|  | Balık Eti Neden Beyazdır? |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Balık Eti Neden Beyazdır?Balık Eti Neden Beyazdır? Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen kas kısımları et olarak adlandırılır  Etin içinde ayrıca kan, epitel, kemik, sinir, yağ ve bağ dokuları vardır  Genelde etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılırlar  Sığır, koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ile balıkların etleri beyaz et kategorisine sokulur  Aslında biyolojik yapı olarak kümes hayvanlarının etleri balık etinden çok farklı, kırmızı ete daha yakındırlar  Bazılarının etlerinin rengi de zaten beyaz değil kahverengidir  Etlerin kırmızı ve beyaz rengini saptayan eleman 'miyoglobin' denilen proteinlerdir  Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar ve kaslara gerekli olan oksijeni sağlarlar  Beyaz ette miyoglobin miktarı çok azdır  Balık eti diğer yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden birçok yönden farklıdır  Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir  Bir filin tonlarca ağırlığını, yerçekimine karşı taşıması ve hareket ettirebilmesi için muazzam bir kas sistemine ihtiyacı vardır  Bu nedenle filin vücudunda 50 bin kas vardır  Balıklar ise neredeyse ağırlıksız bir ortamda yaşarlar  Onun için çeşitli vücut organlarını ana iskeletlerine bağlayacak, kıkırdak, kiriş ve bağ dokuları gibi dokulara fazla ihtiyaçları yoktur  Balıklıklar suda düşmanlarından kaçabilmek için çok ani ve süratli hareket etmek zorundadırlar  Bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte liflerdir  Çok ani hareketlere ihtiyaç duymayan kara hayvanlarındakilere oranla balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler  Kolayca birbirlerinden ayrılabilirler  Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılır  Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir  Balığın kaslarındaki bu çabuk açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları için fazla enerji yani oksijen depolamalarına gerek yoktur  Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı çok değildir  Olanlar da çoğunlukla solungaçların civarında toplanmışlardır  Görüldüğü gibi bir etin renginin kırmızılığı miyoglobin miktarına, miyoglobin miktarı kan miktarına, o da kasların ne kadar kan ihtiyacı olduğuna bağlıdır  Çok aktif ve hızlı yüzen bir balık olan Orkinos (Ton) balığının etinin rengi, sakin bir balık olan Dilbalığı'na göre daha kırmızımsıdır  Sığırlar genellikle açık arazide otlandıklarından ve sürekli dolaştıklarından etlerinin rengi, daha tembel bir hayvan olan domuza göre daha koyudur  Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları uçamadıkları ve zamanlarının önemli bir kısmını çevrede gezinerek geçirdikleri için bacak bölgelerindeki etler koyu renkli, göğüs ve kanatlarındakiler daha beyazdır  Bıldırcın, ördek gibi uçan kuşlarda ise tam tersidir  Bacak etleri beyaz, göğüs ve kanatlarındaki etler koyudur  Kaynak | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |