![]() |
Yunus Emre . |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yunus Emre .(1241?-1321?) Hayatı hakkında kesin bilgimiz yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GEL GÖR BENİ AŞK NEYLEDİ Gönlüm düştü bir sevdaya gel gör beni aşk neyledi Başımı verdim kavgaya gel gör beni aşk neyledi Ben yürürüm yana yana aşk boyadı beni kana Ne âkilem ne divâne gel gör beni aşk neyledi Ben yürürüm ilden ile dost sorarım dilden dile Gurbette hâlim kim bile gel gör beni aşk neyledi Benzim sarı gözlerim yaş bağrım pâre yüreğim baş Hâlim bilen dertli kardaş gel gör beni aşk neyledi Gurbet ilinde yürürüm dostu düşümde görürüm Uyanıp Mecnûn olurum gel gör beni aşk neyledi Gâh tozarım yerler gibi gâh eserim yeller gibi Gâh çağlarım seller gibi gel gör beni aşk neyledi Akar sulayın çağlarım dertli ciğerim dağlarım Şeyhim anuban ağlarım gel gör beni aşk neyledi Ya elim al kaldır beni ya vaslına erdir beni Çok ağlattın güldür beni gel gör beni aşk neyledi Ben Yûnus-ı bî-çâreyim başdan ayağa yareyim Dost ilinde avareyim gel gör beni aşk neyledi x YUNUS EMRE Yunus Emre, who was a great folk poet and a sufist whose poems provided spiritual bases to Turkish people, is full of myths ![]() ![]() ![]() It is a popular rumor that Yunus was illiterate ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus kept his place in the memories of Turkish people with his poems, hymns, and myths, revived in their language, lived in their spirit and was shed in their tears ![]() ![]() ![]() ![]() We see a deep mystic culture in Yunus ![]() ![]() ![]() ![]() The books written about Yunus, the sun of hearts, great troubadour, who said: Benim burda kararım yok, Ben burdan gitmeye geldim ![]() Bezirgâmım metaım çok Alana satmaya geldim ![]() Ben gelmedim dava için Benim işim sevgi için Dostun evi gönüllerdir Gönüller yapmaya geldim ![]() can fill libraries ![]() ![]() ![]() Benim adım dertli dolap Suyum akar yalap yalap Böyle emreylemiş çalap Derdim vardır inilerim ![]() Suyum alçaktan çekerim, Dönüp yükseğe dökerim, Görün ben neler çekerim Derdim vardır inilerim ![]() Yunus Emre's period is a period of introversion, despair, being exhausted for Anatolia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dağlar ile taşlar ile Çağırayım Mevlâm seni Seherlerde kuşlar ile Çağırayım Mevlâm seni ![]() Mevlâsını, her yerde, her zaman çağıran Yunus, gençlik yıllarında büyük mutasavvıf Mevlâna Celâleddin'in sohbet meclislerine katılmış: Yunus, who always and everywhere called Allah, took part in conversations of great sufist Mevlana Celaleddin in his youth years and said his look of forgiveness was a mirror for his heart: Mevlâna Hüdavendigâr bize nazar kılalı Onun görklü nazarı gönlümüz aynasıdır, Some rumors color Yunus Emre's life ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yunus carried firewood to the Convent of Taptuk Emre for forty years ![]() ![]() ![]() He said: Dirildik pınar olduk, İrkildik ırmak olduk, Aktık denize daldık, Taştık Elhamdülillâh ![]() Taptuğun tapusunda, Kul olduk kapısında, Yunus miskin çiğ idik Piştik Elhamdülillâh ![]() and started to travel around in many places and telling poems with the embers of the fire in him ![]() ![]() ![]() ![]() Aşkın aldı benden beni Bana seni gerek seni Ben yanarım dün'ü günü Bana seni gerek seni Ne varlığa sevinirim Ne yokluğa yerinirim Aşkın ile avunurum Bana seni gerek seni ![]() ![]() ![]() Yunus Emre is a sun of sufism who rose and set in Anatolia ![]() ![]() ![]() Gönlüm düştü bu sevdaya Gel gör beni aşk neyledi Başımı verdim kavgaya Gel gör beni aşk neyledi ![]() Ben ağlarım yana yana Aşk boyadı beni kana Ne âkilim ne divâne Gel gör beni aşk neyledi ![]() In his never-ending love, you hear the voice of all humanity ![]() ![]() Adımız miskindir bizim Düşmanımız kindir bizim Biz kimseye kin tutmayız Kamu âlem birdir bize ![]() ![]() ![]() By saying these, he invited people to understanding and solidarity, unity and cooperation ![]() ![]() Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım ![]() Sevelim sevilelim Dünya kimseye kalmaz ![]() Yunus Emre has two known works ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Although there are places shown as the grave of Yunus Emre in Erzurum in the vicinity of Tuzcu village and in a village in the vicinity of Keçiborlu town in Emre village, between Salihli and Kula districts of Manisa, the truth is that his real grave is the heart of those loving him ![]() UNESCO, accepted year 1971-1972 as the year of Yunus Emre in all over the world ![]() Biz dünyadan gider olduk Kalanlara selâm olsun ![]() Bizim için hayır dua Kılanlara selâm olsun Ecel büke belimizi Söyletmeye dilimizi Hasta iken hâlimizi Soranlara selâm olsun Tenim ortaya açıla Yakasız gömlek biçile Bizi bir âsân vechile Yuyanlara selâm olsun Selâ verile kasdımıza Gider olduk dostumuza Namaz için üstümüze Duranlara selâm olsun ![]() Derviş Yunus söyler sözü Yaş dolmuştur iki gözü Bilmeyen ne bilsin bizi Bilenlere selâm olsun ![]() Kaynak: [Sadece kayıtlı kullanıcılar linkleri görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|