![]() |
Tahin Ve Pekmezin Faydaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tahin Ve Pekmezin FaydalarıTahin ve Pekmezin Faydaları Pekmez; Gerek üzümden yapılmış olsun gerek keçiboynuzundan yapılmış olsun hepimizin severek tükettiği son derece yararlı bir besindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pekmezin sırları * Pekmezin ekşiliği alsın diye yapım esnasında içine “marın” denen ak toprak, bire onbeş oranında katılır ![]() * Tadını buruklaştıracağı ya da rengini karartacağı düşüncesiyle pekmez metal kaplara konmaz, galvenizli, tahta ya da toprak kaplarda saklanır ![]() ![]() * İkinci yöntemde ise bir damla pekmez toprağa damlatılır, damla dağılmayıp olduğu gibi kalıyorsa yine pekmez olmuş demektir ![]() ÜZÜM PEKMEZİ : Vücuttaki kanı arttırır Enerji verir İştah açar Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir Damar sertliğine iyi gelir Kan dolaşımını rahatlatır DUT PEKMEZİ : Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük faydalar sağlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KEÇİ BOYNUZU (HARNUP) PEKMEZİ : Kolestrolü düşürür ve tansiyonu dengeler Kalbi takviye eder Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıcı özelliği kesinlik kazanmıştır ![]() ![]() ANDIZ PEKMEZİ : Andız pekmezi ise bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer, karaciğere faydalı bir pekmezdir ![]() ![]() TAHİN-PEKMEZ: Özellikle sabah kahvaltısında son derece lezzetli ve enerji verici bir karışım tahin pekmez karışımı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAHİN YAPIMI : Tahin tüketiciler olarak daha çok simitten tanıdığımız susamdan yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAHİNİN YARARLARI *Tahin hücreleri yeniler * Tahinin hammeddesi olan susam, besin maddelerinin kralıdır ![]() ![]() * Gençlik kaynağıdır ![]() ![]() * Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunur ![]() ![]() * Seks hormonlarının oluşmasına yardımcıdır ![]() * Hafif laksatif ve idrar söktürücüdür ![]() * İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır ![]() Soğuktan tahin ile korunun Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() VÜCUDA ENERJİ VERİYOR Yüzde 100 doğal bir gıda ürünü olan tahinin vücuda enerji verdiğini ifade eden Özcan, "Tahin, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasına da katkı sağlar ![]() ![]() Tahinin hammaddesi olan susamın yüzde 30un üstünde protein, yüzde 55 oranında yağ içerdiğini anlatan Özcan, şunları kaydetti: "Tahinin tüketimi sade olduğu gibi bal ve pekmez gibi tatlılarla birlikte de tüketilebilmektedir ![]() Ayrıca fırın ürünleriyle birlikte tüketimi de söz konusudur ![]() ![]() ![]() DAMAR SERTLİĞİ VE TIKANIKLIĞINI ENGELLİYOR Tahinin en büyük özelliği protein, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, esansiyel yağ asitler ve lesitin bakımından çok zengin olmasıdır ![]() İçerdiği Omega-9 oranı ve antioksidanlar nedeniyle ısıya ve ışığa karşı dayanıklıdır ![]() ![]() Öte yandan tahinde fazlaca bulunan E vitamini çok güçlü bir antioksidandır ![]() ![]() BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR Tahinin bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini dile getiren Özcan, tahinin vücüda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağladığını bildirdi ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|