![]() |
Vücudunuzu Güçlendirmenin Yolu! |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Vücudunuzu Güçlendirmenin Yolu!Vücudunuzu güçlendirmenin yolu! Sonbahar hazan de?il antioksidan mevsimi! Sonunda sevdi?imiz yaz mevsimi geride kaldy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beslenme ve Diyet Uzmany Emel Unutmaz; sonbaharda sa?lykly ve do?ru beslenmenin reçetesini yazdy ![]() • Sonbaharyn gelmesiyle birlikte; mevsim geçi?inin ve havalaryn so?umasynyn etkisiyle hastalyklara yakalanma riski artyyor ![]() ![]() ![]() • Bu nedenlerden dolayy mevsim geçi?lerinde beslenme düzenini tekrar gözden geçirmekte fayda var ![]() ![]() ?YMDY ANTYOKSYDAN ZAMANI • Mevsim de?i?ikliklerinde daha fazla vitamin, mineral ve de?erli bile?iklere (antioksidanlar gibi) ihtiyaç duyaryz ![]() ![]() • Vitaminlerden özellikle A, C, E; minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde ba?y?yklyk destekleme de daha da önem arz etmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() BA?I?IKLIK SYSTEMY YÇYN PROBYYOTYK • Sonbaharda ayry bir önem kazanan ba?y?yklyk sistemini güçlendirmede probiyotik besinlerin büyük deste?i vardyr ![]() ![]() SÜTSÜZ VE GÜNE?SYZ OLMAZ! • Ba?y?ykly?y güçlendirmek önemli; ama bunun yanynda güne? y?ynlaryndan yararlanma süremiz de azalyyor! Bu nedenle mutlaka D vitamini ve kalsiyum kaynaklarymyza özen göstermek ve bunlaryn vücutta kullanylmasyny sa?layabilmek için de 15 – 20 dakika da olsa güne? y?y?yndan faydalanmak lazym ![]() ![]() SONBAHAR HÜZNÜNE KAR?I B VYTAMYNY • Sonbaharda artan depresyon e?ilimini ve stresi kontrol altyna almak için özellikle B grubu vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda var; tam tahylly ekmekler, kuru baklagiller, ye?il yaprakly sebzeler, et ve süt ürünleri gibi… Bu dönemde bol sebze ve meyve tüketmek, bol su içmek, kan ?ekeri kontrolünü sa?lamak ve bolca balyk tüketmek depresyon hallerine kar?y fayda sa?layabilir ![]() EN GÜÇLÜ VE EN DO?AL ANTYOKSYDAN KAYNAKLARI A vitamini: Karaci?er, ye?il yaprakly sebzeler, havuç, kayysy, yumurta C vitamini: Ku?burnu, maydanoz, ye?il sivri biber, karalahana, karnabahar, çilek, limon, portakal, greyfurt E vitamini: Soya ya?y, bitkisel ya?lar, ya?ly tohumlar Selenyum: Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve di?er etler ![]() Çinko: Et, karaci?er, bulgur, balyk, süt, yumurta, badem içi, ceviz, elma, kuru baklagiller ![]() Magnezyum: Badem, ceviz, fyndyk, fystyk, muz, kuru baklagiller, ye?il yaprakly sebzeler; tahyllar ![]() BAHAR BESLENMENYZDE HER GÜN MUTLAKA: * 4-5 porsiyon taze mevsim meyvesi * 2-3 porsiyon taze mevsim sebzesi * En az 2 su barda?y az ya?ly süt veya yo?urt veya cacyk veya ayran * Bol su *1 ö?ün sebze, di?er ö?ünde ha?lama, yzgara tavuk-balyk etini; düzenli saatlerde ve 3 saati geçmeyecek aralyklarla tüketmemiz gerekir ![]() ÖRNEK BAHAR MÖNÜSÜ Sabah kalkynca: 1 bardak sycak suya 1 tatly ka?y?y bal Kahvalty: Ye?il çay Orta ya?ly peynir Bol mevsim ye?illi?i (1 tatly ka?y?y zeytinya?y veya 1 tatly ka?y?y keten tohumu ile) 1 tatly ka?y?y pekmez Tam tahylly veya kepekli ekmek Ara: 6-7 badem veya 6-7 fyndyk veya 2 ceviz + 3-4 kuru kayysy veya 2 yemek ka?y?y kuru üzüm Ö?len: 1 porsiyon yzgara veya ha?lama veya sote veya bu?ulama ?eklinde tavuk, balyk, hindi veya ya?syz köfte Bol salata (limonlu) Az tuzlu ayran Tahyl ekme?i veya 3-4 ka?yk bulgur pilavy Ara: 1 bardak az ya?ly süt- 3-4 kepekli grisini Veya haftada 1-2 gün sütlü tatly Veya ½ sokak simidi- az tuzlu ayran Veya 1 bardak az ya?ly süt+ 3-4 yemek ka?y?y yulaf ezmesi Ak?am: 1 kepçe sebze veya mercimek çorba 1 tabak sebze yeme?i 1 kase az ya?ly yo?urt Tam tahylly ekmek Ara: 2 porsiyon meysim meyvesi SA?LIKLI BESLENMEDE BASYT YPUÇLARI: • Ö?ünlerinizde mutlaka çi? sebzeye yer verin ![]() • Haftada 2 – 3 kez balyk tüketin ![]() ![]() • Su tüketimini gözden kaçyrmayyn ![]() ![]() • Yumurta, yo?urt, peynir, süt ve et grubu gibi proteinden zengin gyda tüketimine özen gösterin ![]() ![]() • Kurubaklagilleri haftada en az 2 kez tüketmeye özen gösterin ![]() • Çay, kahve gibi ihtiyaçlarynyzy bitki çaylaryndan sa?layyn |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|