Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
düzeni, olmalı, sofra

Sofra düzeni nasıl olmalı

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sofra düzeni nasıl olmalı



masa tanzimleri - softa adabı - yemek adabı - yemek masası düzenleme

Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında “özel” diye tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız Evimizde vereceğimiz bu davetlerde zaman zaman gerek sofra düzeni gerekse servis esnasında bazı endişelerimiz oluşur

Bu “özel davet”in en mükemmel olması amacımızdır Uzun süre verdiğimiz davet hakkında övgü ile konuşulması hangimizi mutlu etmez ki?…

Davetin hazırlanması, amaca göre davet edilen kişilerin saptanması ile başlar… Resmiyet derecesine göre davet edilecek kişiler en az üç hafta öncesinden davetiye veya telefon ile aranarak davet edilmelidir Çok resmi davetlerde baskılı davetiye daha uygun olacaktır Ancak; “kişi adı” el yazısı ile yazılmalıdır Bu davet edilen kişiye verilen değerin bir göstergesidir Son yıllarda bazı büyük hediye merkezlerinde bu tarz özel kartlar satılmaktadır Sadece boşlukları doldurmanız yeterli olacaktır Davet eden kişinin bu nezaketli davranışına karşı cevap verilmesi gerekmektedir


Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır Eğer davetiye yollandıysa (LCV-lütfen cevap verin’in kısaltılması) davet eden kişiye davete katılıp katılamayacağınızı telefon açarak bildirmelisiniz

Ziyafet Masası

Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir Herkes imkanlarına ve gönlüne göre hazırlar Ancak; aşağıdaki noktalara da dikkat etmek gerekir Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır Çok renkli alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir Masaya konan örtü 30cmden fazla sarkmamalıdır Oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir


Damak zevkimizi zenginleştirecek bu yeni tatlar, bizim beslenme alışkanlıklarımızla da örtüşüyor Herse, Pinjur ve Ajvar’ı ister kahvaltıda ekmeğinize sürün, ister meze olarak yiyin, ister makarnanıza sos olarak kullanın, isterseniz de etinizin yanına garnitür olarak alın Ya da televizyonunuzun karşısında heyecanlı bir film seyrederken elinizdeki cipse eşlik etsin Seçim size kalmış


Masa’da “uyum” Çok önemlidir Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer gereçler “uyum” içinde olmalıdır Uyum sofanın ortasına yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır


Vereceğiniz mönüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz Şayet; mönü’de çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır Eğer çorba mönüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir Tabakların yerleştirilmesi mönü’deki düzenlemeyle paraleldir


Sofranızı hazırlarken “peçeteler” özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarak ta sofralarda yerini alabilir

İste bazı peçete katlamaları;


Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır Sonra “kare” sekline getirilir


üçgen; peçete önce “kare” sekline getirilir Sonra, aksi köşeler birleştirilerek “üçgen” sekli verilir


Koni; peçete önce “kare”, sonra da “üçgen” seklinde katlanır Dışarıda kalan uç “dik” duracak şekilde olmalıdır


Çatal-kaşık-bıçak

Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir Tabağın sağına kasık ve Bıçak, soluna ise çatal konur Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır


Tabaklar


Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir

Masaya Konan Takımların Yerleri


Yemek Çatalı: Tabağın solunda

Yemek bıçağı; Tabağın sağında

Yemek kasığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında

Balık Çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında

Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında

Meze Çatalı: Tabağın solunda, diğer Çatalların dışında

Meze kasığı: Tabağın ön kısmında

Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru

Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru Çatalın yanında

Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında

Şarap bardağı: Su bardağının sağında

Rakı bardağı: Su bardağının yanında

Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında

Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakin

Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakin

Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde

Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde

Meyve tabağı: Ortada

Ekmek tabağı: Ortada

Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında

Peçete: Servis tabağının solunda

Yemeklerde Unutulmaması Gerekenler


Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları…


Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak adeta “test” edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak, puro vb herkesçe hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek yapılmaması gereken davranışlardandır

Servis Kuralları


Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır


Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan baslar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar


Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir


Tatlı servisinden önce masa temizlenir


İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir Kadeh el ile veya ters kapatılmaz


Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2 kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir

Yemekte Görgü Kuralları:


Bıçak kullanmak gerekince, Çatal sol elle tutulur Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak “kesme” işlemi yapılır


Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur


Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı doğru konur


Çorba kasığı, Çorba tabağının sağına konur


Kaşık da bıçak gibi kullanılır Salata ve Çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur


Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür Kasığın sağına konur


Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur


Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur Kişi rahatça alabilmelidir


Ancak; konukların önüne 3′den fazla Çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir


Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir


Peçete, sağ üst kösesinden tutularak açılır Dizlerin üzerine yerleştirilir İşi bittikten sonra yemek tabağının sağına katlanarak konur Buruşturarak koymamaya özen gösterilmelidir Kağıt peçete kullanılmışsa “top” yapılıp tabağa konmaz özel davetlerde her ne kadar kullanılmıyorsa da kumaş peçeteleri aratmayacak güzellikte kağıt peçeteler eğer sofraya uyum sağlıyorsa kullanılabilir


Davet bitiminde ev sahibine teşekkür etmek unutulmamalıdır Hatta bir gün sonrasında tekrar telefon edilmeli ve bu nazik davet ve güzel yemek için bir kez daha iltifat edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.