanma hissi ve kilo kaybı gibi semptomların varlığı da ifade edilir ![]() Kronik yorgunluk sendromunun olası nedenleri 5 başlık altında toplanır: 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() Stres yaşamın bir parçasıdır ![]() ![]() ![]() Kronik yorgunluk sendromu tanısını koyduracak özel bir test yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KRONİK YORGUNLUKLA BAŞETMEK Öncelikle stresi kontrol etmeyi bilmeliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mümkünse iş yoğunluğunu azaltmak, sorumlulukları paylaşmak veya kısa süreli iş ortamından uzaklaşmak faydalı olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir ![]() ![]() 12 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|