Hataya Ait Oruk Tarifi( İçli Köfte)

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hataya Ait Oruk Tarifi( İçli Köfte)





İçli Köfte yani Antakya deyimiyle oruk Hatayın en meşhur yemeklerindendirYapımı biraz zahmetli ama tadı muhteşemdir

Malzemeler:

Köftesi için :1 kilo ince bulgur,1/2 kilo tavuğun göğüs eti(aslında yağsız ince çekilmiş kıyma kullanılır ama tavuktan daha özlü olduğu için daha iyi sonuç veriyor),baş soğan,biraz kimyon 1 bardaktan az un, renk ayarına göre 3-4 kaşık biber salçası,biraz tuz,su


Kıyması için :400 gr orta yağlı kıyma,5 tane soğan ,150 grceviz içi(doğranmış veya az robottan geçmiş),karabiber,1 demet maydanoz,sıvı yağ ve zeytinyağı Kızartmak için :Sıvı yağla zeytinyağı karışık


Hazırlanışı: Önce iç malzeme yani kıyması kavrulurSuyunu çekip kavrulan kıymaya sıvı yağ eklenirveya yarı yarıya zeytinyağı karışık olabilirİyice kavrulan kıymaya soğanı eklenir(ince doğranmış)Onunla da öldürdükten sonra karabiber tuz ceviz içi konularak devam edilirEn son içine mayanoz koyup altı kapatılır karıştırılır(Kayınvalidemin köyünde içine haşlanmış nohutu biraz ezip(dişe gelecek kadar) onu da katarlarAma bence sade cevizli daha güzel olur

Şİmdi köftesinin hazırlanmasını anlatayım Önceden bulgur biraz ıslatılır Sonra köftesi kıyma makinesinden 2 kez çekilirYoksa robottan az su koyarak çekilirTavuğun göğüs eti de robotta çekilerek özleştirilirSonra bulgur 2kez kıyma makinesinde çekilirken tavuk eti ve biber salçası,yarım baş baş soğan da eklenirBiber salçası göz ayarı resimdeki gibi çok kırmızı olmayacak şekilde konurGerekirse yoğurup karıştırdıktan sonra az gelirse tekrar eklenebilirSonra çekilmiş karışıma kimyon, un,az tuz(biber salçasında da tuz olduğu için ona göre)Karıştırılarak yoğrulurTabi iyi çekildiği için fazla yoğrulmaya geek yokBazıları 1 de yumurta kırıyor köftesine yapışsın özleşsin diye

Köftemiz hazırlandıktan sonra bazıları eliyle oyarak içini doldurur ama kolayı çıkmışKıyma makinemizin ucuna boru gibi çıkartan aleti takıp yaptık bizİsteyen hiç bişey yapamıyorsa köftenin dış malzemesini ince bir şekilde bir tepsiye basarak ta yapabilirSonra kıymasını ortasına döküp yayarSonra da üstüne gene köfteyi eliyle ince parçalar halinde kıymanın üstüne koyarak kıymanın üstünü örtene dek yaparSonra baklava gibi kesip üzerine sıvı yağ sürüp fırına verilerek te olurYani börek gibi İçini doldurup tepsiye dizdikten sonra sıvıyağ ve zeytinyağı karışımı kızgın yağda içli köfteler kızartıllır Bizde içli köfteye oruk denir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.