Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Bilgisayar,Teknoloji & İnternet Dünyası > Oyun Merkezi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
demo, empire, incelemesi, total, war

Empire: Total War Demo İncelemesi

Eski 10-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Herşey bundan takriben 8 yıl önce başladı (ilk Total War olan Shogun'u 2000-2001 yılında oynamıştım yanılmıyorsam) Minik piksel piksel adamlarımızla düşmana karşı hem de daha önce diğer stratejilerde görülmemiş derecede kalabalık ordularla ve değişik taktiklerle cenk etmiştik

İlk Total War olan Shogun'da dağılmış ve birbirine düşman olmuş Japon derebeylerine sözümüzü geçirip Japon imparatoru olmaya çalışıyorduk Sonra Japon topraklarından Ortaçağ Avrupasına yol almıştık 2 Total War olan Medieval'da Sonra hoop milattan önceki yıllara, antik Roma çağına gitmiş oradan tekrar Ortaçağ'a dönüş yapmıştık ve yine her zamankinden güzeldi oyunumuz Şimdi ise tarihi biraz ileri alıyoruz ve 17 ve 18 yy zamanlarına gidiyoruz hem de denizlerin hakimi olma düşüncesiyle artık…

Giriş menümüzde ayarlar ve çıkışı saymazsak açık olan yalnızca 1 seçenek mevcut O da Tekli oyuncu yani Single Player Tekli oyuncu kısmında biri deniz ve biri kara olmak üzere 2 eğitim görevi varken yine biri deniz biri de kara olmak üzere 2 muharebe var Deniz savaşına doğruca dalmak yerine önce eğitim görevine uğramanız yararınıza çünkü deniz savaşları kara savaşlarından biraz daha farklı

Muharebe (battle) ekranına geldiğimizde eski İngiliz kolonileri, yeni Amerikalı özgürlük güçleri ile İngiliz kuvvetleri arasındaki çarpışma ve diğer deniz savaşı bölümünde ise İngiliz ve Fransa donanmasının "kim daha fazla sömürge elde edecek?" adlı yarışmasına ve çarpışmasına tanık oluyoruz
TÜFENK ÇIKTI MERTLİK BOZULDU - KARA SAVAŞI
Kara savaşlarında herşey eskisi gibi… diyemiyorum tabii Çünkü artık kılıç ve kalkanın, okun ve yayın modasının geçtiği yıllardayız Bu savaşta göreceğimiz üzere elimizdeki tüm piyadelerde tüfek var Piyade birliklerinin hepsinin tüfekli olması birbirlerinin aynısı olması anlamına gelmiyor tabii Ateş mesafesi, isabet oranı, cephane durumu, mermi doldurma hızı gibi farklı değerlerle birbirlerinden ayırlıyorlar Moral ise yine önemli bir değer elbet, üstelik diğer Total Warlardan farklı olarak sayısal olarak ifade edilmiş

Askerlerin görüntüsü oldukça iyi, o zamanki teknik donanımları iyi yansıtılmış (gerçi o zamanlarda bulunmadım ama) Tüfeklerinden, üzerlerindeki üniformaların işlemelerine kadar detaylar iyi resmedilmiş Eline küçük kibrit kutusu verilmiş askerler yok bu stratejide Kılık kıyafet olarak yeni çağ askerleri artık tek tip üniforma giydiğinden uzaktan hepsi birbirine benziyor Yakına geldiğimizde de yüzdeki sakal, bıyık ve kıyafetlerde minik farklılıklar yapılmış ama biraz da gariplik var işin aslı Oyunun grafik motoru, kamera askerlerden uzaklaştığında askerlerin detaylarını azaltmaya göre programlanmış yani askerin 5 m yakınındayken daha detaylı, 25m yakındayken daha az detaylı gibi ancak bu özellik (her ne kadar sistemimizin akıl sağlığı için işe yarasa da) bazen garip çalışıyor sanki Az önce sakallı olan asker 1 sn sonra nasıl bıyıklı oluyor anlayamadım ya da bıyıklı iken birden kirli sakallı ve yanakları tombiş bir asker oluyor Bu açıdan bir sorun var gibi Demodandır deyip geçmek istiyorum

Askerler yakın dövüşe girmiyor değil elbet gerektiğinde kılıç çekiyorlar, kılıç yoksa tüfeklere süngü takıp hücuma kalkıyorlar ancak bu süngü olayına dikkat etmek gerek çünkü yanlış zamanda yapılan bir süngü hücumu o birliğin telefi anlamına gelebilir Yalnız yeniçağın savaş gereklerinden biri olarak piyadeler önce karşılıklı dizilip birbirleriyle mermi alışverişi yapıyorlar En çok askeri ayakta kalan birlik kazanmış oluyor (ne ilginçmiş o zamanlar) Burada mühim olan mümkün mertebe aynı anda çok tüfeğin ateşlenmesi ve tüfek ateşinin mümkün olduğunca kesilmemesi, doldurmaya başlayanların yerine yenilerinin ateş etmesi Eski Total War'cılar alışmakta biraz zorluk çekebilirler bu savaş sistemine çünkü kara savaşlarında ağırlıklı olarak yaptığımız birliklerin birbirine karşılıklı olarak ateş etmesini seyretmek Nerde ilk ve ortaçağın yiğit, gözüpek askerleri?
Ateş etme demişken artık her birliğin ateş mesafesi, menzili var, daha doğrusu zaten vardı da artık gösteriliyor Bu menzile dikkat edin çünkü ateş menzili daha yüksek olan bir düşman birliği sizin birliğinizi haberiniz yokken uzaktan harcayabilir çünkü onlar sizin atış menzilinize girmemiştir ve dolayısıyla askerleriniz tüfeklerine davranmamıştır
Ek olarak bir yenilik de haritalardaki binalara askerlerimiz girebiliyor ve buraları geçici karargah ya da kontrol noktası olarak tutabiliyoruz Lakin dikkat etmeniz gereken düşmanın toplarının olup olmadığı Binaları, içinde askerleriniz varken tarumar edebilirler tıpkı sizin de onlara yapabileceğiniz gibi

Süvarileri kontrol ederken de karşımızda artık kargılı, mızraklı asker yok diyerek rakip piyadelere haldır huldur dalmanızı tavsiye etmiyorum çünkü kargı, mızrak kullanımdan kalkmış olsa da tüfek atışları mızraktan daha tehlikeli süvariler için Hatta süvariler yaklaşsa dahi uzun uzun tüfeklerin ucuna süngüler takılarak at üstündeki biniciler pekala indirilebiliyor Özetle süvariler yine hızlı ve etkili elbet ama doğru zamanda, doğru yerde kullanılmak kaydıyla Artı not olarak artık bazı süvarilerinizi atlardan indirebiliyorsunuz, yine gerekli zamanlarda işe yarayabilecek bir özellik
İSKELE / SANCAK - DENİZ SAVAŞI
İşte dananın kuyruğunun koptuğu yer, deniz savaşları… Hayranları tarafından önceki Total War oyunlarında da beklenen ancak bir türlü olmayan bu özellik sonunda Empire: Total War ile hayata geçiriliyor "Nasıl olacak? Kontrolü zor olacak mı? Grafikler yeterli güzelliği sunabilecek mi? Sistemlerimiz yetecek mi?" diye sorarken Creative Assembly çalışanları anlaşılan epey uğraşmış ve ortaya nerdeyse ayrı bir oyuna yetecek kadar detaylı deniz savaşları çıkarmış Neyse heyecanı kesip baştan başlayalım

- Şöyle yukarılara çıkayım da kaptan beni görüp emir memir vermesin

En başta karadaki taktiklerinizi unutun… ya da unutmayın ama artık çok azının işe yarar olduğunu bilin Deniz savaşlarında gözetmeniz gereken farklı oldular var artık Rüzgar bunlardan en başta geleni mesela Ekranın sol altındaki pusuladan rüzgar yönünü görebilirsiniz ona dikkat edin Gemilere manevra yaptırmak, yelkenleri açıp kapamak ya da topları ardı ardına ateşlemek çok zevkli olmuş Kara savaşı biraz yavan kaldı işin aslı bunun yanında Ve fakat ortada bir sorun var, o da kontrol…
Birkaç gemiyi kontrol edip sayıca az düşmana karşı çarpıştırmak pek zorlamasa da hem kendi gemilerimiz hem de düşman gemileri çoğaldığı vakit iş çığrından çıkmaya başlayabilir diye düşünüyorum Demoda elimizdeki 6 gemiyle 7 düşman gemisine karşı koymaya çalışmak kara savaşına nazaran biraz daha zorladı beni Gerçi tek kayıpla düşmanın üstesinden geldim ama bilemiyorum, yapay zeka her seferinde etrafımda kolaylıkla daireler çizip beni merkezde tutarak gülle yağdırırken aynı anda birden çok gemiyi kontrol etmekte zorlandığımı hissettim bazı anlar Çünkü mikro management yani "mikro yönetim" daha ön planda gemi savaşlarında Doğru zamanda yelkenleri indirmek, kaldırmak, topları doldurmak, açıyı ve hızı ayarlamak, gülle tipini seçmek, rüzgarı hesap etmek gibi detaylarla boğuşurken buluyorsunuz kendinizi Creative Assembly yetkilileri kolay bir kontrol sağlamak için çok düşünmüşler o belli, ekrandaki tuşlarla halledilebiliyor herşey ama sadece fare ile tuşlara tıklayarak gemi kontrolü yoğun anlarda yetersiz kalabilir diye düşünüyorum Bakalım artık, tam sürüm çıktığında daha kalabalık kapışmalarda anlayacağız Hanyayı Konyayı…

Bu kadar bahsettim ama zor zannetmeyin sakın, siz hiçbir şey yapmasanız, sadece rakibe sağ tıklasanız dahi gemilerimiz kendi konumlarını ona göre ayarlayıp ateş edip ellerinden geleni yapıyorlar ve çoğunlukla yapıyorlar da Sadece hepsiyle tek tek ilgilenmek istediğinizde zorlanabilirsiniz belki ama el alışkanlığı ve klavye kısayolları ile hallolur diye düşünüyorum

Gemilerin direkleri kırıldığında hareketsizce beklemek durumundalar Ya uzaktan atışlarla batırabilir ya da gemiye bordalayarak mürettabatları kapıştırabilirsiniz Mürettabatınız galip gelirse gemi sizin oluyor ama oyunumuz henüz demo olduğu için bunun çok bir anlamı yok o yüzden uzaktan bombalayıp batırın gitsin
Gemilerin yelkenleri parçalandığında ise hareket ve hız kabiliyeti azalıyor doğal olarak Sıkı çarpışmalarda yelkenlerinizin kapalı olmasına dikkat edin Yelkenleriniz harap olduğunda dönüşlerinizde sıkıntı yaşacaksınız çünkü Takip etmek, kaçmak veya dönüş yapmak için açın Gemiyi yelkene ihtiyaç duymadan olduğu yerde dönüş yaptırmak içinse ekranın sol alt tarafına kocaman ok tuşları konulmuş ve epey işe yarıyor

Gemilerin yelkenleri ve direkleri sağlam olsa dahi gövde gereğinden fazla hasar almışsa gemi su almaya başlıyor ve güzel görüntüler eşliğinde ağır ağır batmaya başlıyor Hatta gemi batarken mürettabatın can havliyle sağa sola koşuşturması ya da umutsuzca gemiden koca denize atlaması gibi detaylar dahi düşünülmüş
Gemilerle atış yapabileceğiniz 3 tip cephane var; gülle, zincirli gülle ve misket gülleleri Gülle; bildiğimiz bombalar, gemilerin gövdelerinde delikler açmak ve batırmak için ideal Zincirli gülleler, rakip gemilerin direklerini kırıp hareketsiz bırakmak için kullanışlı iken misketler ise rakip geminin mürettabatını azaltmak için Mürettebatı azalan gemide işlerin daha yavaş yürüdüğünü söylememe gerek yok umarım Üstelik bordalama yapacağınız vakit karşınızda daha az düşman askeri bulursunuz
Gemiyi yavaşlatmak ya da durdurmak içinse yelkenleri indirmelisiniz Tamamen hareketsiz kılmak için de çapayı denize bırakmalısınız Gemilerden uzun uzun bahsettiğimize göre sıra teknik detaylara geçelim

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-25-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

ULTRA DETAY MI?
Ben herhangi bir yeni oyun yüklediğimde adettendir ilk başta ayarlara (options) girerim Bunda da öyle yaptım ve yersiz bir heyecanla (insan bir oyunun grafik seçeneklerine girerken heyecanlanır mı yahu?) grafik ayarlarına baktım ETW, Dx10 ile birlikte gelen 4 nesil shader modellemesini (Shader model 40) desteklemiyor Dx10 için ortalığı tarumar etmeye gerek var mıydı bilmiyorum? Satış politikası sanırım…
Neyse tüm seçeneklerde artık yüksekten de öte bir ayar var, Ultra… M2TW de bazı ayarlar çok yüksek seçilebiliyordu ama bazı ayarlar Empire'da ise hepsinin bir Ultrası var
Grafik bölümünde aşağıda yer alan özel seçenekler ise artmış Daha gerçekçi ışık etkilerini sunan, Yüksek Değişken Aralık diye çevirebileceğim HDR (High Dynamic Range) ve Dikey Eşleme (Vsync) gibi önceden var olan görsel etkilere ek olarak Hacimsel Sis (volumetric effects), donanımsal yani ekran kartının devreye girerek oluşturduğu Donanımsal Gerçekçi Gölge (hardware shadows), Bozunma etkileri diye çevirebileceğim Distortion Effects (top ateşlerinde etrafında ısınmış hava dalgası çıkması gibi), Alan Derinliği (Depth of Field) ise arka plandaki ve uzaktaki nesnelerin flulaşmasını bir nevi buğulu görünmesini sağlıyorken SSAO (Çevresel gölge) seçeneği bize çevredeki nesnelerin ışık ve gölgelerinin gerçek zamanlı olarak doğru yansıtılmasını sağlar diyeyim Tam etkili bir anlatım olmadı ama aşağıdaki resim ne olduğunu daha iyi anlatıyor

Bunların hepsi bize daha iyi görsellik sağlıyorken sistemi de yoruyor tabii farklı oranlarda Açıp açmamak size kalmış artık Ben oyunu önce Yüksek (high) detaylarla oynadım ve yine oldukça tatmin edici bir görsellik yakaladım Ultra ayarlar ise bu görsel ziyafeti biraz daha yukarı çıkarıyor, sisteminiz el veriyorsa varın deneyin artık

Tüm bu teknik zımbırtıların ekrandaki yansımasına geçecek olursak oldukça hoş diyebilirim Uzun süredir Medieval 2 ile haşır neşir olan gözlerim daha iyi grafikleri görünce sevindi elbet Arada uçurum fark yok tabii ama desteklenen yeni teknolojiler, yeni animasyonlar ve daha net, keskin dokular farkı açıyor Yine de esas görsel ziyafet denizlerde Denizde gemimizin nazlı gelinler gibi salına salına gidişi insanı mest ederken alıp hayallere götürüyor (evlilik?) Mürettabatın kalas gibi durmayıp sürekli çalışması, yelkenlerin rüzgarın etkisiyle şişmesi, gemimizin suda oluşturduğu akıntı gibi detaylar oldukça güzel Bir de gemi suyun üstünde değil de içinde yani suyu yara yara gidiyor etkisi çok güzel olmuş hele bir de rüzgarın denizde oluşturduğu dalgalardan dolayı gemimizin salınımlarda bulunması, ara ara suya batıp çıkması mükemmel kelimesiyle tam olarak örtüşüyor sanki
En aşağıda özelliklerini belirttiğim test sistemim ile oyunu 1280*1024 ultra detaylarda oynadım (4xAA ve 16xAF) Kara savaşlarında tatmin edici bir oyun deneyimi elde ettim diyebilirim Zaten Total War oyunları Counter Strike tarzı aşırı hareketlilik ve aksiyon içermediği için düşük fpsler pek sorun olmuyor 20-25 fps de bile normal seyrinde oynayabiliyorsunuz Ben ise bahsettiğim detaylarda 25-45 fps arası kara savaşını sorunsuz tamamladım Deniz savaşı ise ayrı bir alem, sistemi kara savaşlarına göre daha fazla yoruyor bu kesin aynı ayarlarda yaklaşık 15-30 fps arası oynayabildim deniz savaşlarını ama bunda maalesef yavaşlık zaman zaman hissedilir hale geldi Yani deniz savaşlarında ultra detaylar için benim sistemden biraz daha iyisine ihtiyacınız var
Geldik önemli bir hususa daha, yükleme süreleri… aslında bazı oyunlarda dikkat bile etmeyiz yükleme süresine ancak bazı oyunlarda da dikkat etmek zorunda kalırız çünkü yükleme süresi ızdırap verdirecek kadar uzun nerdeyse M2TW tahminen 7-8 saniyede yüklenirken, ETW'nin yükleme süresi 1 dakikaya kadar uzayabiliyor En azından 30 saniyeden daha aşağı olmadığı kesin Ölçüp söylemem lazım sanırım Yüklemelerde "kahve yapıp geleyim bari" diye düşündüm hatta Neyse bunun da demodan kaynaklı bir sorun olduğunu ve yapılacak iyileştirmelerle bu sürenin daha aşağı çekileceğini düşünüyorum
SESLER VE ANİMASYONLAR
Askerlerin animasyonları, hareketlerin yumuşaklığı ise (yumuşak derken akıcı yani) genel olarak iyi Birebir kapışmalarda hamle yapmalar, hamle savuşturmalar, korunmalar, ileri atılmalar falan bazen şık görüntüler ortaya çıkarıyor Ölüm ve vurulma animasyonları da hoş olmuş ayrıca, M2TW'ye nazaran gelişme var
Seslere geçecek olursam olmuş ile olmamış arasında kaldım gerçeği söylemek gerekirse Tamam tüfek ve top sesleri iyi, yakışmış, ortalık gürleyip duruyor, mermi vızıltıları duyuluyor, üstelik hareket halindeki birliklerden yükselen trampet ve trompet sesleri ortama sokuyor insanı ama askerlere tıkladığımızda ve özellikle yakın dövüşte falan daha farklı ve fazla ses istiyor insan Yakın dövüşlerdeki sesler çok yetersiz bence Hep aynı bağırışlar ve çan çun çin gibi abuk sesler geldi kulağıma, onlar kılıç şakırtısıydı sanırım Belki de benim ses sistemimi beğenmedi demo bilemiyorum çünkü özellikle trampet ve yakın mesafedeki top patlamalarında hoparlör biraz zorlandı ve çıt çıt sesler çıkardı nedense Demodandır deyip geçiyorum yine
Deniz savaşlarında ise paso top gürlemeleriyle inliyor ortalık ha bir de denizlerin dalgası Ne demişti güzel şair mısralarında? "Denizlerin dalgasıyım, ben bu işin ustasıyım…" Öhm neyse efenim deniz savaşlarında sesler kulağa daha dolgun ve iyi, net geliyor Karada ise bahsettiğim eksiklikler var sanki önceki Total War serilerine göre İnşallah demo olmasından kaynaklanıyordur…
Şöyle bir toparlayacak olursak Empire Total War daha önce denemediği bir sahada epey başarılı, eski sahası yani kara savaşları da aslında olmuş ama sadece alışmak mesele diye düşünüyorum Belki de yeni yüzyılın gerekleri, eski usule alışık oyuncuları biraz arada derede bıracak ama zamanla buna da alışılacak ve yeni Total War sadık hayranları tarafından benimsenecek tir
Test Sistemi
  • İşlemci: AMD Phenom X3 8750 @26ghz
  • Ekran Kartı: Sapphire Radeon HD 4850
  • Bellek: Corsair 2×1 gb DDR2
  • Ses sistemi: Altec Lansing FX4021 21 ses sistemi
  • Ses kartı: Creative Audigy Value

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-25-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

empire oyunu ile ilgili konu için teşekkurler güzel paylaşım

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com