|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
diyette, kullanmalı, kullanmamalı, tatlandırıcı |
![]() |
Diyette Tatlandırıcı Kullanmalı Mı Kullanmamalı Mı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyette Tatlandırıcı Kullanmalı Mı Kullanmamalı MıŞeker yerine kullanılabilen düşük kalorili veya kalori içermeyen yapay maddeler yapay tatlandırıcılar olarak nitelendiriliyor ![]() Tatlandırıcılar, başlangıçta şeker hastalarının tatlandırma gereksiniminin giderilmesi için kullanılsa da, günümüzde zayıflamak, zayıf kalmak ve şekerin diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, obeziteden korunmak isteyenler tarafından da tercih ediliyor ![]() Yapay tatlandırıcılar genel olarak 2 gruba ayrılır: 1) Enerji İçerenler Sükroz: Sofra şekeri olarak da bilinen şeker pancarı ve kamışından elde edilen bir disakkarittir ![]() ![]() Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunmaktadır ![]() ![]() Sorbitol: Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır ![]() ![]() Mannitol: Tatlılık derecesi glikoz kadardır ![]() ![]() Ksilitol: Meyve ve sebzelerde ( Çilek, malta eriği, karnabahar ) bulunmaktadır ![]() ![]() 2) Enerji İçermeyenler Aspartam: Ülkemizde diyabetik baklavada, diyet içeceklerde, kahvaltılık tahıllarda, süt, yoğurt, tatlı, çay ve kahvede kullanılabilmektedir ![]() Asesülfam-K ( Asesülfam potasyum ): Çay, kahve, kahvaltılık tahıl, tatlı, çiklet, meyve ve diğer yiyeceklerde kullanılabilir ![]() Sakkarin: Çay şekerinden 300–400 kat daha fazla tatlıdır ![]() ![]() Siklamat: Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır ![]() ![]() Hamilelik döneminde yapay tatlandırıcı kullanmayın Gebelikte kullanımı sakıncalı çünkü; laboratuvar hayvanlarında plasentayı geçerek fetüste biriktiği görülmüş ve bebek için sakıncalı hale gelmiştir ![]() ![]() ![]() Fazla tüketmeyin Günde 15 taneden fazla kullanılması alınan kaloriyi artırmakta ve kilo vermeyi engelleyebilir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|