![]() |
Yaralanmalar - Yaralanmalarda İlk Yardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaralanmalar - Yaralanmalarda İlk YardımYaralanmalar - Yaralanmalarda İlk Yardım Yaralanmalarda öncelikle Yapılacak ilk yardım: -Dezenfektan (mikrop öldürücü) Maddenin yaranın içine girmesi engellenmelidir ![]() -Toz ya da pomat gibi maddeler kullanılmamalıdır ![]() -Kullanılan sargı fazla sıkılmamalıdır ![]() Yaralanma terimi, demin, bazen derialtının hatta daha derindeki dokuların bütünlüğünün bozulması için kullanılır ![]() Yaralanmalar basitçe şöyle sınıflandırılabilir (ilk yardım): a)Basit yaralanmalar: Şiddetli kanamalara neden olmayan, yaşamsal önemi olan organlrın zedelenmediği ve fazla yaygın olmayan yaralanmalardır ![]() b)Ağır yaralanmalar: Yara derindeki dokuları da içine alıyorsa ve bölgedeki yapıların bütünlüğü bozulmuşsa; genişçe bir alana yayılmışsa ve aynı bölgede birden çok yara varsa; şiddetli kanamalara neden oluyorsa; derindeki yapılar açığa çıkmışsa ya da yara bölgesinde yabancı cisimler kalmışsa, ağır yaralanmadan söz edilir ![]() ![]() ![]() ilk yardım da Yapılması Gerekenler: Dikkatsizlik, acelecilik ve yorgunluk gibi nedenlerle yalnızca çocuklar değil, erişkinler de evde ve evin dışında küçük kazalara uğrayabilmektedir ![]() ![]() Bundan sonra, acil girişimde bulunacak kişinin aşağıdaki temel noktaları göz önüne alması gerekir: 1)Girişimi yapacak kişi ellerini su ![]() ![]() 2)Yara kollardaysa yaralının parmaklanndaki yüzükler ve kollaıındaki bilezikler çıkarılmalıdır ![]() ![]() 3)Yaranın çevresindeki bölge saf Suyla (gerekirse Su ve sabunla) yıkan-malı, yara bölgesine dokunulmamalıdır ![]() 4)Yaranın çevresi dezenfektan (mikrop öldürücü) maddeye batınlmış bir parça pamukla silinmelidir ![]() 5)Yaranın çevresi silinirken dezenfektan maddenin doğrudan yaraya değmemesine dikkat edilmelidir ![]() ![]() 6)Yaranın üstüne pomat ya da toz ve pudra halindeki ilaçlar sürülmemelidir ![]() 7)Yara bölgesini steril gazlı bezlerle koruyun ![]() 8)Bölgeyi bir sargı bezi ile çok sıkmadan, yaranın her yanını hafifçe ve aynı ölçüde saracak biçimde sann ![]() ![]() 9)Yara bölgesinde yabancı cisim (örneğin cam parçaları) varsa sargı yapılmamalı, bölgeyi korumak için üzerine bol miktarda birkaç kez katlanmış steril gazlı bez ya da temiz mendil konmalıdır ![]() ![]() 10)Yara bölgesinde yabancı cisim varsa ya da yara paslı ya da kirli bir cisimle oluştııysa kazazede mutlaka bir ilkyardım merkezine ulaştınlmalıdır ![]() Küçük Yaraların Bakımı Evde ya da işyerinde oluşan küçük yaralarda, yara bölgesi uygun bir yöntemle temizlenu1kten sonra steril gazlı bezle kapatılıp sanlmalıdır ![]() ilk yardım da Aşağıdaki iki temel kural unutulmamalıdır: -Kullanılan steril gazlı bezler kuru olmalı; yara bölgesinin yumuşamasını önlemek için yaranın çevresi yıkanıp temizlendikten sonra iyice kurulanmalıdır ![]() -Bölgeye uygulanan sargı ya da flasterin kirlenmedikçe ya da ıslanmadıkça değiştirilmesine gerek yoktur ![]() ![]() Sargı Türleri: Gazlı bez sargısı: Sargı için her boyda gazlı bez piyasada buluqmaktadır; bunlar, yaranın tümüyle örtülerek sarılması-nı sağlar ![]() ![]() Steril sargılar: Piyasada mikroplardan anndırtldıktan sonra paketlenmiş sargılar bulunmaktadır ![]() Uçgen sargılar: Çeşitli boyutlardaki üçgen sargılar dayanıklı malzemeden yapılmıştır ![]() ![]() Esnek rulo sargılar: Genellikle bir özelliği olmayan basit sargılar da, sıklıkla, yaranın üstüne yerleştirilen steril gazlı bezleri yerinde tutmak için kullamlır ![]() ![]() Flasterler (yara bandı): Piyasada birçok farklı biçim ve boyutta flaster bulunur ![]() ![]() ![]() Sargının Olmadığı Durumlarda: Yara bakımı için gerekli malzemenin olmadığı durumlarda, kanamayı saptayabilmek için açık renkli sargı malzemesi kullanılması önerilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|