![]() |
Beyin Göçü Nedir? Nedenleri Ve Sonuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Beyin Göçü Nedir? Nedenleri Ve SonuçlarıBeyin Göçü Nedir? Nedenleri Ve Sonuçları ![]() Kıt ve sınırlı kaynakları ile yetiştirdiği değerli beyinleri kaybeden az gelişmiş/gelişmekte olan ülkelerin beyin göçü nedeni ile gelişmeleri daha da yavaşlarken, gelişmiş ülkelerin yetişmiş beyinlere daha yüksek ücret ve daha iyi olanaklar sağlaması ile gelişmeleri daha da hızlanmaktadır ![]() ![]() Beyin göçü 1960’lı yıllarda başlamış olup, önce doktorlar, mühendisler ve sonra bilim adamları arasında yaygınlaşmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() Örneğin Devlet Üniversitelerinden Vakıf Üniversitelerine Öğretim Üyesi erozyonu veya devlet dairelerinden yetişen elemanların özel sektöre geçiş iç beyin göçü olarak adlandırılabilir ![]() ![]() Türkiye beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gelişmiş ülkeler arasında bile beyin göçü söz konusudur ![]() ![]() ![]() Kanada’dan dışarıya olan beyin göçü kadar da Kanada kendisi dışarıdan beyin göçü aldığından gidenler ve gelenler birbirini dengelemektedir ![]() ![]() Türkiye ise son on yıldır özellikle Sovyetler Birliğinin dağılması ile birlikte Türki Cumhuriyetlerden bir miktar beyin göçü alsa da bunu iyi değerlendirdiğini söylemek yanlış olacaktır ![]() YÖK’ün hazırladığı bir rapora göre 24 bini Almanya’da, 15 bini ABD’de olmak üzere 50 binden fazla Türk genci yurt dışında eğitim görmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() 11 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TÜSİAD’a göre Türk öğrencilerin ABD ekonomisine yılda 824 milyon dolar katkı sağlamaktadır ![]() ![]() ![]() Yurt dışında eğitim gören ve yurda dönen yetişmiş beyinlerin de ülkemizde iyi değerlendirilmesi ve iyi olanaklar sunulması gerekmektedir ![]() ![]() Ülkemizde bilim, teknoloji ve Ar-Ge’ye verilen önemin yetersizliği DİE verilerine göre şöyledir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu oran Rusya’da binde 153, Japonya’da binde 136, Almanya’da binde 116 ve AB topluluğunda binde 95’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BEYİN GÖÇÜNÜN NEDENLERİ Beyin göçünün nedenleri 6 grupta toplanabilir 1)Ekonomik Nedenler ·Düşük üçret politikası varlığı, ·Vergi oranlarının yüksek olması, ·Ekonomik istikrarsızlık varlığı, ·Gelecek endişesi olması ![]() 2)Politik/Siyasal ·Etnik köken farklılığı/ayrılığı oluşumu, ·Siyasal istikrarsızlık oluşumu, ·Siyasetin iş hayatına girip, onu kontrol etmesi ![]() 3)Bilim ve Teknoloji Politikalarındaki Yanlışlıklar ·Ar-Ge’ye önem vermeme, ·Bilim ve teknolojiye değer vermeme, ·Fikir üretiminin ve buluşun para etmemesi ve desteklenmemesi, ·Ar-Ge alt yapı eksikliği, ·Ar-Ge yatırım teşvik azlığı, ·Ar-Ge yatırım yardımı azlığı, ·Ar-Ge vergi indirimlerinin yetersizliği ![]() 4)Eğitim Sistemindeki Çarpıklıklar ·Kişibaşına (142 $) en az eğitim harcaması yapan 5 ![]() ·Eğitim harcamasında 109 ülke içinde 105 ![]() ·Ulusal gelirden eğitime ayrılan pay Dünya ortalaması %5 ![]() ![]() ·Kalıcı milli eğitim politikası yokluğu, ·Eğitimde fırsat eşitsizliği oluşu ![]() 5)İşsizlik ·Üniversite mezunlarının %70’inin meslekleriyle ilgisiz işlerde çalışması, ·En fazla işsizliğin Üniversite mezunları arasında olması, ·İş bulamama ![]() 6)Yabancı Dilde Eğitim ·Yabancı dilde eğitim beyin göçünde katalizör görevi görmesi, ·Yabancı dilde eğitim batıya bedavaya insan kaynağı üretmeye yardımcı oluyor ![]() SONUÇ Eğitilmiş insan sermayesinin fakir ülkelerden akışı/kaçışı batı dünyasının bilim ve ekonomisini artırırken, göç veren ülkelerin gelişmelerini yavaşlatmakta/engellemektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılacak en iyi iş bunu minimuma indirmektir ![]() ![]() ![]() ![]() Refah seviyemizi ancak teknoloji üreterek artırabiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynaklar RAKAMLARLA TÜRKİYE PROFİLİ ARAŞTIRMASI, TEKAM DİE, DPT, TÜBİTAK, TTGV, TİDEB, TEKAM, YÖK, OECD Bilim ve Teknoloji Göstergeleri
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|