Prof. Dr. Sinsi
|
KALP ve KOLESTROL ile BESLENME İLİŞKİSİ hakkında bilgi
Kanserden sonra en çok korkulan hastalıklardan biri de enfarktüs Her yıl binlerce insan enfarktüs geçiriyor ve yine binlerce insan bu sebepten ölüyor Ve bunların arasındaki üç kişiden biri kadın Yani eskiden inanıldığı gibi sadece erkeklerde görülmüyor İnsanlar bu hastalığa kurban olmamak için daha fazla hareket edebilir, sigarayı bırakabilir, strese girmekten kaçınabilir, beslenmesine daha çok dikkat edebilir Çünkü; yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi hastalıklara bir türlü vazgeçemediğimiz fazla yağlı, tatlı ve tuzlu yiyecekler neden oluyor Sonuçta yağ birikmesi kalp damarlarını daraltıyor ve bu da enfarktüs demek oluyor
Kalp rejimi diye bir şey yoktur, fakat yağlardan mümkün olduğu kadar uzaklaşıldığı takdirde sorun azalmış demektir Kalorileri de hesaplamaya gerek kalmaz
Ekmek: Beyaz undan yapılan ekmeğin tadı gerçi çok güzeldir ama kepek, çavdar ürünleri daha sağlıklıdır Çünkü bunlarda daha çok vitamin ve mineral vardır
Çilek: Çileği krem şanti yerine yoğurtla birlikte yemeniz daha iyi olur Taze meyveler bol vitamin ve lifli madde içerirler, bu nedenle her gün sofraya konulmalıdırlar
Kızarmış tavuk: Derisi olmadan yenildiğinde kalp için mükemmel bir besindir Daha yağlı olan sucuk yerine ekmeğin üstüne tavuğun göğsünden bir parça koyabilirsiniz
Tatlılar ve çikolata: Çok yağlı ve çok tatlı şeyler Bu nedenle bunlar sadece kalp için değil, dişler ve formunuz için de iyi değillerdir Bu gibi şeylerin yerine öğün aralarında meyve ve örneğin havuç, salatalık yiyebilirsiniz
Tereyağı ile yapılmış pasta ve kekler: Tam bir kalori bombasıdırlar ve vücuda yağ depolarlar Kalbinizin hatırı için bunları yemekten vazgeçmelisiniz
Ton balığı: Salatasını veya ekmek üstüne koyup yerseniz, kalbinize iyilik etmiş olursunuz, çünkü balığın yağı kalp için çok faydalıdır Ayrıca balıkta bol miktarda protein de vardır
Sucuk salam vs: Bu gibi yiyeceklerde bulunan fazla miktardaki yağ gizli olduğundan insan çoğu zaman fark etmez
Cips: Televizyon seyrederken atıştırmak için çok güzel bir yiyecektir Fakat kalp için çok yağlı ve çok tuzludur Şu andan itibaren bunu yemek listenizden silmelisiniz
Margarin: Bitkisel yağ içerdiği için kolesterol tehlikesi yoktur ve daha çok doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur
Peynir: Kemikler ve dişler için çok önemli olan kalsiyum, peynirde bol miktarda vardır Fakat bazıları çok yağlıdır O yüzden az yağlı olanını tercih etmelisiniz
Patates kızartması: Kalp için sağlıksızdır En iyisi dondurulmuş olanlardan alıp fırında pişirin
Mısır gevreği (cornflakes): Şekersiz olarak ve yağsız sütle yendiğinde kalp için sağlıklı bir kahvaltıdır Çünkü vitamin, mineral, demir ve lifli maddeler yönünden zengindir
Yumurta: Kalbin düşmanı olarak bilinir Ancak haftada yenen üç yumurta tehlikeli değildir
Köfte: Yağsız etten yapılırsa kalp için tehlikeli değildir
Tereyağı: Hayvansal yağdan yapılır, doymamış yağ asitleri içerir Kalp için ne kadar az yenirse o kadar iyidir
KALBİN HOŞUNA GİDEN YİYECEKLER
Bol lifli madde içeren yiyecekler yiyin Kepek çavdar ürünleri, taze meyve ve sebze, lifli maddeler için en zengin kaynaklardır Lifli besinler kolesterol ve yağ miktarını azaltır
Sofranızda sık sık balık bulundurun Balığın içerdiği daha çok doymamış asitler damarlarda yağ birikmesini önler
Magnezyum kaynaklarını (örneğin fındık, fıstık, baklagiller gibi) yemeyi ihmal etmeyin Magnezyum kalbin fonksiyonunu dengede tutar ve adalelere enerji sağlar
Bol ıspanak yiyin Bu yeşil sebzede bol miktarda folikasit veB6, B12 vitaminleri vardır
9 ALTIN YAŞAM KURALI
1 Tansiyonunuza dikkat edin Göstereceğiniz bu dikkat enfarktüs tehlikesini yüzde 40-60 oranında azaltır
2 Kolesterolünüze düzenli olarak baktırın Bu da tehlikeyi yüzde 25 oranında azaltır
3 Sigarayı bırakın
4 Kan şekerini ciddiye alın Şeker hastalarının yüzde 70'i kalp dolaşım hastalıklarından ölüyor
5 Kilonuza dikkat edin İdeal kilo ile tehlike yüzde 50 oranında azalır
6 Günde iki bardak şarap için Bu da tehlikeyi yüzde 25-45 oranında azaltır
7 Haftada iki kere 30 dakika süreyle yapacağınız spor, tehlikeyi yüzde 45 oranında azaltır
8 Stresten kaçının Stres tansiyonu yükseltir ve bunun sonucu olarak enfarktüs tehlikesi başgösterir
9 Günde alınan 100 mg Asetilsalisilasit tehlikeyi yüzde 30 oranında azaltır
ENFARKTÜSÜN İLK İŞARETLERİ
Akut enfarktüsün işaretleri şunlardır:
· Göğüs kafesinde ve buradan iki kola birden, karına, kürek kemiklerinin arasına ve çenenin alt kısmına yayılan şiddetli, uzun süreli ağrılar
· Çoğu zaman göğüs kafesinde yanma hissedilir, ağrılar boyuna ve karnın üst kısmına da girebilir
· Göğüs kafesinde sıkışıklık veya şiddetli ağrılar
· Soluk bir yüz rengi, alında ve dudağın üst kısmında veya yüzün her tarafında soğuk ter
· Oturmaya veya yatmaya zorlayan nefes alma zorluğu (sık sık derin olmayan nefes almalar)
· Aniden bilinçsiz olarak yere yıkılma
SON ARAŞTIRMALAR
Son yıllarda gerek kalp-damar, gerekse kanser hastalıklarının oluşmasında yağ soylu maddelerin önemli rolü olduğu görüşü, yağların sağlığımız için zararlı olduğu izlenimini uyandırabilir Ancak bu hatalı bir yargıdır Yağların diyetten tamamen kaldırılması, aşırı ve dengesiz tüketimleri kadar zararlı olabilir Yağların vücudumuzda bir çok önemli görevleri olup, belli bir düzeyde alınmaları sağlığımız için gereklidir Hiç yağ yemesek de vücudumuz yağ soylu maddelerin çoğunu nişasta ve proteinli gıdalardan üretebilir, ancak vücutta yapılamayan ve dolayısıyla "elzem yağ asiti" olarak tanımlanan linoleik asitin, diyetle alınan çoklu doymamış yağlarla az miktarda ama mutlaka alınması gerekir Beslenme ve gıda uzmanı Doç Dr Huriye Wetherilt uyarısı şöyle: "Tabağımızdaki kolesterol kanımızdaki kolesterolü pek fazla etkilemez Diyetten, kolesterol içeren gıdaların çıkarılması yanlıştır, çünkü gereksiz yere besleyici gıdalardan uzak kalınmış olur "
Son 20 yılda yapılan araştırmalar bu sonucu çıkarıyor Diyetle alınan kolesterol yani tabağımızdaki kolesterol kanımızdaki kolesterolü pek fazla etkilemiyor Örneğin, yüksek kolesterol içeren bir gıda olan yumurtanın, kan kolesterolünü yükseltme potansiyeli düşüktür Yoğurt, kolesterol içeren bir gıda olmasına karşın, kan kolesterolünü düşürmekte, LDL/HDL oranını olumlu yönde etkilemektedir Aynı şekilde balık da kolesterolü yüksek bir gıdadır, ancak içerdiği omega 3 yağ asitlerinden dolayı LDL/HDL oranını düzeltmektedir Buna karşın, çikolata ve hindistan cevizi yağlarında kolesterol olmadığı halde, bu yağları içeren gıdaların tüketimi kan kolesterolünü yükseltmektedir Bu nedenlerle, kan kolesterol düzeyini düşürmek isteyen bir kişi, diyetinden kolesterol içeren gıdaları çıkartarak sorunu çözebileceğini düşünürse, yanlış olur ve gereksiz yere yoğurt, balık ve yumurta gibi besleyici gıdalardan yararlanamaz Zaten yiyeceklerle alınmayan kolesterol açığı karaciğerde yapılan üretimle kapanacaktır Ancak aşırı düzeylerde ve sakıncalı gıdalarla alınan kolesterolün damarlar üzerinde olumsuz etki yaptığı da bir gerçektir
*Kaynak:Türk kardiyoloji derneği koroner kalp hastalığından korunma ve tedavi kılavuzu
|