|  | Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |  | 
|  01-31-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiŞeftali - Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiGİRİŞ  Önceleri botanik adına (Prunus persica) bakılarak şeftalinin anavatanının İran yada Kafkasya olduğu sanılmaktaydı  Ancak zamanla yapılan araştırma  çalışmaları, yabani şeftalinin İran’da asla bulunmadığını göstermiştir  Bununla birlikte, anavatanının da Doğu Asya ve Çin olduğu belirlenmiştir  (Orta Çin)    Şeftali, dünya üzerinde çok geniş yetişme alanına sahip bir  meyve türüdür  Avrupa’nın İngiltere ve kuzey memleketleri (Finlandiya,  Norveç, İsveç) dışında hemen her tarafında yetiştirilmektedir  Amerika’ya 16  yy  ’ da İspanyol gemicileri tarafından götürülmüştür  Amerika'nın hem kuzey ve hem de güneyinde yetişmekte olup, Avustralya ve  Yeni Zellanda’da en fazla yetiştirilen meyve türüdür  Afrika kıtasında  da şeftali yetiştirilen alanlar her geçen gün genişlemektedir  Dünya  üzerinde en büyük şeftali yetiştiricisi ülkeler sırasıyla; İtalya, ABD,  Çin, Yunanistan, İspanya, Fransa, Rusya, Türkiye, Meksika ve Arjantin  ‘dir (Anonim,1993)   Şeftali yetiştiriciliğinin hızla gelişmesinde;  - Çeşitlerin değişik ekolojilere uyma kabiliyetinin,  - Bu türün erken meyveye yatmasının,  - Tarımsal sanayiye önemli bir hammadde kaynağı  oluşturmasının,  - Meyvelerinin gösterişli ve besin içeriği yönüyle zengin  olmalarının büyük oranda etkisi vardır   Öyle ki, 100 gr  taze şeftalide 7-12 gr  şeker, 0,7-1 gr  azotlu maddeler (Thiamin, Riboflavin, Niasin), 2-20 mg  C vitamini  (Askorbic asit) ve değişik oranlarda A ve B vitaminleri bulunmaktadır   Ayrıca yıl içerisinde devamlı olarak 5 ay pazara taze şeftali  sevketmek mümkündür  Çünkü çok erkenci ve geçci olmak üzere 70’in  üzerinde olgunlaşma tarihi farklı şeftali çeşidi ülkemize girmiş  bulunmaktadır   Şeftali taze olarak tüketildiği gibi; meyve suyu konsantresi,  pulp olarak, kurutularak ve derin dondurma yöntemleriyle uzun süre  saklanabilmektedir  Ayrıca reçel ve marmelat gibi mamûl hale  getirilebilmekte, bu yöndeki sanayiye hammadde teşkil etmektedir   Türkiye’de; Muş, Ağrı, Sivas, Yozgat, Siirt, Van, Bingöl gibi  birkaç il dışında her yerde yetişebilmektedir  Yine, bu illerinde  iklimsel olarak muhafazalı yerlerinde yetişebildiği görülmektedir  DİE  verilerine göre,1997 yılında Türkiye’deki şeftali üretimi 355  000 ton ve  ağaç sayısı da 10  970  000 adettir  Ağaç sayısı ve üretim yönüyle de,  Marmara Bölgesi (Bursa başta olmak üzere) lider konumundadır  EKOLOJİK İSTEKLERİ   İklim İstekleri  Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür  Ekvatorun kuzey ve güneyinde 25-45 enlem dereceleri arasında  yetiştirilebilmektedir  Normal yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600  m  arasıdır  Sıcak iklimlerde 1500 m  ’ye kadar yetiştiği görülebilir  Ülkemizde; sıcak iklim Akdeniz Bölgesi, ılıman iklim Marmara Bölgesi ve  soğuk iklim olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişebilmektedir  Ülkemizde  çok geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir   Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan çeşitli iklimsel  faktörler mevcut bulunmaktadır  Bunların başında düşük kış sıcaklıkları,  çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçları, ilkbahar geç donları ve düşük yaz  sıcaklıkları gelmektedir   Düşük Kış Sıcaklıkları  Kış sıcaklığının –18 ve –20 °C ye düştüğü zamanlarda gözler  ve yıllık sürgünler donar  Sıcaklık –25 °C ye düştüğünde ise ağaçlar  tamamen donabilir  Bununla birlikte, oluşabilecek düşük sıcaklığın  süresi donun olduğu dönemlerdeki ağacın fizyolojik durumu, havadaki nem  miktarı gibi faktörlerde ağacın dondan etkilenmesinde önemli rol oynar  Redhaven çeşidi dona en fazla dayanıklı olup, bunu J  H  Hale ve dixired  çeşitleri izlemektedir   2  1  2  Kış Soğuklama İhtiyaçları:  Şeftalinin değişik çeşitler bazında 250 ile 1250 saat arasında kış soğuklama ihtiyaçları vardır  Ağaçlar kış  soğuklama ihtiyaçlarını tamamlayamadıkları zaman, çiçekler ve çiçek  tomurcuklarını silkerler  Çiçeklenme gecikir ve düzensizleşir   2  1  3  İlkbahar Geç Donları  Şeftali, erken uyanan ve vejetasyonu erken başlayan bir  bitkidir  Çiçekler açıldıktan sonra oluşabilecek bir don olayı,  çiçekleri ve çiçek gözlerini dondururlar  Çiçek tomurcukları açılmadan  önce –5 ve –6 °C de zarar gördükleri halde, açılma sonrasında –3 °C de  donmaktadırlar  Küçük meyvelerde bu durumdan zarar görürler   2  1  4  Düşük Yaz Sıcaklığı  Yaz sıcaklığının düşük olması, meyve eti rengi başta olmak  üzere diğer meyve kalite unsurlarını olumsuz yönde etkiler, meyve olumu  gecikir  Türkiye’de şeftali yetiştiriciliğinde yaz sıcaklığı yönüyle  problem yoktur   2  2  Toprak  İstekleri  Şeftalinin toprak isteği üzerinde bulunduğu anaca göre  değişiklik arzeder  Yetiştiriciliğe en uygun topraklar; süzek, killi,  kumlu, çakıllı, milli, derin ve çabuk ısınan alüviyal topraklardır  Toprak PH derecesi 6-7 olmalıdır  Yeterli gübreleme ve sulama  yapıldığında kumlu topraklarda da yetiştirilebilir  Toprak tabakası  derinliği 1 m  den fazla olan topraklar en uygun yetiştiricilik  ortamıdır   Killi, ağır, soğuk ve taban suyu yüksek olan topraklarda  sürgünler pişkinleşemez  Böyle durumlarda zamklanma meydana gelir   ŞEFTALİ ANAÇLARI Tohum Anaçları:  Tohumdan elde edilen anaçlardır   Şeftali Çöğürü:  Genellikle küçük çekirdekli yabani formlar mütecanis çöğür  vermektedir  Alüvyonlu, süzek, sıcak topraklarda iyi gelişirler  Ağır ve  kireçli topraklara ve nematodlara hassastırlar   Nemaguard  Kendine verimli ve nemaguard adı verilen ağaçlardan elde  edilmişlerdir  Nematodlara (Melodogyne incognita agrita, M  javanica)  dayanıklı, tüm çeşitlerle uyuşması (affinite) iyi, ancak kloroza karşı  hassastırlar    Fransa’da selekte edilmiştir  Kendine verimli olan bu anaç  homojen çöğür vermektedir  Bütün şeftali çeşitleri ile affinitesi iyi  olup, gelişmesi kuvvetlidir  Yaprak kıvırcıklığına (klok) dayanıklıdır  İyi drene edilmiş orta kuvvetteki topraklarda iyi gelişir, nematodlara  mukavim olup, çimlenme oranı % 100 dür   Şeftali Yozları  Homojen çöğür vermeleri nedeniyle, Amerika’da; Halford,  Rutgers Red Leaf, Lowel ve Elberta kültür çeşitleri anaç üretiminde  kullanılmaktadır  Ancak bunlar ağır ve kireçli topraklarda  yetişememekteve nematoda dayanıksız bulunmaktadırlar   Erik Çöğürü   Ağır, killi, taban suyu yüksek olan soğuk topraklarda kullanılırlar  Ancak, vegetatif  faaliyet bunlarda erken sona erdiğinden, erik anaçlarına geç olgunlaşan  şeftali çeşitleri aşılanmamalıdır  Erik anaçlarından en önemlileri; St  Julien çöğürleri, St julien Hybrit No 1, Myrobolan ve Damask  çöğürleridir   Badem Çöğürü  Bu anaç, kireçli ve çakıllı topraklar (PH>7) için  uygundur  Şeftali çeşitleri ile affinitesi iyi değildir  Ağaçlar küçük  ve verimsiz olup, kısa ömürlü olurlar   Kayısı Çöğürü  Bu anaç, kurak iklim bölgelerinde ve kurak toprak şartlarında  kullanılır  Kök-ur nematodlarına dayanıklı olup, şeftali çeşitleri ile  uyuşumu iyi değildir   Klon Anaçları  Şeftali yetiştiriciliğinde; badem x şeftali melezlemesinden  elde edilen klon anaçları ile, erik klon anaçları da kullanılmaktadır   Badem x Şeftali Melezleri  Çok kuvvetli olup, nematoda mukavimdir  % 12- 13 aktif kireç  bulunduran topraklarda kullanılabilir  Kuru, kireçli ve bilhassa yamaç  araziler için uygundur  Yeşil çelik ve doku kültürü ile üretilirler   Hansen 2168 ve Hansen 536 klonları  Bu anaçlarda Gal nematodlarına dayanıklı olup, Kuzey ve Güney  Afrika’da şeftali yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir  Bu  melezler daha çok yorgun topraklarda kullanılabilirler  İtalya’dan  yayılmış olup, doku kültürü ile çoğaltılırlar   Erik Klon Anaçları  Kuvvetli büyüyen bu anaç, tüm şeftali çeşitleri ile iyi  uyuşan, Avrupa tipi verimli bir eriktir  Organik maddece zengin,  kumlu-killi karakterdeki kuvvetli topraklar için uygun olup, yorgun  topraklara elverişli değildir  Çelikle ve doku kültürü ile  çoğaltılırlar   Damask 1869  İtalya’da şeftali üretiminde kullanılan bir erik klonudur  Kloroz görülen ağır topraklar için uygundur  Üzerine aşılı ağaçların  tacında % 20 oranında küçültme yapar, erken ve çokça çiçeklenir  Ancak,  çöğür anacına göre meyveler daha küçüktür ve daha kısa ömürlüdür  Nectarinler için uygun olmayıp, çelik ve doku kültürü ile çoğaltılırlar   Saint Julien GF 655-2  Kloroza meyilli, ağır ve kuru topraklarda iyi sonuç verir  Taşlı topraklar için uygun olmayıp, ağacın tacını % 30 oranında  küçültür  Damask 1869 ve çöğürden daha az verimli olup, bol dip sürgünü  verir  Üzerine aşılı olan çeşitlerde meyve küçük olur  Nectarinlerle  uyuşumu iyi olup, doku kültürü ile çoğaltılırlar   Tüm meyvelerde olduğu gibi, şeftalide de kendi tohum anacının  üzerine aşılama yapıldığı taktirde; en iyi anaç-kalem uyuşumu, mükemmel  ağaç ve meyve gelişimi elde edilebilmekte ve standart özelliklerini  gösterme noktasında en iyi sonuç alınabilmektedir  Genel bir kural  olarak; zaruret olmadığı müddetçe yetiştiricilikte, o türe ait klon yada  çöğür anacı dışında başka bir anaç kullanılmamalıdır ÇOĞALTILMASI  En uygun olarak kullanılan ve yaygın çoğaltma metodu, T  durgun göz aşısı ile üretmedir  Yeşil çelik ve odun çeliği ile de  üretilebilir ancak ekonomik değildir  Gerekli durumlarda kalem aşıları  ve diğer üretim yöntemleri de kullanılabilmektedir   DÖLLENME BİYOLOJİSİ  Şeftali çeşitlerinin hemen hepsi kendine verimlidirler  June  Elberta, J  H  Hale, Late Crawfort ve Mikado çeşitleri kendine kısır olup,  diğer çeşitlerden herhangibiri ile döllenebilir  Şeftalinin  tozlanmasında birinci derecede arılar ve böcekler rol oynar   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  | Şeftali bahçesinde uygulanan kültürel ve teknik işlemler |  | 
|  01-31-2010 | #2 | 
| 
Şengül Şirin   |   Şeftali bahçesinde uygulanan kültürel ve teknik işlemler ŞEFTALİ BAHÇESİNDE UYGULANAN  KÜLTÜREL VE TEKNİK İŞLEMLER  7  1  Bahçe  tesisi  Şeftali tüm gelişimini kısa sürede tamamlayan ve erken  meyveye yatan bir bitkidir  İyi bakıma kolay cevap verir  Toprağının iyi  işlenip, hazırlanması gerekir  Şeftali bahçelerinin dikimden önce derin  ve yüzeysel sürülerek hazırlanmaları gerekir  Son sürümle beraber  dekara 1-2 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi en uygunudur   Aşı bölgesi, toprak yüzeyinden 5-10 cm  yukarda kalacak  şekilde ve durgun dönemde fidan dikimi yapılır  Dikim aralığının  belirlenmesinde; iklim, toprağın kuvveti, anaç, çeşidin büyüme gücü gibi  faktörler dikkate alınmalıdır  Kuvvetli toprak ve iyi bakım şartlarında  aralık daha geniş tutulur  Genel itibarla dikim aralığı 5x5 m  verilmekte ise de, belirtilen faktörler ışığında bu aralığın  belirlenmesi en uygun olanıdır   Bahçe tesis edilmeden önce; bahçenin hangi amaçla kurulduğu,  tesisden beklenilen hedefler çok iyi belirlenmeli, bunun için gerekli  teknik ve ekonomik altyapı geniş çapta düşünülerek, sağlam bir zemin  hazırlığı yapılmalıdır  Budama  Şeftali ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla  budama ister  Bunun nedeni meyvelerin 1 yıllık dallarda teşekkül  etmesidir  Her yıl düzenli ürün alınabilmesi için, yeterli miktarda  yıllık sürgün olmalıdır  Yetiştiricilik yönünden çok hassas olup, iyi  bir budama, gübreleme ve sulama ile uzun ömürlü olabilirler  Tüm  meyvelerde olduğu gibi şeftalide de ağaçta uygun bir tacın oluşturulması  ve ileriki yıllarda bu şeklin korunması çok önemlidir  Bu nedenle meyve  ağaçlarına şekil vermeden önce yetiştirilmek istenen meyve tür ve  çeşidinin, bazı fizyolojik özellikleri, yetiştirileceği ekolojik şartlar  ve ekonomik kriterler de iyi incelenmelidir  Şekil Budaması  Meyve fidanlarına şekil verirken, beslenme fizyolojisi ile  buna bağlı olarak tür ve çeşitlerin özel budama istekleri, özel dallanma  şekilleri, budamaya karşı dal ve dalcıkların vereceği tepki gibi  bilgiler ve çevresel ekolojik şartların iyi bilinmesi gereklidir   Kurak bölgelerde meyve ağaçlarına, iç kısımlarında nem  tutacak yapay bir ortam oluşturmaya ve güneş’in zararlı etkilerinden  korumaya uygun (doruk dallı şekil gibi) kapalı şekillerin verilmesi  gerekir  Aynı zamanda böyle yerlerde, topraktaki suyun kısa zamanda  buharlaşmasını önlemek amacıyla tacın, toprağa yakın yani, gövdelerin  bodur olması istenir   Nemli bölgelerde ise, bu durumun tersi olması amaçlanır  Yani  fidanlar iç kısımlarında fazla nem tutmayacak şekilde açık (goble gibi)  ve aşırı toprak neminden zararlanmayacak şekilde de yüksek gövdeli  olarak şekillendirilmelidir   Belirtilen bu kriterler gözönüne alınarak; goble,değişik  doruk dallı ve palmet taçlandırma şekillerinden en uygun olanı tatbik  edilmelidir  Mahsul Budaması  Meyveler 1 yaşlı sürgünler üzerinde oluştuğundan, bunlarda uç  alma yapılmaz  Ancak sık olup havalanmaya engel teşkil eden ve tacın  şeklini bozan dallar dipten çıkarılır  Bu şekilde aynı zamanda bir  sonraki senenin meyve gözlerini oluşturacak, yeni sürgünlerin oluşması  sağlanır  Bu arada yaşlanmış, kırılmış, sağlıksız dallarda çıkarılır  Temel esas olarak; ağacın vejetasyon gelişmesi ile meyve tutumu dengesi  iyi kurulmalı ve korunmalıdır  Sulama  Meyvelerin olgunluk tarihinden 3-4 hafta evvel yapılan  sulamalar, en güzel sonucu verirler  Meyvelerin büyüklük, lezzet ve  renkleri mükemmel olur   Toprağın işlenen kısmından aşağı doğru 10 cm  lik kısmı  kuruduğunda, sulama zamanı gelmiş demektir  Sulamanın bir defada bolca  suyla yapılması en uygun sulama şeklidir  Günün sabah ve akşam  saatlerinde sulama yapılması, hem ağacın faydalanması ve hem de su  ekonomisinin sağlanması yönünden önemlidir   Ayrıca taban suyu seviyesi kesinlikle yüksek olmamalıdır  Bu  derinliğin en az 2 m  veya daha fazla olması istenir  Gübreleme  Şeftali ağaçları çabuk gelişen ve çok verimli ağaçlardır  Çabuk gelişme ve yüksek verimde iyi bir beslenmeyi gerektirir  Aksi  halde ağaçlarda gelişme yavaşlar ve durur  Bu bahçelerde; çiftlik  gübresi ve yeşil gübrelerle birlikte ticari gübrelerde kullanılmalıdır  Gübreleme oranı; ağacın yaşı, verim durumu, topraktaki besin maddeleri  miktarı ve ekoloji ile yakından ilgilidir  Bu nedenle yapılacak yaprak  ve toprak analizleri doğrultusunda kimyasal gübreleme yapılmalıdır  Bu  şekilde en ekonomik ve en uygun gübreleme yapılmış olacaktır  Gübrelemenin ağaçtaki ve üründeki başarısı, budama ve meyve  seyreltmesinin iyi olmasına bağlıdır  Genel olarak, 2-3 yıldabir dekara  1-2 ton yanmış çiftlik gübresi uygulaması idealdir  Verilemediği  zamanlarda da uygun bir yeşil gübre bitkisi ekilerek, toprağa  karıştırılabilir   Azot noksanlığında; yaprak damar ve damar aralarında sararma  olmakta, gelişme durmakta ve meyveler küçük kalmaktadır   Fosfor noksanlığında; tesbiti güç olmakla birlikte, yıllık  sürgünlerin dip yapraklarında renk koyulaşmakta ve bronz renk  almaktadır   Potas noksanlığında; yıllık sürgünlerin orta kısımlarındaki  yaprakların damarlarında kırışıklıklar meydana gelmektedir  Bu yapraklar  yırtılarak, uzun süre dallarda kalırlar  Demir noksanlığında; ilkbaharda yıllık sürgün uçlarındaki  yapraklarda sararmalar görülür  Yaprak damarları yeşil renkte olup,  kloroz denilen sararmalar oluşur  Bunun için demir içerikli bitki besin  maddeleri ile gübrelenmelidir  Meyve seyreltme  Şeftali ağaçlarında genellikle meyve tutumu fazladır  Bu  meyveler olgunluğa kadar ağaçta kalırsa irileşmez, dal kırılmaları,  sürgünlerin yeteri kadar pişkinleşmemesi nedeniyle, kış aylarında don  zararı ve gelecek yıl meyve miktarında azalmalar görülür  Meyvelerin  gerçek iriliğine ulaşabilmesi, albenisinin artması ve ağaç dengesinin  korunabilmesi için meyve seyreltmesi yapılmalıdır  Meyve seyreltmesi iki  şekilde yapılabilir  Kimyasal maddelerle seyreltme  Üretim alanının çok geniş olduğu ve işgücü giderlerinin  yüksek olduğu yer ve zamanlarda meyve seyreltmesi için kimyasallar  kullanılır  Bu kimyasallardan Sevin,DNOC,NAA ve Ethephon en çok  uygulananlardır  Bu seyreltme şeklinde seyreltme oranı; uygulama  zamanı,püskürtme dozajı,ortam sıcaklığı ve çiçek yoğunluğu gibi  faktörlere bağlıdır  Araştırma kuruluşlarında yapılan denemelerde;  Selinon Powders, 100 lt suya 60-100 gr dozajında çiçekler % 80-85  açtığında kullanılmıştır  Bu kimyasal çiçeklerin stil tepesini yakmak  suretiyle seyreltme yapar  İlaçlamadan sonra yağış ve sıcaklığın düşmesi  yada yükselmesi yakıcı etkiyi arttırır   Yine Gibberallik Asitin 150 ppm lik konsantrasyonlarının bir  yıl önceden (Temmuz- Ağustos dönemi) ağaçlara pülverizasyonu ile de  seyreltme gerçekleştirilebilmekte ancak bu metodun seyreltme oranı  tesbit edilememektedir  El ile seyreltme  En sağlıklı ve eskiden beri kullanılan en garantili yoldur  Seyreltme meyve çekirdekleri sertleşmeden çağla döneminde yapılmalıdır  Seyreltme her 15-20 cm de bir meyve ve her meyveye 40-60 yaprak düşecek  şekilde gerçekleştirilmelidir  Zirai mücadele  Tüm kültür çeşitlerinde olduğu gibi şeftalide de birçok  hastalık ve zararlılar etkili bulunmaktadır  Bunlardan önemli ve yaygın  olarak görülenler isimler halinde şu şekilde sıralanabilir   Önemli Hastalıklar: a) Monilya (mumya) hastalığı b) Yaprakdelen (çil) c) Şeftali küllemesi d) Şeftali yaprak kıvırcıklığı (Klok) e) Bakteriyel kanser ve zamklanma   Önemli Zararlılar: a)Fidan dip kurtları b)Şeftali filiz  güvesi c)Şeftali virgül kabuklu biti d)Doğu meyve güvesi e)Kök-ur  nematotları f)Yaprak bitleri g)Şeftali gövde kanlı biti  Hastalık ve zararlılarla ilgili ayrıntılı ve daha geniş  açıklamalı bilgilerin, mahalli tarım teşkilatları ve bu konuda görevli  yetkili elemanlardan öğrenilmrsi ve uygulamanın bu çerçevede  gerçekleştirilmesi en uygun mücadele yöntemini oluşturacaktır   | 
|   | 
|  | 
|  | Şeftali Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi |  | 
|  01-31-2010 | #3 | 
| 
Şengül Şirin   |   Şeftali Hastalıkları, Zararlıları ve Mücadelesi  Hastalıkları,  Zararlıları ve Mücadelesi Kök Çürüklüğü: Köklerde beyaz çürüklük yapan ve ağaçların  ölümüne sebep olan mantari hastalıktır  Hastalık yeni başlamışsa, hasta  kökler kazınır yerlerine %5'lik bordo bulamacı, % 2'lik Göztaşı, % 5'lik  karaboya veya % 0  5 lik Ceresan yaş'tan biri fırça ile sürülür ve aşı  macunu ile kaplanır  Hastalık ilerlemiş ise, ince köklere kadar sökülüp  kendi çukurunda yakılır ve metre kareye 3 kg sönmemiş kireç dökülür ve  kapanır  Hasta bahçede sağlamları korumak için sonbaharda veya ilk bahara girerken ağaçların taç izdüşümlerinin metrekareleri % 5 lik karaboya veya % 2 lik Göztaşı veya % 1 lik Ceresan yaş ya da % 2 lik formalin mahlülünden 10 litresiyle sulanmalıdır   Kök Kanseri:  Kök, kök boğazı ve dallarda urlar meydana getirerek  ağaçların verimden düşmesine ve erken ölümüne sebep olurlar  Kültürel  tedbir olarak; köklerinde ur görülen fidanlar yok edilmeli, urların  kesilmesinde kullanılan bıçaklar sık sık ispirto alevinden geçirilmeli,  toprak işlenirken ağaçların kök ve kök boğazları yaralanmamalıdır  Kimyasal mücadele olarak; fidanların kökleri dikimden önce % 0  5 lik Ceresan yaş +  kil bulamacına batırıldıktan sonra dikilmelidir  Kök ve kök  boğazlarında görülen urlar yaz aylarında kesilmeli ve yara yerlerine  hazırlanan % 5 lik Bordo bulamacından (100 lt suyu 5 kg göztaşı + 2  5 kg  sönmemiş kireç konularak hazırlanır) fırça ile sürülmeli, ilaç  kuruyunca yara yerleri nebati katran ile örtülmelidir   Sarılık (Kloroz): Yapraklarda kırmızımtırak kahverengi  kurumlar görülür ve sonra dökülürler  Hastalanan ağaçlarda gelişme  yavaşlar, verim düşer, kısmen veya tamamen kururlar   Karaboya, Sequestrene 138 Fe, Fetrilon veya Reax İron gibi demir içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır   Mumya Hastalığı: Çiçek sürgün ve yaprakların kurumasına meyvelerin ise çürümesine sebep olan mantari bir hastalıktır  Sonbaharda hasta dallar  ile siyah kabuklu mumya meyveler bahçeden uzaklaştırılmalıdır  Çiçekler  ve meyve Thiophanete Methyl, Benomyl, Captan, Dodine, Thiram'lı  ilaçlardan biri ile ilaçlanmalıdır   Şeftali Karalekesi: Meyve ve sürgünlerde lekelerin meydana gelmesine sebep olan mantari bir hastalıktır  Bir yıl önce o bölgede zarar yapmış ise mutlaka  mücadelesi yapılmalıdır  Kükürtlü veya organik preparatlardan birisi  (Zineb, Maneb, Metiram, Captan, Thiram, Rhodandinitrobenzol, Delan, WF  ,  Dodine, Benomyl, Thiophanate) kullanılır   Şeftali Küllemesi: Yaprak, meyve, tomurcuk ve sürgünler üzerinde kül renkli lekeler meydana getiren ve yaprak ve genç sürgünleri kurutan mantarların oluşturduğu bir hastalıktır  a) Külleme sürgünleri kışın kesilip  atılmalı, b) Karathane, Binapacryl, Chinomethionat, Thiophanate, Benomyl  içeren preparatlardan biri kullanılmalıdır   Yaprak Delen: Fungus yapraklarda delikler, meyve ve sürgünler üzerinde irili, ufaklı lekelerin oluşmasına, tomurcukları kurutmaya ve ortalama %30 meyve kaybına sebep olur  a) Sonbaharda hastalıklı dallar kesilip yakılmalı,  b) Bordo bulamacı veya bakırlı preparatlardan biri, üçüncü ilaçlamada  ise Zinep'li ilaçlardan biri kullanılmalıdır   Yaprak Kıvırcığı: Fungus bilhassa yapraklarda ve nadiren de  meyvelerde şekil bozukluklarına sebep olur  Tomurcuklar kabarmadan önce  Bordo bulamacı (%2), Bakırlı preparatlar %1) dan biri ile; çiçek taç  yapraklarının döküldüğü devrede de %03'lük zineb veya captan'lı  preparatlardan biri ile ilaçlanmalıdır  ZARARLILAR Kırmızı Örümcek: Yaprakların altına yada üstünde yerleşerek  önce lokal olarak yaprak rengini bozarlar sonra durum tüm yaprağa,  ağacın diğer yaprakları ile sürgünlerine yayılır  Meyveler yeterince  beslenemez ve yaprak dökümleri olur  Yaprakta Kırmızı örümcek çeşidi  belirlendikten sonra özel ilaçlarla mücadelesi yapılabilir  Özel  akarisitler (Chlorobenzilate-25, Dicofol-20 vb  ) ve insektisitler  (Diethion 50, Formothion 25, vb  ) kullanılan ilaçlardır  Koşniller: Ağacın gövde ve dalları üzerinde, bazı türler az veya çok meyve ve yapraklar üzerinde beslenip yaşarlar  Meyvelerde kırmızı lekeler  oluştururlar  Uygun koşullarda hızlı çoğalıp ağacı kısmen veya tamamen  kurutabilirler  Koşnillere karşı Methidation 40, vb  ilaçlardan biri  kullanılırsa da ilaç seçimi söz konusu türe ait talimata göre yapılır   Doğu Meyve Güvesi: Larvanın girmiş olduğu genç şeftali sürgünü solar, devrilir ve uçtan 5-6 cm kurur  Saldırının yoğun olduğu bahçelerde bütün sürgünlerin  uçlarının kuruduğu görülür ve meyvelerin içinde galeriler açarlar   Mayıs-Haziran aylarında kuruyan sürgünler toplanıp yakılmalı, orta erkenci ve geç çeşitlerde kuruyan sürgünler görüldüğünden 15 gün sonra Azinphos Carbaryl, Parathion, Phosalone biri ile 2-3 ilaçlama yapılmalıdır   Dut Kabuklu Biti: Şeftali ağacı dallarını sonrada ağacın tümünün kurumasına yol açar  Meyvelerde kırmızı lekeler oluşturur, bu meyvelerin değerini  düşürür  Ağaçlar üzerinde bulunan dut koşnilleri, kışın süpürülerek ağaç  temizlenir veya Gebbutox, Vintervaş ile ilaçlanınca iyi netice alınır   Erik Koşnili: Ağaç üzerinde daha çok guruplar halinde bulunduğundan, bulundukları dallar hızla zayıflar, yapraklar solar, dökülür ve giderek dallar kurur  Yoğun görülürse ilkbaharda kış mücadelesi uygulanmalıdır  DNOC'li madensel yağlar veya Getutox etkilidir   Şeftali Yeşil Afidi: Çiçeklerin açılmasını engeller, erken kuruma ve dökülmelerine sebep olur   Yapraklar önce uzunlamasına ikiye katlanır, sonra değişik  şekillerde kıvrılır ve meyveler bozuk şekil alır  Bu afid önemli bir  virüs taşıyıcısıdır  İlaçlara karşı direnç kazandığı için her ilaçlamada  genel afidlere uygulanan ilaçlardan biri kullanılmalıdır  Hasat Şeftali meyvelerinde olgunluk belirtisi olarak genellikle zemin ve üst renk teşekkülü ile meyve eti sertliği kullanılır  Olgunlaşma esnasında zemin  ve üst renkte değişme, meyve etinde de yumuşama olur  Meyveler avuç  içersine alınıp sağa sola çevrilerek koparılır  Uzak pazarlara  gönderilecek veya soğuk hava deposunda muhafaza edilecek meyveler tam  olgunluklarından 24-48 saat önce hasat edilirler  Ağaçtaki meyvelerin  tamamı aynı zamanda olgunlaşmadığından meyveler, hava sıcaklık  durumlarına göre 2-4 gün ara ile 3-5 defada toplanır  Toplanan meyveler  ambalaj kaplarına yukarıdan boşaltılmamalıdır  Şeftali meyveleri soğuk  hava depolarında %85-90 nisbi nemde -05-0 oC 2-4 hafta ile muhafaza  edilebilir   | 
|   | 
|  | 
|  | Cevap : Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali Yetiştiriciliği |  | 
|  01-31-2010 | #4 | 
| 
Şengül Şirin   |   Cevap : Şeftali - Şeftali Nedir - Şeftali YetiştiriciliğiYaz mevsiminde hazirandan eylüle kadar pek sevilen meyveleri Şeftali ve Nektarin'i veren ağaçları, Gülgiller'dendir  Anayurdu Doğu Asya ve Çin olan şeftali ağaçları, 3-5  m  kadar boylanabilir  Çok sayıda olan ve ağacı örten yaprakları, sapında 2-5 adet balozu bezi bulunan kenarları dişli, yeşil renkli ve ok ucu biçimlidir  İlkbaharda  erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle  benzer  Çeşitlerine göre hazirandan eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali  meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de 64 çeşit) vardır  Meyve sarı, krem ya da yeşil üzerine morumsu kırmızı renkli, ince tüylü ve ince kabukludur  Beyaz, kırmızı (kana benzer lekeli) ya da sarı  renkli olan eti bol sulu, tatlı ve hoş kokuludur  Meyvenin eti,  ortasındaki iri ve sert çekirdeğine yapışık (et şeftalisi) ya da  çekirdeğinden ayrı (yarma şeftali) cinsinde olur  Şeftali, taze olarak  ya da derin dondurucuda dondurularak yenildiği gibi meyve suyu, şurubu,  dondurması reçeli, marmeladı ve kompostosu yapılarak da tüketilir  Pastacılıkta da yeğlenerek kullanılır   Nektarin, türlü doğal değişimler (mutasyonlar) sonucu, insan eliyle şeftaliden elde edilmiş tüysüz şeftali türüdür  13 çeşidi vardır  Günümüzde taze olarak ve yeğlenerek tüketilmektedir   BESİN DEĞERLERİ 100 gr  taze şeftalinin içerdiği önemli besin değerleri şöyle  sıralanabilir: 38 kalori; 0,6 gr  protein; 9,7 gr  karbonhidrat; 0  kolesterol; 0,1 gr  yağ; 0,6 gr  lif; 19 mgr  fosfor; 9 mgr  kalsiyum;  0,5 gr  demir; 1 mgr  sodyum; 202 mgr  potasyum: 10 mgr  magnezyum;  1  330 IU A vitamini; 0  02 mgr  B1 vitamini; 0,05 B2 vitamini; 1 mgr  B3  vitamini; 0,024 mgr  B6 vitamini; 2  3 mcgr  folik asit ve 28 mgr  C  vitamini  Beyaz etli şeftalinin A vitamini içeriği düşüktür   100 gr  nektarinin içerdiği önemli besin değerleri ise şöyledir: 46  kalori; 11,4 karbonhidrat; 0 kolesterol; l gr  lif; 22 mgr  fosfor; 3,6  mgr  kalsiyum; 0,42 mgr  demir; 8,4 mgr  sodyum; 247 mgr  potasyum: 11,6  mgr  magnezyum; 1  650 IU A vitamini; 0,02 mgr  B6 vitamini; 20,1 mcgr  folik asit ve 23,1 mgr  C vitamini   SAĞLIĞIMIZA YARARLARI Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra; o Şeftalinin çiçek ve yapraklarının, yumuşatıcı (hafif müşkil) ve hafif yatıştırıcı etkileri vardır: Bu etkileri sağlamak için şeftali ağacının körpe yaprakları ve çiçekleri alınıp karıştırılarak kıyılır  Bu  karışımdan 3-4 tatlı kaşığı alınıp üzerine bir bardak kaynar su  dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir  Böylece elde edilen  infüzyondan günde 2-3 bardak içilir   o Nektarinin bazı besin değerleri şeftaliden daha yüksek olduğu için hastalık sonu nekahet döneminde, güçlenme diyeti yapan kişilere ve çocuklara yemeleri tavsiye edilir   o Şeftali (ve nektarinin) cinsel isteği artırıcı (afrodizyak) etkileri olduğu ileri sürülmektedir: Bunun için sabahları aç karnına bu meyvelerin bolca yenilmesi tavsiye edilir   AĞACININ ÜRETİLMESİ Şeftali (ve nektarin) ağaçlan, tohumuyla (yani çekirdeklerinin ekilmesiyle) çoğaltılabilir  Ancak bu yolla üretimde, ağacın meyve verme  süresi uzar  Bunun yerine erik, badem ya da kayısı anaçlarına aşı  yapılarak üretilir  Bizim için doğrusu, inanılır profesyonel fidan  üreticisinden, türü belli ve sağlıklı fidanları alıp bahçemize 3-5 m  aralıklarla dikmektir   AĞACININ YETİŞTİRİLMESİ İklim isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçlan, ılıman iklimlerin bitkisidir  Bu ağaçların yetiştiriciliği, Türkiye'de bir-iki il dışında  her yerde yapılabilir  Kış sıcaklığının -18 ila -20 dereceye düştüğü  zamanlarda, ağaçların göz ve sürgünleri; sıcaklık -25 dereceye  düştüğünde ise, tüm ağaç donar  Şeftali ağaçlarının kış mevsiminde  soğuklama isteği çeşitlere göre 250 ila 1  250 saat arasında değişir   Toprak isteği: Şeftali (ve nektarin) ağaçları süzek (suyu iyi akıntılı), kumlu, killi, tınlı, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüvyonlu toprakları sever  Yetiştiği toprağın pH'ı 6-7 arasında olmalıdır   Sulama: Çoğu meyve ağaçlarında olduğu gibi, şeftali (ve nektarin) ağaçları da yaz mevsiminde, yağışların çok yetersiz olduğu kurak günlerde, toprağı nemli kalacak şekilde yeterince sulanmalıdır   Gübreleme: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çabuk büyür ve çok verimli olur  Bu nedenle iyi beslenmeleri gerekir  Ağaçlara ilkbaharda iyi  yanmış çiftlik gübresi verilir  Kışın ağaç altına bakla ekilerek bakla  ürünü alındıktan sonra tüm bitki, kökleriyle birlikte ağaçların altına  yatırılır  Çapalanarak toprağa gömülür  Böylece yeşil gübreleme yapılmış  olur  Ayrıca ağaçlara azot, fosfor ve potaslı kompoze fenni gübreler de  verilir   Budama: Şeftali (ve nektarin) ağaçları, diğer meyve ağaçlarına göre daha çok budama ister  Bunun nedeni, meyvelerinin bir yaşındaki dallarda  oluşmasıdır, iyi budamayla, ağacın verimli ve uzun ömürlü oluşu  sağlanır  Budama, yaz ve kış mevsimlerinde, şekil ve ürün budaması  olarak bu işten anlayan kişiler tarafından uygulanır   Meyvelerin seyreltilmesi: Şeftali (ve nektarin) ağaçları çok sık meyve tutar  Bunların hepsi ağaçta kalırsa meyve irileşmez  Bu nedenle meyve  seyreltmesi, büyük bahçelerde kimyasal maddelerle, küçük bahçelerde elle  yapılır  Elle seyreltmede, her dalda 15-20 cm'de bir tek meyve  bırakılır   Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Şeftali (ve nektarin) ağaçlarına dadanan zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak eksiksiz ve aksaksız mücadele yapılmalıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |