|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
beydabanın, eserleri, hakkında, nelerdir |
![]() |
Beydabanın Eserleri Nelerdir, Beydabanın Eserleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydabanın Eserleri Nelerdir, Beydabanın Eserleri HakkındaBeydabanın Eserleri Nelerdir, Beydabanın Eserleri Hakkında Beydebanın eserleri:Kelile ve dimne, Ateş sıcaklığında dürüstlük sınavı, Bülbül ile bağcı, Nasihat-el külliye ![]() Hükümdarlar için hazırlanmış olan ah*lakla ilgili bir Hint masal kitabıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hikâyeler Bin bir Gece Masalları’nda olduğu gibi iç içe girmiş çerçeve hikayelerden oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() Kelile ve Dimne bölümleri: I ![]() ![]() ![]() II ![]() III ![]() IV ![]() V ![]() Kelile ve Dimne Özeti : Vaktin birinde Hindistan ülkesinde Debşelem Şah adın*da bir hükümdar yaşardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün, bir eğlence kurdurdu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Konu cömertliğin yararlarıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Padişah Debşelem o gece bir rüya gördü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Debşelem Şah sabah uyanır uyanmaz yola düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Padişahım bu mağaranın çevresinde eşsiz bir hazine gizli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En çok mücevher, mahzendeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Ben, hükümdar Hoşing Cihandar’ım ![]() distanlı büyük hükümdar Debşelem Ray için gömdürdüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Bu öğütleri daha iyi anlatmak için on dört tane öykü vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beydabanın Eserleri Nelerdir, Beydabanın Eserleri Hakkında |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Beydabanın Eserleri Nelerdir, Beydabanın Eserleri HakkındaErtesi gün vezirler tekrar huzura geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vezir konuşurken padişahın zihninde hep Serendip Dağı vardı ![]() ![]() - Eğer uygun görürseniz, İki Güvercin hikâyesini size an*latayım ![]() ![]() Padişah, vezire öyküyü anlatması için izin verdi ![]() ![]() Ayı İle Dost Olan Bahçıvan Zamanın evvelinde, mekânın bir yerinde yalnız mı yal*nız, mutsuz mu mutsuz bir bahçıvan yaşarmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Şimdiye dek bütün gücümü, enerjimi bu bahçeye har*cadım ![]() ![]() ![]() ![]() “Olmaz!” demiş içinden bir ses, “Yalnızlık çekilmez, cen*nette bile!” bahçıvanı almış bir tasa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir süre ara vermiş yolculuğuna, yanında getirdiği azık torbasını çözüp sofrasını yapmış, karnını doyurmaya koyul*muş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Nereden geliyor, nereye gidiyorsun? Şaşırmış adam “Ayı konuşur mu?” diye zihninden geçen düşünceyi bir tarafa itip: - Uzaktan geliyorum, dağa gidiyorum, demiş ![]() - Ne yapacaksın dağda? “Allah Allah, sorgu meleği sanki!” diye düşünmüş adam, ayı için: - Yıllardır yalnız yaşadım ![]() ![]() ![]() Ayının yarasına parmak basmış sanki, hop oturmuş hop kalkmış hayvancağız ![]() ![]() - Yahu niye ağlıyorsun, diye sormuş ![]() - Benim de, demiş ayı, derdim aynı ![]() ![]() -Ne dersin, bizi kader buluşturdu galiba, gel arkadaş olalım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayı ne yaptığını bilir mi? Adamcağız böylece göçüp git*miş öteki dünyaya ![]() ![]() ![]() -Yani dedi Kelile’ye sen de çok safsın ![]() - Bak Dimne, dedi Kelile; beni kandıramazsın ![]() ![]() ![]() ![]() - Akıllı tacir mi, o da kim, diye sordu Dimne ![]() Kelile, anlaşılan yeni bir masal daha anlatacaktı arka*daşına ![]() - Dinle, dedi Kelile, iyi dinle, sana kurnaz bir tacirin öyküsünü anlatacağım ![]() Sabırlı Yılan Vaktiyle bir yılan yaşlanmış, kurbağa avlayamaz olmuş*tu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Korkmayınız efendim, dedi yılan, benden size zarar gelmez ![]() ![]() Nasıl olurdu, ezeli düşmanıydı yılan onların ![]() - Ben, dedi, artık yaşlandım, geri kalan ömrümü size hiz*met ederek geçirmek istiyorum ![]() Herkes şaşkınlık içindeydi ![]() - Hayret ettiniz farkındayım ![]() ![]() Günün birinde bir kurbağanın peşine düşmüştüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yılanın bu kurnaz öyküsüne kurbağalar kandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Yahu açlıktan ölecek bir duruma geldin ![]() ![]() Yılan kendisini açındırarak: -Efendimiz, dedi, kurbağadan başka bir şey yiyemem ben ![]() ![]() ![]() ![]() Kurbağaların padişahı yılana acıdı: - Ölmek üzerek olan kurbağaları sana vereceğim, dedi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|