![]() |
Keloğlan’İn Sazı - Keloğlan Masalları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Keloğlan’İn Sazı - Keloğlan MasallarıKeloğlan’ın Sazı) Bizim bilmediğimiz çok eski olmayan zamanların birinde, köylerden şirin mi şirin bir köyde, yaşamakta olan ailelerden biri de Keloğlan ile anasıymış ![]() Fakirlik adeta yazgılarıymış ![]() Onca yıl, anası bu fakirlikten kurtulmak için çok uğraşmış, ama, bir türlü kurtulamamış ![]() Keloğlan ne mi yaparmış? Birkaç keçi ile bir de eşeği varmış ![]() ![]() Keloğlan’ın arkadaşları, kendisini her gördükle rinde: - Yaşlı kadının Keloğlan’ı, eşeğinin bile yoktur palanı, diyerek dalga geçerler, bir de kahkahalarla kendilerinden geçerlermiş ![]() Her keresinde, şikayet dilli olarak, bütün bunları anasına aktarınca, işittiği sözler ekseriya şöyle olur muş: - A benim biricik oğulcuğum, ne yapalım? Bizim de kaderimiz böyleymiş ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan, bu sözlere itiraz etmiş: - Hayır ana, arkadaşlarımın lafları çok dokunu yor bana ![]() ![]() ![]() Ne yapsın, ne desin anası: - Peki oğlum, madem öyle düşündün ![]() ![]() ![]() Vurmuş kasabaya Keloğlan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Keloğlan’İn Sazı - Keloğlan MasallarıAna, demiş, işte yiyecekler ![]() ![]() ![]() Şikayetlenmiş anası:Türkçenin Tarihi, Orhun Abideleri, Anlatım Bozuklukları, Cümlenin Öğeleri, Yazım ve Noktalama, Türkoloji Makaleleri, Edebiyat Nedir?, Alfabelerimiz, Atasözleri, Bulmacalar, Edebi Sanatlar, Sınav Soruları, Kpss, Oks, Öss, Bunları Biliyor musunuz?, Özlü Sözler, Güzel Sözler, Türkçe, Edebiyat, Masallar, Destanlar, Astroloji, Roman Özetleri - Gözlerim görmez oldu Keloğlanım ![]() ![]() Tabii, nihayet anası ![]() ![]() Hâlâ arkadaşları takılırlarmış ![]() - Yaşlı ködının Keloğlan’ı, eşeğinin bile yoktur palanı ![]() Bu gibi laflara, artık daha Fazla dayanamayan Keloğlan, ne yapıp edip, şu fakirlik belasından kurtulmaya yemin etmiş ![]() ![]() Bir akşam köyde bir düğün varmış ![]() Keloğlan anasından izin alıp düğüne gitmiş ![]() Bir delikanlı, elinde sazı çok güzel türküler söylermiş ![]() ![]() ![]() ![]() Keloğlan, bayılmış bu işe ![]() Bu sazcı gibi saz çalıp türkü söylemeye heveslenmiş ![]() Böylece çok bahşiş atıp anası ile birlikte fukaralığa son vermek istermiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ustam, demiş, büyük hayır alırsın, bana bir saz yap, işte dut dalı ![]() - Önce para, önce para Keloğlan, diye söylenmiş adam ![]() - Yok, karşılığını vermiş bizimki ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Keloğlan’İn Sazı - Keloğlan MasallarıÖyleyse, benden de saz yok, hadi yaylan bakalım, diyerek, sözünü bağlamış adam ![]() Lakin, kafayı bir kere takmış ya Keloğlan, üstelemiş ![]() - Bir sazlık dal getireyim sana, olur mu? - Hah demiş, kelini şimdi çalıştırdın, beni de razı ettin ![]() ![]() ![]() Hoplaya zıplaya çıkıp gitmiş Keloğlan, şimdiden eline aldığı değneklerle saz çalma provaları yaparmış ![]() ![]() ![]() - Ey ünlü sazcı, gel de bana acı ![]() ![]() Usta - Ulan Keloğlan, iyi günüme denk geldin, illaki beni mecbur ettin… Otur bakayım şuraya, demiş ve tarif etmiş ![]() Saz çalmayı kısa sürede öğrenen Keloğlan, her sabah önüne kattığı keçileri ve eşeğiyle akşamlara kadar saz çalıp, türkü söylermiş ![]() ![]() Fakat henüz köylüleri, onun ne güzel saz çalıp, türkü söylediğini bilmezlermiş ![]() ![]() Keloğlan, böyle söyleyenlere şöyle dermiş: Gülün ey insanlar siz gülün Ne getireceği belli olmaz yarınki günün Gülün ey insanlar siz gülün İyi bir saz ustası olayım da görün ![]() Sabrın elinden ne kaçabilir! ![]() Keloğlan, artık yavaş yavaş düğünlere gitmeye, saz çalıp türkü söylemeye başlamış ![]() Hâlâ ciddiye almayanlar varmış ![]() Alay etmeyin öyle benimle İşim olmaz artık sizinle Sazımı alacağım bakın elime Paraları atacaksınız cebime ![]() Yine kahkahalar, köyün semalarında dalgalanmış ![]() ![]() Ben bir garip Keloğlanım Eşeğimin yok palanı Varım yoğum doğruluktur Hiç de sevmem ben yalanı ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Keloğlan’İn Sazı - Keloğlan MasallarıTabii, bir süre sonra bahşişler gelmeye başlamış ![]() ![]() Doğru anasına koşmuş ![]() Böyle düğünlere gide gide, artık ünlü bir türkücü ve sazcı olmuş Keloğlan ![]() Anası bir gün, - Ah Keloğlanım, görüyorsun artık perişanım, demiş ![]() ![]() ![]() Keloğlan acımış anasına ![]() - Benim öyle biri aklımda yok ana, senin varsa söyle, demiş ![]() Anası bir kızı önermiş: - Küpçü Ali’nin kızı tam bize göre… - Olmaz ana, diye karşı çıkmış oğlu, olmaz ![]() ![]() ![]() Anası, boynunu bükmüş: - Ah saf oğlanım, vah Keloğlanım! Zengin kapısı bize açılmaz ![]() ![]() Ne yapsın Keloğlan, anasından geçememiş ![]() - Peki, sırf seni kırmamak için, ses çıkarmıyorum ![]() ![]() Kadıncağız belini tuta tuta gitmiş, Küpçü Ali’nin kapısını tıklatmış ![]() - Allah’ın emri, peygamberin kavli ile kızını oğluma eş, kendime gelin yapmaya geldim, demiş ![]() Küpçü Ali, kötü kötü sırıtmış ![]() - Bak sen bizim Keloğlan’ın anasına ![]() ![]() ![]() Bu sözleri kapı aralığından dinleyen kız, çok üzülmüş ![]() ![]() ![]() Kadın, evine dönünce halinden anlamış oğlu ve konuşmuş ![]() - Ana ne bu halin, vermedi mi yoksa kızını Küpçü Ali? Ağlamış ihtiyar kadın: Kovdu beni, sen önce yemeye ekmek bul, dedi ![]() Keloğlan, bu olaya üzülmemiş doğal olarak ![]() ![]() Eşeğini çıkarmış ahırdan, sazını vurmuş omzuna, öpüp anasının ellerinden, duasını almış ![]() Eşeğine binip yollara düşmüş ![]() |
![]() |
![]() |
|