01-10-2012
|
|
Şengül Şirin
|
Şarkı,divan şiirinde,bestelenmeye Elverişli ölçü Kalıplarıyla Yazılan ve çoğunlukla Dört Dizelik Bendlerden Oluşan Nazım Biçimi.
ŞARKI
Şarkı,divan şiirinde,bestelenmeye elverişli ölçü kalıplarıyla yazılan ve çoğunlukla dört dizelik bendlerden oluşan nazım biçimi Murabbaya benzeyen bir türdür ve beş ya da altı dizeli bendlerden oluşur Meyan adı verilen üçüncü dizenin anlamca daha özlü olmasına özen gösterilmiştir Dördüncü dizeye nakarat adı verilir Aşk,sevgili,ayrılık,içki,eğlence gibi konu ve kavramların işlendiği şarkılar ilk kez 17 yüzyılda ortaya çıkmıştır Divan edebiyatında ilk şarkı yazarı Naili-i Kadim"dir Divan"ında yer alan 28 şarkıyla Nedim de bu türün en parlak örneklerini vermiştir Yapıtları daha kendi döneminde bestelenmeye başlamış olan,Nedim,kendisinden sonra gelen şarkı yazarlarını büyük ölçüde etkilemiştir Divan edebiyatının öbür şarkı yazarları arasında Şeyh Galip ,Enderunlu Fazıl,Pertev Paşa,Leyla Hanım,Fatin Efendi,Nevres Osman ve Şeref Hanım sayılabilir Enderunlu Vasıf ise divan edebiyatında en çok şarkı yazmış şairdir
Kaynak;AnaBritannica cilt 29 frmsinsi netiçin derlenmiştir
|