![]() |
Besin Zehirlenmesi Sebebi Tedavi Yöntemi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Besin Zehirlenmesi Sebebi Tedavi YöntemiBesin Zehirlenmesi Sebebi Tedavi Yöntemi Besinlerin uygun ortamlarda saklanmaması, yeterli derecede pişirilmemesi ve hazırlanmaları sırasında hijyen kurallarına uyulmaması, besin zehirlenmelerine yol açıyor ![]() ![]() Besin zehirlenmesi nasıl olur? Besin zehirlenmesi bakteri, virus veya kimyasal toksinlerle kontamine olmuş veya temas etmiş besinlerin alınması ile gerçekleşen, kusma, ishal karın ağrısı ateş gibi belirtilerle seyreden hastalığa denir ![]() Besin zehirlenmesine neden olan nedir? Besinler, temiz koşullarda ve uygun ortamlarda saklanmamaları, hazırlanmaları sırasında kişilerin ellerindeki mikropların bulaşması, yeterli derecede ısı ile pişirilmemeleri veya servis sırasındaki koşulların temiz olmamasından dolayı, mikroorganizmalar tarafından kontamine olurlar (kirlenirler) ![]() ![]() Hangi besinler zehirlenmeye daha çok neden olur? Hemen hemen temiz koşullarda bulunmayan her besin zehirlenmeye neden olabilir ![]() ![]() Besin zehirlenmesi nasıl belirtiler gösterir? Bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal görülen belirtilerdir ![]() ![]() Besin zehirlenmesinde ilk olarak yapılacaklar nelerdir? Yukarıda saydığımız sindirim sistemi belirtileri olan hastalar öncelikle etraflarındaki kişilere de hastalığı bulaştırmamak için tuvalet ve el temizliklerine çok dikkat etmelidirler çünkü bu mikroorganizmaların çoğu dışkı yoluyla yayılabilir ![]() ![]() ![]() ![]() Besin zehirlenmesinin doğurabileceği sonuçlar nelerdir? Kusma ve ishal gibi sindirim sistemi belirtileri dışında, sinir sistemini de etkileyen besin zehirlenmesi türleri az da olsa vardır ![]() ![]() ![]() ![]() Besin zehirlenmesinden korunmak için nelere dikkat etmek gerekir? Yiyecek alırken; a ![]() ![]() b ![]() ![]() c ![]() ![]() Saklama; • Et ve balıkların diğer besinlerle temasını plastik kap veya ambalaj kullanarak önleyin ![]() • Bozulabilecek besinlerin alındıktan sonra 1 saat içinde tekrar buzdolabına konması gerekir ![]() • Buzdolabı içi 0-4 derece, buzluk ise -18 derecede tutulmalıdır ![]() • Beyaz ve kırmızı etler, 48 saat içinde pişirilmeyecek ise dondurulmalıdır ![]() • Balıklar 48 saat buzdolabında saklanabilir ![]() • Yumurtaları buzdolabının kapağında (yeterli soğukluk olmayabilir) saklamayın ![]() • Pişirilmiş yiyecekleri 2 saat içinde buzdolabına koyun ![]() • Yemekleri ikinci kez yerken 74 derecede az ısıtın ![]() Yemek Hazırlama; • Yemek hazırlamadan önce ve çiğ et, balık ve yumurta elledikten sonra mutlaka ellerinizi sabunla yıkayın ![]() • Donmuş et veya balıkları oda sıcaklığı yerine buzdolabında veya mikrodalgada çözün ![]() ![]() • Çiğ et, balık ve yumurta ile temas eden mutfak gereçleri mutlaka çok iyi yıkanmalıdır ![]() • Pişmiş ve pişmemiş yiyeceklerin birbirine temasını önleyin ![]() • Taze sebze ve meyveyi çok iyi yıkayın ![]() • Pişmemiş yumurta ile yiyecek hazırlamayın ![]() Pişirme; • Mümkünse et termometresi kullanın, dana ve kuzu etini 63 derece, beyaz eti ise 77-82 derece iç sıcaklıkta pişirin ![]() • Yumurtaları sarısı katılaşana kadar pişirin ![]() Servis; •Gıdaları oda sıcaklığında 2 saatten fazla, oda sıcaklığı 32 dereceden yüksek ise 1 saatten fazla bırakmayın ![]() • Dışarıda yemek yerken yapılabilecek tek şey güvendiğiniz ve bildiğiniz restoranlara gitmektir ![]() Besin zehirlenmesinde nasıl bir tedavi uygulanır? Besin zehirlenmesi belirtileri çoğunlukla 2-3 gün içinde kendiliğinden geriler ve herhangi bir tedavi gerektirmez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halk arasında bilinen yanlış tedavi yöntemleri var mı, neler, yapılmaması gerekenler neler? Bu konuda yapılan en sık hatalardan birisi ishali kesici ilaçların kullanılmasıdır ![]() ![]() İkinci sık görülen yanlış davranış ise hemen antibiyotik kullanılmasıdır ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|