|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besin, besinler, çeşitleri, karbonhidratlı |
![]() |
Karbonhidratlı Besinler Ve Karbonhidratlı Besin Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karbonhidratlı Besinler Ve Karbonhidratlı Besin ÇeşitleriKarbonhidratlı Besinler - Karbonhidratlı Besinler Nelerdir Karbonhidrat beslenmek konusunda çok önemlidir ![]() ![]() Besinlerden sağladığımız en temel enerji kaynağı karbonhidratlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞEKER Şekerler basit yapıdaki karbonhidratlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Besin kaynakları Sofra şekeri, tatlılar, bal, pekmez, kuru üzüm, dondurma, meyve ![]() NİŞASTA Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta, diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar ![]() ![]() ![]() ![]() Besin kaynakları Buğday, patates, pirinç, muz, yer fıstığı, havuç, mısır ![]() LİF Lif, sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Besin kaynakları Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf, baklagiller, bezelye, havuç, pirinç kepeği, arpa, turunçgiller, çilek, muz ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karbonhidratlı Besinler Ve Karbonhidratlı Besin Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karbonhidratlı Besinler Ve Karbonhidratlı Besin ÇeşitleriKarbonhidratlar Vücudun temel enerjisini karşılayan karbonhidratlar, yapılarında C (karbon), H (Hidrojen) ve O (Oksijen) bulunan besin öğeleridir ![]() Karbonhidratlar genel olarak; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olarak üçe ayrılır ![]() ![]() ![]() Sindirimleri ağızda başlayan karbonhidratlar, polisakkaritlerden monosakkaritlere parçalanır ![]() ![]() ![]() Monosakkaritler, kana çabuk geçtiği için şeker hastaları tarafından kullanılmamalıdır ![]() Vücuda besinlerle giren karbonhidratlar, basit ve kompleks olarak ikiye ayrılır ![]() ![]() Ne işe yararlar? Vücuda ısı ve enerji sağlarlar ![]() Besinlerde en ucuz ve en kolay bulunan enerji kaynaklarıdır ![]() ![]() Basit şekerlerden olan glikoz, beyin ve sinir sisteminin ana enerji kaynağıdır ![]() Ketozisi önler ![]() Su ve elektrolit dengesini sağlarlar ![]() Polisakkarit olan posa, bağırsak hareketleriyle birlikte basit şekerlerin emilimini düzenler ![]() ![]() Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz, bir disakkarit olup, bağırsaklardan kalsiyumun emilimini artırır ![]() Vücudun ne kadar karbonhidrata ihtiyacı vardır? Vücudun enerji ihtiyacının yüzde 50-60?ı karbonhidratlardan karşılanmalıdır ![]() ![]() Hangi besinlerde bulunur? Ekmek, tahıllar, kurubaklagiller, şeker ve şekerli gıdalar, meyveler, süt ve süt ürünleri, sebzeler ![]() ![]() Yiyeceklerdeki en büyük enerji kaynağı kar bonhidratlardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı karbonhidratlı yiyecekler oldukça kar maşık işlemlerden geçirilerek hazırlandığı için, bileşimlerindeki vitamin ve mineraller kaybolur, geriye yalnızca enerji değeri kalır ![]() ![]() ![]() Bitkilerin hücre duvarını oluşturan ve yal nız bitkisel besinlerde bulunan selüloz, 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Midede şişerek tokluk duygusu veren, do kularca emilmeyen ve besin değeri olmadığı için insanı şişmanlatmayan bitkisel lifler, özel likle bol selüloz içeren kepekli tahıllar, çiğ sebze ve meyveler, zayıflamak isteyenler için hazırlanan rejim listelerinin temel öğesidir ![]() ![]() Karbonhidratlar, en basitinden en ge lişmişine kadar bütün canlıların hücrelerinde bulunan ve karbon, hidrojen ile oksijenden oluşan çok önemli organik bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen hemen bütün karbonhidratlarda hidrojenin oksijene oranı ikiye birdir ![]() ![]() ![]() ![]() Glikoz ve früktoz gibi basit şekerler meyve lerin pek çoğunda, bitkilerin balözünde ve balda bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evlerde yiyecek ve içeceklerimizi tatlandır mak için kullandığımız tozşeker ya da kesme-şeker, şekerpancarının köklerinden ve şeker-kamışının gövdesinden elde edilen sakaroz ya da sükrozdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün karbonhidratların temel kaynağı yeşil bitkilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkiler şeker ve nişasta ürettiklerinde, güneş ışığındaki enerji bu maddelerde depo lanmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() Sindirimden sonra, bağırsaklardan emilen glikoz kan dolaşımıyla karaciğere taşınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karbonhidratlı Besinler Ve Karbonhidratlı Besin Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karbonhidratlı Besinler Ve Karbonhidratlı Besin ÇeşitleriKarbonhidratlar Temel Britannica Karbonhidratlar, en basitinden en gelişmişine kadar bütün canlıların hücrelerinde bulunan ve karbon, hidrojen ile oksijenden oluşan çok önemli organik bileşiklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hemen hemen bütün karbonhidratlarda hidrojenin oksijene oranı ikiye birdir ![]() ![]() ![]() ![]() Glikoz ve früktoz gibi basit şekerler meyvelerin pek çoğunda, bitkilerin balözünde ve balda bulunur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evlerde yiyecek ve içeceklerimizi tatlandırmak için kullandığımız tozşeker ya da kesme-şeker, şekerpancarının köklerinden ve şeker-kamışının gövdesinden elde edilen sakaroz ya da sükrozdur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bütün karbonhidratların temel kaynağı yeşil bitkilerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkiler şeker ve nişasta ürettiklerinde, güneş ışığındaki enerji bu maddelerde depolanmış olur ![]() ![]() ![]() ![]() Sindirimden sonra, bağırsaklardan emilen glikoz kan dolaşımıyla karaciğere taşınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hangi besinlerde bulunur? Ekmek, tahıllar, kurubaklagiller, şeker ve şekerli gıdalar, meyveler, süt ve süt ürünleri, sebzeler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|