|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
hazırlanması, kışlık, sağlıklı, yiyeceklerin |
![]() |
Sağlıklı Kışlık Yiyeceklerin Hazırlanması |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı Kışlık Yiyeceklerin HazırlanmasıKışlık Yiyeceklerin Hazırlanması - Kışlık Yiyecekler Nasıl Hazırlanır - Yiyecekleri Dondurmak - Besinlerin Dondurularak Saklanması Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yaklaşan kış aylarına tüketmek amacıyla kışlık yiyecek hazırlayan vatandaşlara, bu yiyecekleri hazırlarken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek için dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında uyarılarda bulundular ![]() Yetkililer,yaptıkları açıklamada, vatandaşların sebze ve meyvelerin bol olduğu yaz günlerinin sonlarına doğru kışın tüketmek amacıyla tarhana, reçel, turşu gibi yiyecekler yaptıklarını, sebze ve meyveleri kurutarak derin dondurucularda saklanmak üzere hazırlıklara başladıklarını hatırlattılar ![]() Sebzeler hazırlanırken enzim faaliyetlerini durdurmak için haşlama gibi bir ön işlemden geçirilmesi faydalıdır ![]() ![]() ![]() Besinler, bir seferde tüketilecek miktarlarda paketlenip dondurulmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dondurulacak kırmızı et mümkünse pişirilerek, kullanılacak miktarlar kadar bölünmesi, parçalarının kalın olmaması ve özellikle fazla yağların alınarak poşetlenmesi gerekmektedir ![]() ![]() Dondurucuya ilk koyulan besin, daha sonra koyulanlardan önce tüketilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu yiyecekler hazırlanırken besin değerlerini korumak ve sağlığı bozacak duruma gelmelerini önlemek amacıyla bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen yetkililer, yapılması gerekenleri şöyle sıraladılar: 'Ülkemizde ev koşullarında sebze ve meyvelere ısıtma işlemi uygulanarak yapılan konserveler, (clostridium botulinum) mikrobu ve sporlarının yok edilmesine dayanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Meyve ve sebzelerin içeriğindeki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülerek uzun süre dayanmasını sağlayan kurutma işleminde de önemli ölçüde C vitamini kayıpları olur ![]() ![]() ![]() ![]() Tarhana, ülkemizde oldukça sık tüketilen besleyici değeri yüksek geleneksel bir besinimizdir ![]() ![]() ![]() ![]() Reçel, meyvelerin şekerle dayanıklı hale getirilmiş şeklidir ![]() ![]() Turşu ve yaprak salamura, hemen hemen her evde yapılmakta ve zevke tüketilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Besinlerin cam kaplarda saklanmasının en ideal uygulama olduğunu vurgulayan yetkililer, plastik kap kullanılması durumunda vatandaşlara Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olan plastik malzemeler tercih etmelerini önerdiler ![]() ![]() Besinlerin dondurulması Taze besinlere en sık uygulanan saklama yöntemlerinden birinin de dondurma yöntemi olduğunu vurgulayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, dondurma işleminin, besinin özelliğini diğer besin saklama yöntemlerine göre tazeye en yakın olarak koruyan yöntem olduğunu ifade ettiler ![]() Besinler dondurulmadan önce ve tüketime hazırlanırken dikkatli olunması gerektiğini belirten yetkililer, bu konuda şu önerilerde bulundular: 'Dondurmaya hazırlık aşamasında kullanılan tüm ekipmanların ve ortamın temiz olmasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Dondurulacak sebze ve meyveler önce temiz soğuk suyla iyice yıkanmalı, zedelenmiş, berelenmiş ve yumuşamış olanlar ayrılarak, aynı boyutta olanların bir arada dondurulmasına özen gösterilmelidir ![]() KAYNAK: T ![]() ![]() alıntı |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|