![]() |
Hortum Nedir - Hortum - Doğal Afetler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hortum Nedir - Hortum - Doğal AfetlerHortum Nedir,Hortum,Doğal Afetler,Hortum Hakkında Bilgi,Rüzgarlar,Doğal Afet,Fırtına,Hortum neye denir,Hortum çeşitleri,Su Hortumu Hortum, kümülüs bulutları ile bağlantılı olarak silindir şekilinde dönerek gezen bir rüzgar türüdür ![]() ![]() ![]() Bir denizin ya da gölün üzerinde meydana gelen bir hortum, yerden emdiği sular ile bir "Su hortumu" oluşturur ![]() ![]() Bir hortum'un oluşması ![]() Bir hortumun meydana gelmesi çok karmaşıktır, ve hâlâ tatmin edici bir bilimsel açıklama ortaya sürülememiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir hortum için elverişli olan hava koşulları ![]() Bir hortumun oluşabilmesi için atmosferin yüksek bölümlerine kadar çıkabilecek konveksiyon olması gerekir: Atmosferin katlarını zayıflatan, dik olarak göğe çıkan ve yükseldikçe soğuyan hava; atmosferin 1 - 2 kilometre yükseklerine kadar nemli hava bulunması ve bu nemli konveksiyonu başlatacak, güneş ışıklarının yere çarpmasıyla oluşan bir sıcak hava termiği ![]() ![]() Bu tür fırtınaların oluşması için katkıda bulunan diğer bir etken, havada ve bulutlardakisu buharındabulunan ısıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Mezosiklon hortumlar ![]() Mezosiklon hortumların yukarıda anlatılanlara ek özellikleri, iki ayrı yönden gelen rüzgarın birbiri ile kesişmesi; yani yükseğe doğru yönlerinin degişmesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|