![]() |
Yunan Mitolojisi Athena |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunan Mitolojisi AthenaYunan mitolojisinde Zeka Tanrısı olarak bilinen Athena, insanlar arasında var olan el işlerini de insanlara öğretici olarak anlatılır ![]() ![]() Zeka Tanrısı Athena aynı zamanda Tanrılar Tanrısı Zeus?un kızıdır ![]() ![]() Zeka Tanrıçası Athena, işleme alanında ki, hünerini Tanrıların kraliçesi olarak bilinen Hera?nın düğünde giyindiği gelinliği kendi elleriyle hazırlamıştı ![]() ![]() Zeka Tanrıçası Athena çok iyi yürekli bir Tanrıçaydı ![]() ![]() ![]() Ama söylenceler içinde, intikamcı bir Tanrı olarak değil, barışçı bir Tanrı olarak sürekli kendisinden söz ettirmiştir ![]() El sanatları alanında Tanrıça Athena?nın çıraklığını yapan kadın ve kızların içinde, çok güzel ustalar da yetişmişti ![]() ![]() Lydia'lı bir kız işleme sanatında o denli ileri düzeye gitmiş ki, kendisine bu sanatı öğreten Zeka Tanrıçası Athena?ya bile kafa tutar olmuş ![]() ![]() ![]() ![]() "Bu kadar güzel gergef işlemeyi, sana Zeka Tanrıçası Athena mı öğretti?" diye sordular ![]() Lyrialı kız ise: "Athena dediğiniz de kim oluyor, ben gergef işleme sanatını herkesten, Athena dediğiniz o Tanrıçadan da güzel işlerim? diye övünmeye başladı ![]() Zeka Tanrıçası Athena bütün bu konuşmaları dinliyordu ![]() ![]() ![]() Zeka Tanrıçası Atena: ?Kızım benim gibi yaşlı bir kadının Öğütlerini yabana atma, biliyorum sen genç bir kız olarak, sanatında çok ileri gitmiş, başarılı olmuş olabilirsin ![]() ![]() ![]() ![]() Lydia'lı Arakne Şöyle dedi: ?Ben kibirlenmiyorum, böbürlenmiyorum, kendimi büyük falanda görmüyorum, ben sanatta olan gücümü söylüyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lydia'lı Arakne sözünü bitirince, yaşlı kadın kılığına giren Athena birden kılık değiştirerek, Kendi öz görüntüsüne geçti ![]() ![]() Bu alanda bildiğimiz birkaç örnek verelim ![]() da böylesi bir anlatım yani usta çırak yarışması vardır ![]() ![]() ![]() Gelelim söylencemize: Söylencede var olan yarışma başlamıştı ![]() ![]() Lydia'lı Arakne ise, gergefi üstüne Olympos Dağında ki Tanrıların yaşadığı aşk maceralarını işlemeye başladı ![]() Yarışma bittiği zaman, Athena Lydia'lı Arakne?nin gergefinde hiç bir kusur bulamadı ![]() Çevresinde bulunan diğer izleyiciler de gergefte kusur olmadığını ve Lydia'lı Aranke?nin bu yarışta Tanrıça Athena?yı yendiğini söylediler ![]() Bu yenilgiye çok sinirlenen Athena Lydia'lı Arakne?nin gergefini buruşturarak yere vurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yani kendi gergefini kendisi örüyüp duruyor ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|