|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
aylarında, gıda, korunma, yaz, yolları, zehirlenmeleri |
![]() |
Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri Ve Korunma Yolları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yaz Aylarında Gıda Zehirlenmeleri Ve Korunma YollarıYaz aylarında gıda zehirlenmeleri ve korunma yolları Memorial Şişli Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Uz ![]() ![]() ![]() Zehirlenme; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle kendini gösterebilir Mikrop veya toksin bulaşmış gıdaların veya suların alınması ile ortaya çıkan hastalıklara "gıda zehirlenmesi" denir ![]() ![]() ![]() Çevresel toksinlere bağlı gelişen gıda zehirlenmelerinde belirtiler birkaç dakika veya birkaç saatte ortaya çıkabilirken; bazı bakteri türlerine bağlı gelişen gıda zehirlenmelerinde belirtiler 12 saat -36 saat sonra ortaya çıkabilir ![]() ![]() Konserveler tehlikeli olabilir Gıda zehirlenmelerinde genellikle ishal görülür, nadir olmakla birlikte kabızlık da belirtilerden biri olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zehirlendiğinizi düşünüyorsanız mutlaka doktora başvurun Gıda zehirlenmeleri çoğunlukla hafif atlatılır ve 48-72 saatte geçer ve bir hafta içinde kişi tamamen eski durumuna döner ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gıda zehirlenmeleri can alabilir Türkiye'de sağlıklı rakamlar bulunmamakla birlikte; gıda güvenliği sistemini kurmuş, sürekli denetimlerini yapan, eğitim ve gelir düzeyi Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde olan Amerika Birleşik Devletleri'nde, yılda 76 milyon insan gıda zehirlenmelerine maruz kalmaktadır ![]() ![]() Ülkemizin eğitim ve gelir seviyesinin göreceli düşüklüğü, gerekli fiziki yatırımların yapılamaması, denetim uygulamalarının sürekliliğinin yeni yeni sağlanmaya çalışılması, hizmet içi eğitimlerin yürütülememesi, kalabalık nüfusu, yıllarca süren mevzuat eksikliği ve yetersiz mevzuat nedeniyle gıda zehirlenmelerinden kaynaklanan, ölümle sonuçlanan vakaların, sağlık harcamalarının ve iş gücü kayıplarının daha fazla olacağını tahmin etmek mümkündür ![]() Dışarıdan yenen gıdalara dikkat edin! Tüm gıdalar uygun şartlarda hazırlanmadan, yeteri miktarda pişirilmeden ve hijyene uygun olmayan şekilde hazırlanırsa zehirlenmelere neden olabilir ![]() ![]() Sıvı tüketimine ağırlık verilmeli, sütlü ve yağlı gıdalardan kaçınılmalı Gıda zehirlenmelerinin şiddetine göre vücuttan kusma ve ishalle birlikte az veya şok miktarda su ve elektrolitlerin kaybı olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doktora başvurmanız gereken durumlar: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu önerilere kulak verin: * Tüketilen suların iyi yapılmış olması veya kaynatılarak mikroplar öldükten sonra içilmesi gerekir ![]() * Besinlerin hazırlanması ve saklanmasında gıda hijyenine uyulmalıdır ![]() * Tuvaletlerden sonra ve sık sık ellerin yıkanması gerekir ![]() * Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalıdır ![]() ![]() * Açıkta ve sıcakta uzun sure beklemiş, rengi, kokusu bozulmuş gıdaları tüketmemek önemlidir ![]() * Ev dışında yemek yemek zorunda olanların gıda hijyenine uyduğunu bildikleri ve güvendikleri yerlerden yemek yemeleri ve bol sıvı tüketmeleri önerilir ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|