11-04-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Sağlıklı Bir Yaşam İçin Öneriler
Mutfakta yaptığınız küçük hatalar, büyük sağlık problemlerine neden olabilir Bakterilerin oluşmaması için cam masa kullanılmalı, gıdaların bozulmaması için mutfakta klima bulunmalı!

Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr Engin Türkmen; sağlıklı bir yaşam için alınabilecek önlemleri anlattı:
Sağlıklı bir evde yaşamak istiyorsanız; mutfaktaki düzenlemelerinizi de bilinçli bir şekilde yapmanız şart! Mutfakta; yiyeceklerin temizlenmesi için gerekli şartların olması önemlidir Su arıtma sistemlerinde genellikle reçine kullanılır ancak reçine sudaki tortuları tutar, bakterileri tutmaz Bakterileri tutabilmesi için ultraviole lambalar kullanılıyor Bu lambaların içinden geçen sudaki bakteriler arınıyor
DOLABA DİKKAT
Beyaz eşyaların kullanımında da dikkat edilmesi gereken noktalar var Bunun en önemlisi de kuşkusuz yiyeceklerimizi sakladığımız buzdolapları Bizde ne yazık ki bir buzdolabı kültürü yok! Bu cihazları çok doğru şekilde kullandığımız söylenemez Yiyecekleri rastgele, doğru saklama koşullarına dikkat etmeden, bir nevi buzdolabına tıkıyoruz!
Buzdolabındaki bölmelerin bile ayrı rolleri vardır ve bunlardan yararlanmak gerekir Besinlerin içindeki vitaminlerin ya da proteinlerin belli bir süre muhafaza edilmesi için, optimal saklama ısısının iyi belirlenmesi lazım Buzdolapları bu işlevi yerine getiriyor Buzdolabında sebze ve meyvelerin, donmuş gıdalarla aynı alanda saklanmaması gerekir
ETİ PARÇALAYIN
Yumurtayı sebzelikte saklamak da yanlıştır Dikkat edin; yumurtalar için hep buzdolabının kapı tarafı ayrılmıştır Bu boşuna değildir Yumurta için en uygun muhafaza ısısı oradadır Ama biz çoğu zaman bunlara dikkat etmiyoruz Bakıyorsunuz; sebzelik kısmına yoğurt ya da et konuluyor Buzlukta balığın üstüne dondurma bırakılıyor Bunlar son derece yanlış kullanımlardır Küçük görülen ama sağlık için önemli olan bu ayrıntılara dikkat etmek gerekir
Et ürünlerini de buzdolabında saklarken dikkat etmemiz gereken nokta; eti, yiyeceğimiz miktarda parçalara bölmek, yemek yaparken her defasında bu parçaları almaktır Örneğin; bir kilo kıymayı bütün halinde buzdolabından çıkartıp çözülmesini beklemek sonra da yiyeceğimiz miktarı kesip, kalanı tekrar dolaba koymak yanlıştır Bu bir kilo kıymayı 250'şer gramlık parçalara ayırırsak ve her defasında bir parçayı alarak yemek yaparsak, daha sağlıklı olur Çözülmüş ya da pişirilmiş eti tekrar dolaba koymak, bakterilerin oluşumuna davetiye çıkartır
Bal, reçel gibi gıdaların dışarıda bırakılması karıncalanmalarına sebep olur; buzdolabında saklanmaları daha sağlıklıdır
HAZIR SALÇA ÇABUK KÜFLENİR
Yiyeceklerimizi kısa sürede tüketebileceğimiz miktarda satın almalıyız Bir çuval un alıp, bir yıl boyunca onu tüketmektense; ikişer kilo alıp, hızla tüketmek daha sağlıklı olur
Eğer hazır salça alıyorsak, bir hafta içinde tüketebilecek miktarda almamız gerekir Çünkü hazır satılan salçalar, buzdolabında da saklansa kısa sürede küflenebilir Ev yapımı salçalar ise bozulmaya ve küflenmeye daha çok dayanıklıdır
EV YAPIMI KONSERVE TEHLİKELİ
Evde konserve yapmak, sağlıklı gibi görünse de aslında birtakım riskler de taşıyor Ev yapımı konservelerde; içerisine bakterilerileri önleyici katkı maddeleri konulmaz, konserve ile kapak arasındaki hava yeterince çekilmez Bu nedenle bu tür konserveler, öldürücü klostoridyum adını verdiğimiz bakterilerin oluşmasına neden olur Bu da öldürücü ishallere ve felçlere yol açabilir Bu nedenle konservelerin evde yapılmasını önermiyoruz Aslında bütün yiyecekleri mevsiminde tüketmek, konserve olarak tüketmekten daha besleyici ve daha sağlıklıdır
BOYALI TABAKLARI İKİ SENEDE BİR DEĞİŞTİRİN
Mutfakta iki tür ışık kullanmalıyız; tepede güçlü bir ışık ve tezgah ışığı Tezgahta; gıdaların temizlenmesi ya da kesilmesi gibi işlemler için aydınlık bir ortam olması gerekir
Mutfaktaki tezgahlar ve masalar, yemek artıklarını içerisine hapsedip bakteri ve mikrop üretebilir Bu nedenle tahta ve gözenekli olmamalarına dikkat edilmeli Mutfak masaları kesinlikle hijyen açısından cam veya verzalit olmalı
BAKLİYATLAR CAM KAVANOZA
Bakliyatlar kapaklı cam kavanozlarda saklanmalıdır Bu kavanozları da ışık görmeyen ve nemli olmayan bir ortamda muhafaza edin
Bakliyatların böceklenmemesi için mutfağı senede iki kez ilaçlatın ve sonrasında da dip köşe iyice temizleyin
Plastik tabak kullanmayın
Cam veya porselen tabaklarınızı; üzerindeki boyaların ve desenlerin yemeklere karışma riskine karşılık, iki senede bir değiştirin
SADECE SALONA DEĞİL MUTFAĞA DA KLİMA!
Mutfakta mutlaka aspiratör olması gerekir Yemek kokularının mutfakta kalması, duvarlarda bakteri oluşumuna neden olabilir Mutfak ısısının 22-24 derece olması gerekir Bunun için de her mutfağa klima konulmalı Ama maalesef bizde mutfağa klima koymak gibi bir kültür yok; herkes salonuna klima koyuyor Klima; hem gıdaların bozulmasını, hem de mutfakta iş yapan kişinin, kan ter içinde kalmasını ve sonra da hastalanmasını engeller
|
|
|