|  | Tereyağı Hakkında |  | 
|  01-20-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Tereyağı HakkındaTereyağı Hakkında Sütün yağının katılaştırılmasıyla elde edilen enerji verici bir yiyecektir  Keçi, koyun, inek ve manda gibi pek çok memelinin sütü tereyağı yapımına uygun olmakla birlikte, günümüzde tereyağının çoğu inek sütünden yapılmaktadır  Tereyağı yapımı hayvanların evcilleştirilmesi kadar eskidir  3  500 yıllık yazılı Hindu belgelerinde tereyağına ilişkin bilgiler bulunmuştur  Eski Yunanlıların ve Romalılar'ın tereyağını eczacılıkta merhem olarak kullandıktan bilinmektedir  400 yıl önce İrlanda ve İskoçya'da tereyağı sahibi olmak bir zenginlik ölçütüydü  Tereyağı günümüzde bütün dünyada önemli bir yiyecek maddesidir  SSCB, Fransa, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda başlıca tereyağı üreticileridir  Tereyağı yapımı sütün korunması gereksiniminden kaynaklarıır  Süt açık havada bırakılınca çok kısa sürede bozulur  Sütün kremasından tereyağı yapmak bu değerli ürünü korumak için başvurulan yollardan biridir  Tereyağının, uzak bölgelere süt ve kaymak taşımak için deri torbalar kullanıldığı zamanlarda, sütün çalkalanması sonucu rastlantıyla elde edildiği sanılmaktadır  Sonradan çiftliklerde yapılmaya başlanan tereyağı günümüzde çoğunlukla fabrikalarda üretilmektedir  Tereyağının bileşiminde yüzde 80 dolayında yağ, yüzde 16 su, yüzde 2-3 tuz ve yüzde 1 jkesmik (kesilmiş sütün koyu bölümü) bulunur; ayrıca önemli ölçüde A ve D vitamini de içerir  Hindistan'da, bileşiminde hiç su bulunmayan bir tereyağı çeşidi kullanılmaktadır  Çiftliklerde kullanılan geleneksel tereyağı yapım yönteminde, sütün kreması bir kapta ya da mekanik bir ayırıcıda sütten ayrılır  Sütün en hafif ve besince en zengin bölümü olan krema saflaştırılır ve bir yayığa konur  Yayık, bir tezgâhta asılı olan, tahtadan yapılmış kulplu bir varildir  Kremayı çalkalamak için yayık döndürülür ya da sallanır: bu hareket kremada bulunan yağ parçacıklarının birbirine yapışarak küçük tereyağı parçaları oluşturmasını sağlar  Tereyağı parçaları ayran adı verilen sıvının içinde yüzer durumdadır  Ayran dışarı akıtılır ve tereyağı soğuk suyla yıkanır  İçinde kalmış olan ayranı iyice çıkarmak için tereyağı özel silindirler arasında sıkıştırılır; tadını artırmak ve bozulmasını engellemek için tuzlanır, sonra da kalıplanır  1 kg tereyağı yapmak için 25 litre kadar süt kullanılır  Krema çalkalanmadan önce soğutulmalı-dır  Sıcak kremadan yapılan tereyağı çabuk oluşur; ama yumuşak ve tatsız olur  Krema çok soğuk olduğunda da, yağ sert olacağı için tereyağı parçacıkları bir araya gelemez  Krema fazla koyu da olmamalıdır, yoksa tereyağı yapışkan ve çok kaygan olur  Çok seyrek olan krema ise tereyağını çabucak oluşturacak kadar yağ içermez  Bir başka tereyağı çeşidi de, ekşimeye, başka bir deyişle olgunlaşmaya bırakılan kremadan yapılır  Bu tereyağının tadı daha güzeldir; ama tadını uzun süre koruyamaz  Modern fabrikalarda kremayı sütten ayırmak için elektrikli santrifüj ayırıcılar (krema makinesi) kullanılır  İçindeki bakteri ve enzimleri öldürmek için süt ısıtılarak pastörize edilir ve 30 dakika kadar 73°C'de bekletilir  Eğer olgunlaşmış kremadan tereyağı yapılmak isteniyorsa, kremayı ekşitmek için saf laktik streptokok kültürleri katılır  Krema daha sonra birkaç saat boyunca soğutulur ve sonra 40 dakika kadar çalkalanır  Ayran yayıktan çıkarılır ve tereyağı yıkanır  Nemi ve havası alındıktan sonra isteniyorsa tuzlanır  Sertleşmesi için depolanan tereyağı kalıp haline getirilerek paketlenir ve satışa sunulur  Pek çok fabrikada, durmaksızın paketlenmeye hazır tereyağı üreten, yüksek hızlı yöntemler kullanılmaktadır  Kreması alınmış süt tereyağı üretiminin bir yan ürünüdür ve süttozuna dönüştürülebilir  Paketlenerek satışa sunulan süttozu, yoğurt ve süzme peynir yapımında ya da hayvan beslemede kullanılır (bak  SÜT)  Tereyağının sarı rengi ineklerin yediği yeşil bitkilerdeki karoten maddesinden gelir  Mandıradaki ineklerin sağlığı ve yemlerindeki mevsime bağlı değişiklikler tereyağının tadını ve rengini etkiler  Birçok ülkede tereyağının rengi, çalkalamadan önce kremaya annatto adı verilen sarı bir boyarmaddenin katılmasıyla standartlaştırılır   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |