![]() |
Benler Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Benler Hakkında BilgiBenler hakkında bilgi Vücudunuzdaki benlerin yüzeyinde kanama, yara veya kabuklanma varsa, renkleri farklı, kenarları girintili-çıkıntılıysa vakit kaybetmeden bir dermatoloğa başvurmanızda fayda var ![]() ![]() Her insanda az ya da çok sayıda melanositik nevüs, yani ben bulundugunu söyleyen Dermatolog Halil Bayazıt, "Bunların sayıları bazen birkaç tane, bazen de onlarca olabilir ![]() ![]() Büyüklükleri birkaç milimetre ile birkaç santim arasında değişen benlerin yuvarlak veya oval olabildiklerini belirten ve "Temel yapılarını oluşturan melanosit hücrelerinin renk yapıcı özelliğinden dolayı benler kahverenginin tonlarında olur" diyen Dr ![]() "Benler cildimizin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BEN SAYISI 50'Yİ GEÇERSE KANSER RİSKİ ARTAR Basit (sıradan) benler: Özellikle hayatın ilk 20 yılında ve en fazla ergenlik çağında belirmeye başlayan birkaç milimetre ya da en fazla yarım santim civarında olabilen benler, genellikle kahverenginin tek bir tonunda veya koyu kahve–siyah renkli, yuvarlak veya hafif oval formda lekeler olarak başlayıp, zamanla ciltte kabarık ve daha açık renkli bir görünüm alabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konjenital (doğumsal) benler: Bazı benler doğum anında cildimizde mevcuttur ![]() ![]() ![]() Displastik nevus (atipik) benler: Bu benler genellikle ortalama basit benlerden daha büyüktürler (yarım santimden daha büyük) ![]() ![]() ![]() ![]() BENLER NASIL KONTROL EDİLMELİ? Kanser riski taşıyan benlerin tespit edilmesi için cilt kontrolünün önem taşıdığını belirten Dr ![]() 1-Asimetri: Benin bir yarısının şekil, büyüklük ya da renklenme açısından diğer yarısına benzememesi ![]() 2-Sınırlar: Benin kenarlarının düzensiz, girintili, çıkıntılı ya da belirsiz olması ![]() 3-Renk: Benin birden fazla renk içermesi veya bu renklerin düzensiz olarak dağılmış olması ![]() 4 Çap: Benin büyüklüğünün yarım santimden (kabaca kurşun kalemlerin arka ucundaki silgiden) büyük olması ![]() 5-Görünüm: Benin yüzeyinde kanama, yara ya da kabuklanma başlaması ![]() Bu işaretlerden biri ya da birkaçının varlığını hissettiğinizde veya şüpheye düştüğünüzde benlerinizin bu konuda deneyimli bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekir ![]() BENLERİN ALINMASI SAKINCALI MI? Benlerin çıkartılmasının kansere yol açmadığını söyleyen Dr ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|