|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
insan, katkı, maddelerinin, sağlığına, zararları |
![]() |
Katkı Maddelerinin İnsan Sağlığına Zararları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Katkı Maddelerinin İnsan Sağlığına ZararlarıKatkı Maddelerinin İnsan Sağlığına Zararları Gıda Katkı Maddeleri Gerçeği Gıda katkı maddeleri gıdalarla mikrobiyolojik bozulmayı önleme ve dayanıklılığı arttırma, besleyici değeri koruma, teknolojik işlemlere yardımcı olma, renk, görünüş, lezzet, doku gibi duyusal özellikleri düzeltme gibi pek çok amaçla katılan maddelerdir ![]() Gıda katkı maddelerinin kullanılması ile ilgili tarihsel gelişmeler incelendiğinde, M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüketicilerini bilinçlendirilmeleri paralelinde de katkı maddelerinin özellikler ve sağlıkla olan ilişkileri gıda satın almada dikkati çeken ve özen gösterilen bir konu haline gelmiştir ![]() Katkı maddelerinin kimyasal madede olmaları, E numaraları ile ifade edilmeleri, Allerji yapmaları , Bu şüphelere açıklık getirmek amacıyla aşağıda maddeler halinde açıklamalar yapılmıştır: Katkı maddeleri kimyasal maddeler olduğu için sağlığa zararlıdır ![]() Katkı maddeleri gerçekten de kimyasal maddelerdir, ancak gıdalarda bulunan ve yaşamamız için gerekli olan yağlar, karbonhidratlar ve mineraller gibi maddeler, diğer bir ifadeyle gıdaların kendileri de kimyasal maddelerden oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CAC in tanımına göre gıda katkı maddesi tek başına gıda olarak kullanılmayan ve gıdanın tipik bir bileşini olmayan, besleyici değeri olsun veya olması, imalat, işleme, hazırlama, uygulama, paketleme, ambalajlama, taşıma, saklama ve depo aşamalarında, gıdalara teknolojik (organoleptik dahil) amaçla katılan veya bu gıdaların içinde ya da doğrudan yan ürünlerinde doğrudan ve dolaylı olarak bir bileşeni haline gelen veya bunların karekteristiklerini değiştiren maddeler olarak ifade edilmektedir ![]() Gerek CAC gerekse Avrupa Topluluğu tarafından gıda katkı maddelerinin kullanımında uyulması gereken ilkeler aşağıda özetlenmiştir: Halen kullanılmakta olan veya kullanılması önerilen tüm katkı maddelerine toksikolojik değerlendirme uygulanmalıdır ![]() ![]() Yalnızca bugüne kadar yapılan araştırmalarda tüketici sağlığına zarar vermeyen katkı maddelerinin kullanımına izin verilmelidir ![]() ![]() Bir katkı meddesi her zaman onaylanmış bir spesifikasyona uygunluk göstermelidir ![]() Katkı maddelerinin: Gıdaların besleyici değerini korumak, Özel diyetle beslenmesi gereken tüketiciler için hazırlanan gıdaların bileşiminde yeralmak, Gıdaların dayanıklılığını sağlamak veya gıdanın duyusal özelliklerini tüketiciye aldatmayacak şekilde düzeltmek, Gıda işleme, hazırlama, nakil veya depolama aşamalarında yardımcı olamk, gibi amaçlarla kullanımları, ancak teknolojik ve ekonomik açıdan uygun olmaları ve gerek hatalı hammadde, gerekse hatalı hijyenik olmayan tekniklerin kullanımını maskelemek amacıyla olmaması şartıyla onaylanabilir ![]() Bir katkı maddesinin tavsiye listesinde veya gıda standatlarında yeralması için: Kullanımının belirli gıdalarla, belirli şartlar ve amaçlar için sınırlandırılması, İstenilen etkiyi oluşturabilecek en düşük dozda kullanılması, Sözkonusu katkı için belirlenen vücuda günlük alınabilecek miktar (ADI) veya buna eşdeğer bir değerlendirmeyle birlikte tüm kaynaklardan günlük olarak vücuda alımı mümkün olan miktarının dikkate alınması gerekmektedir ![]() ![]() Bu ifadenin gerçek payı bulunmamaktadır ![]() ![]() ![]() Gıda katkı maddeleri allerjiye neden olmaktadır ![]() Bazı kişiler bazı katkı maddelerine karşı allerjik reaksiyonlar gösterebilirler, ancak allerji durumlarının çilek, yumurta, kako, çikolata hatta süt gibi pek çok doğal gıdaya karşı oluştuğu da bilinen bir gerçektir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bilgilerden de anlaşılacağı gibi ülkemizde katkı maddeleri konusu, dünyadaki tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi titizlikle ele alınmakta ve yasal kuruluşlarca denetlenmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Katkı Maddelerinin İnsan Sağlığına Zararları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Katkı Maddelerinin İnsan Sağlığına ZararlarıBU ŞÖYLE OLMALIYDI: KATKI MADDELERİNİN VÜCUDA ZARARLARI Son yıllarda, katkı maddesi içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminde büyük artış var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda Standartları Ajansı Bilim Kurulu'nun başkanı Dr ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dr ![]() ![]() KISA DEĞİLMİ? |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|