Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Genel Kültür & Serbest Forum > ForumSinsi Ansiklopedisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
siyasal, sınıflandırmaları, yönetim

Siyasal Yönetim Sınıflandırmaları

Eski 12-22-2009   #1
Şengül Şirin

Siyasal yönetimler çeşitli biçimlerde sınıflandırılabilir Bunlardan biri egemenliğin kaynağına göre yapılan sınıflandırmadır Buna göre yönetim, dinsel ve laik olarak ikiye aynlır Dinsel ya da teokratik yönetimde yerleşik hukuk düzeninin Tanrı tarafından konulmuş olduğuna inanılır Bu yönetimde siyasal otoritenin Tann'nm yeryüzündeki temsilcisi olduğu varsayılır Bu nedenle de, var olan düzen ve otoriteye karşı çıkılamaz ve eleştirilemez

Laik yönetimde ise egemenliğin kaynağı dünyasaldır Laik yönetimler ülkenin siyasal sistemine göre çok farklı biçimler alabilir Örneğin, halkın işbaşına getirdiği demokratik yönetimler gibi, kaba güce dayanan bir önder ya da grubun egemenliği de laik olabilir
Siyasal yönetimlerin en eski sınıflandırılma biçimlerinden biri de egemenliği kullanan kişi sayı'sma göre yapılandır Bu aynmda tek kişinin yönetimine monarşi, soylu azınlığın yönetimine aristokrasi, halk çoğunluğunun yönetimine de demokrasi denmiştir Bu sınıflandırma Eski Yunan'dan yakınçağlara kadar bazı terim farklılaşmalanyla geçerli olmuştur

Toplum biçimleri'ne göre yapılan sınıflandırmada, siyasal iktidarın toplumsal ve ekonomik yapı tarafından belirlendiği düşünülür Yönetimler feodal, kapitalist, sosyalist toplum biçimlerine göre farklılaşır

Siyasal yönetimlerin bireyin ve birey özgürlüğünün temel alınmasına göre sınıflandırılmasında, yönetim liberal ve liberal olmayan biçiminde ikiye ayrılır Liberal yönetimler, halkın tercihlerini yansıtan çoğulcu demokratik yönetimlerdir Liberal olmayan yönetimler ise, otoriter ve faşist yönetimler gibi birey karşısında devletin üstünlüğünü savunan yönetimler ya da toplumun üstünlüğünü savunan sosyalist yönetimler olarak farklılaşabilir

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com