Pirincin Faydaları Pirincin Faydalarını |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Pirincin Faydaları Pirincin FaydalarınıBuğdaygiller familyasından; sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir ![]() • Her başakçığında bir çiçek vardır ![]() • Tanesi burada meydana gelir ![]() • İçeriğinde bol miktarda nişasta ve vitaminler vardır ![]() • Pirinç kabuğundan tabii phytine elde edilir ![]() • Bu madde, gelişmeye yardımcı olur ![]() • Zihin açıklığı sağlar ![]() Faydaları : • Vücuda gerekli olan kaloriyi sağlar ![]() • Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür ![]() • İshali keser ![]() • Kaynatılması ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır ![]() • Unu, yaraları kurutmak maksadıyla kullanılır ![]() Beslenmemizde çok önemli yeri bulunan pirinci veren tarım bitkisi Pirinç (ya da üreticinin deyişiyle çeltik), Buğdaygiller'dendir Yirmi kadar türü bulunan ve anayurdu kesin olarak bilinmeyen, ancak dünyanın ılıman sıcak bölgelerinde çok yaygın olarak yetiştirilen çeltik bitkisinin tarımı, ülkemizde de geniş ölçüde yapılmaktadır![]() 50-80 cm kadar boylanabilen bu bir yıllık bitkinin her başakçığında, altı erkek organı bulunan bir çiçek açar Döllenen çiçekle olgunlaşan taneye, pirinç ya da çeltik adı verilir Kurutulup tüketime sunulan pirincin geniş bir kullanım alanı vardır: Çorbası, çeşitli pilavları ve sütlacı yapılarak; dolma ve diğer yemeklerle besinlere katılarak tüketilir Çeltik bitkisinin hasattan geriye kalan sapları taze olarak hayvanlara yedirilir ya da yeşil gübre olarak kullanılır![]() BESİN DEĞERLERİ 100 gr pişirilmiş beyaz pirincin besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 2,4 gr protein; 24,2 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr yağ; 0,1 gr lif; 28 mgr fosfor; 10 mgr kalsiyum; 0,2 mgr demir; 374 mgr sodyum; 28 mgr potasyum; 0,02 mgr B1 vitamini; 0,01 mgr B2 vitamini ve 0 4 mgr B3 vitamini![]() Esmer pirinç denilen türün besin değerleri, beyazınkinden daha yüksektir ve 100 gr pişirilmiş esmer pirincin besin değerleri şöyle sıralanabilir: 282 kalori; 3,6 gr protein; 26 7 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 3, l gr yağ; 1 6 gr lif; 94 mgr fosfor; 98 mgr kalsiyum; l mgr demir; 71 mgr sodyum; 177 mgr potasyum: 220 mgr magnezyum; 1 4 mgr çinko; 110 IU A vitamini; 0,3 mgr B1 vitamini ve 0,04 mgr B2 vitamini![]() Bu değerlerin kıyaslanmasından sonra, tüketilmek üzere esmer pirincin seçilmesi çok doğal olacaktır ![]() SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Dünyadaki insanların yarısının ana yiyeceği olan pirinç, değerli bir besin oluşunun yanı sıra; Yüksek tansiyonu düşürür ![]() Kan şekeri düzeyini sabit tutar: Şöyle ki, pirinç, ekmek ve patatese göre kan şekerini biraz daha fazla yükseltir Ama, pirinç alımı, kanda kararlı bir şeker düzeyi ve dengeli bir enerji kaynağı sağlar Bu enerjiyle hareketlenen şeker hastalarına yararlı olup onların kilo almalarını önler![]() Pirinç, böbrek taşı oluşumunu önler: Son zamanlarda Japonya'da yapılan araştırmalar, günde iki kez onar gram pirinç kepeği yenmesinin böbrek taşları oluşumunu engellediğini ortaya koymuştur ![]() Pirinç, içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanması rizikosunu azaltır: Bunun için gene pirinç kepeği alımı yeterli olmaktadır ![]() Pirincin lapa olarak yenilmesi, yüzyıllardır geleneksel olarak diyarenin giderilmesinde kullanıla gelmektedir ![]() Kilo düşmek için pirinçle yapılan diyetlerde uzun yıllar boyunca yapılan ilaç tedavisiyle iyileştirilemeyen ve sedef hastalığı yüzünden pullanan deri bölgelerinin temizlendiği gözlemlenmiştir ![]() Ekmeğin içerdiği glütenden ötürü alerji çekenler için pirinç seçenek bir nişastalı besini oluşturur ![]() Bütün bu sağlığımızı destekleyici önemli etkilerinden ötürü özellikle esmer pirincin diyetimize katılması ve sıkça tüketilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|