Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
alanı, gelibolu, harekat, harekatı, hava

Hava Harekatı - Gelibolu Harekat Alanı

Eski 10-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çanakkale Boğazı’nın uzunluğu 618 km’dir (38 mil) Boğazın en geniş yeri Erenköy Koyu ile Tengerdere ağzı arasıdır (45 mil) En dar yeri Kilitbahir-Çanakkale arasıdır (075 mil) Kumkale ve Seddülbahir bölgesine, boğazın giriş bölgesi denilir Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında Gelibolu Yarımadası yer alır Gelibolu Yarımadası’nın en dar yeri Bolayır ortasıdır Güneye doğru yarımada genişler Akbaş-Kemikli arası 20 km’ye çıkar Daha sonra tekrar daralmaya başlar İlyas (Helles) Burnu’nda son bulur Gerçekleştirilen çarpışmanın büyük bölümü, eni yaklaşık 5 mil olan cephededir Yarımadanın kilit noktası Conkbayırı’ndan yukarı Saroz’a doğru Kemikli Burnu’na kadar uzanan yarım ay şeklindeki kumsal ile bu burundan aşağıya Seddülbahir’e kadar uzanan sahil, çıkarmaya elverişli plajları ihtiva etmektedir Yarımadanın en geniş ucundaki İlyas Burnu’nda yamaç oldukça dik bir şekilde denize iner

Boğazın her iki yakası nesillerden beri Türkler tarafından ordugah olarak kullanılmaktaydı Ege’yle birleştiği ağızdan en dar bölümüne kadar olan 14 millik mesafede bir dizi ordugah kurulmuştur Söz konusu ordugahlar en son 1885 tarihinde modernize edilmiştir Dolayısıyla 1914 yılında Büyük Savaşın patlak vermesiyle buradaki savunma çalışmaları o günün standartlarının gerisindeydi Sonuç olarak Müttefik Donanma Komutanlığı, boğazdan geçişin takviye edilmesi halinde müttefik filonun İstanbul’a ulaşabileceğine inandı

Boğazda kurulan Ordugahlar yapı itibarıyla eski stil “kale tipi” yapılardan, toprak siper duvarlarının arkasında üzeri örtük olmayan ve gizlenecek bir yeri de bulunmayan açık top mevzilerine kadar değişiklik göstermişti Eski model topların çoğu yetersiz kalmış ve bu durum müttefiklerin, düşman mevziini oldukça yakından top ateşine tutmasına olanak tanımıştı Bu dezavantaja rağmen Türklerin kıyıya konuşlandırılmış silahları ve deniz mayınları bombardımanı gerçekleştiren filoya ciddi hasarlar verdi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com